19/09/2023 19/09/2023 Φωτογραφίες από την κατεχόμενη εκκλησία της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη, από το αρχείο του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίες αποτελούν την πληρέστερη τεκμηρίωση του μνημείου και του πολύτιμου του ψηφιδωτού, πριν την τουρκική εισβολή, εκτίθενται από την Κυριακή μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου Αλωνας. Τα εγκαίνια της έκθεσης τελέστηκαν...
19 Σεπτεμβρίου, 2023 - 20:31
Τελευταία ενημέρωση: 19/09/2023 - 20:44

Στην Αλώνα έκθεση του Χάρβαρντ με φωτογραφίες από την Παναγία της Κανακαριάς

Διαδώστε:
Στην Αλώνα έκθεση του Χάρβαρντ με φωτογραφίες από την Παναγία της Κανακαριάς

Φωτογραφίες από την κατεχόμενη εκκλησία της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη, από το αρχείο του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίες αποτελούν την πληρέστερη τεκμηρίωση του μνημείου και του πολύτιμου του ψηφιδωτού, πριν την τουρκική εισβολή, εκτίθενται από την Κυριακή μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου Αλωνας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τελέστηκαν την Κυριακή και όπως επισήμανε η επιμελήτρια της έκθεσης, Ιστορικός Τέχνης, Μαρία Παφίτη, «οι πλείστες φωτογραφίες λήφθηκαν το 1970 από τον Ernest Hawkins (1905-1993), Βυζαντινολόγο και συντηρητή ψηφιδωτών, ο οποίος εργαζόταν στο Ιδρυμα Dumbarton Oaks του Χάρβαντ.

Παναγία Κανακαριά: Ο ναός που γλίτωσε από την Εικονομαχία και συλήθηκε από τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο Ντικμέν

Οπως είπε η κ. Παφίτη, τον Ernest Hawkins είχε προσκαλέσει στην Κύπρο το 1952 ο Arthur Megaw (1910-2006), Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων της τότε αποικιοκρατικής διοίκησης της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της εκκλησίας στο σύνολό της διήρκησαν από το 1952 μέχρι το 1970.

Οπως είπε η Ιστορικός Τέχνης, «η ενδελεχής φωτογράφηση, που ακολούθησε την ολοκλήρωση των εργασιών είχε ως σκοπό την εικονογράφηση του τόμου που επρόκειτο να εκδώσει το Dumbarton Oaks».

Ανέφερε, επίσης, ότι «οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν την πληρέστερη τεκμηρίωση του μνημείου της Παναγίας της Κανακαριάς και του πολύτιμού ψηφιδωτού, πριν την τουρκική εισβολή του 1974 και τη σύληση που ακολούθησε.

Οπως είπε η κ. Παφίτη «το ψηφιδωτό της Κανακαριάς έχει μεγάλη σημασία για τη Βυζαντινή Τέχνη διότι είναι ένα από τα ελάχιστα δείγματα της περιόδου της εικονομαχίας, η οποία άρχισε 726 μ.Χ.».

Ειδικά για τα εγκαίνια της έκθεσης, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο καθηγητής, Thomas B.F. Cummins, απέστειλε γραπτή δήλωση που διαβάστηκε στα εγκαίνια.

Στη δήλωσή του ο Thomas B.F. Cummins αναφέρει ότι «είμαστε ενθουσιασμένοι με την ευκαιρία που δίνεται στο κυπριακό κοινό να μάθει για το ρόλο που έπαιξε το Dumbarton Oaks στην πρόσφατη ιστορία του ιερού ναού της Παναγίας της Κανακαριάς».

Προσθέτει ότι «είμαστε, επίσης, εξαιρετικά ικανοποιημένοι που το έργο που επιχορηγήσαμε πριν από 50 χρόνια παραμένει επίκαιρο σήμερα».

Σε χαιρετισμό της που διαβάστηκε στην εκδήλωση, η Υφυπουργός Πολιτισμού, Λίνα Κασσιανίδου επεσήμανε τη σημασία της πολιτιστικής αποκέντρωσης, ενώ ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου, Νικηφόρος Διονυσίου, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για τη διοργάνωση της έκθεσης στην Αλωνα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από τη μαντολινάτα των μουσικών σχολών του Χρήστου Αλεξάνδρου, η οποία ερμήνευσε κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων