27/06/2019 27/06/2019 Το Μουσείο Ακρόπολης με το νέο του ξεκίνημα πριν από 10 χρόνια παρουσίασε με ποικίλους τρόπους τη στενή σχέση μεταξύ των περίφημων γλυπτών που εκθέτει και των αρχιτεκτονικών μνημείων από τα οποία προέρχονται. Για αυτό, με πολλή χαρά ανέλαβε να εκθέσει στους χώρους του με νέο ύφος τη σπουδαία φωτογραφική έκθεση για το έργο των...
27 Ιουνίου, 2019 - 22:44
Τελευταία ενημέρωση: 27/06/2019 - 22:50

Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση της Ακρόπολης

Διαδώστε:
Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση της Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης με το νέο του ξεκίνημα πριν από 10 χρόνια παρουσίασε με ποικίλους τρόπους τη στενή σχέση μεταξύ των περίφημων γλυπτών που εκθέτει και των αρχιτεκτονικών μνημείων από τα οποία προέρχονται. Για αυτό, με πολλή χαρά ανέλαβε να εκθέσει στους χώρους του με νέο ύφος τη σπουδαία φωτογραφική έκθεση για το έργο των μαρμαροτεχνιτών της Ακρόπολης που έστησαν η Επιτροπή και η Υπηρεσία Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης.

Η έκθεση αυτή στήθηκε απλόχωρα στο Μουσείο Ακρόπολης με ευρεία χρήση φωτογραφιών γιγαντιαίου μεγέθους που κάλυψαν ολόκληρους τοίχους, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται πάνω στον βράχο της Ακρόπολης και παρακολουθεί τις εργασίες.

Oι φωτογραφίες τεκμήρια των επί σαράντα και πλέον ετών αναστηλωτικών εργασιών, ομαδοποιούνται σε έξι θεματικές ενότητες (αυταπάρνηση, μόχθος, συνεργασία, μεράκι, καμάρι, συναδέλφωση) που προβάλλουν τον ανθρώπινο παράγοντα και αναδεικνύουν τα συναισθήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην αποκατάασταση των μνημείων. Κόβουν την ανάσα οι εικόνες των μαρμαροτεχνιτών που σαν εναέριες μορφές ισορροπούν στις θεόρατες σκαλωσιές και χειρίζονται με ακρίβεια τη μετακίνηση τεράστιων αρχαίων μαρμάρων και υλικών συντήρησης. Εντυπωσιάζουν επίσης άλλες εικόνες οι οποίες δείχνουν τεχνικές που προέρχονται από συμπυκνωμένη εμπειρία αιώνων και άλλες που δείχνουν τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας αιχμής. Η συντήρηση των μνημείων της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε με ασύγκριτη ακρίβεια και μοναδική ευρηματικότητα.

Το σύνολο του αναστηλωτικού έργου καθοδήγησαν με τη σοφία τους ο αείμνηστος Χαράλαμπος Μπούρας (1975-2016) και στη συνέχεια ο Μανόλης Κορρές.

Πληροφορίες έκθεσης

Διάρκεια: 11 Ιουνίου 2019 – 31 Οκτωβρίου 2019
Εκθεσιακός χώρος: Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, ισόγειο Μουσείου Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15)
Εισιτήρια: Η είσοδος στην περιοδική έκθεση είναι ελεύθερη.
Εξερευνήσεις για παιδιά και γονείς

 

 

Οι οικογένειες με παιδιά από 8 ετών, μπορούν να ακολουθήσουν το δικό τους μονοπάτι εξερεύνησης στην φωτογραφική έκθεση μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο φυλλάδιο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Με τη βοήθεια του Σίμου, ενός μαρμαροτεχνίτη της Ακρόπολης, οι μικροί φίλοι του Μουσείου περιηγούνται στην έκθεση, γνωρίζουν τις πιο σημαντικές εργασίες των μαρμαροτεχνιτών αλλά και τις ευχάριστες και δύσκολες στιγμές της καθημερινότητάς τους στο εργοτάξιο. Οι οικογένειες παραλαμβάνουν το φυλλάδιο εξερεύνησης από το Γραφείο Πληροφοριών τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων