30/04/2019 30/04/2019 Ένα έθιμο το οποίο κρατάει τις ρίζες του από τους χρόνους της Τουρκοκρατίας αναβίωσε και φέτος στην Υπάτη. Κάθε χρόνο μετά τον Εσπερινό της Αγάπης που τελείται στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, οι κάτοικοι της φθιωτικής κωμόπολης συγκεντρώνονται στον προαύλιο του ναού και καίνε ένα ομοίωμα του Ιούδα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην αναφορά...
30 Απριλίου, 2019 - 14:55
Τελευταία ενημέρωση: 30/04/2019 - 19:46

“Το κάψιμο του Ιούδα” στην Υπάτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
“Το κάψιμο του Ιούδα” στην Υπάτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα έθιμο το οποίο κρατάει τις ρίζες του από τους χρόνους της Τουρκοκρατίας αναβίωσε και φέτος στην Υπάτη. Κάθε χρόνο μετά τον Εσπερινό της Αγάπης που τελείται στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, οι κάτοικοι της φθιωτικής κωμόπολης συγκεντρώνονται στον προαύλιο του ναού και καίνε ένα ομοίωμα του Ιούδα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην αναφορά που γίνεται στα ευαγγέλια για το τέλος του Ιούδα, ο οποίος πρόδωσε τον Ιησού Χριστό αντί τριάκοντα αργυρίων. Στο κατά Ματθαίον ευαγγέλιο λέγεται συγκεκριμένα ότι: “Τότε ἰδὼν Ἰούδας ὁ παραδιδοὺς αὐτὸν ὅτι κατεκρίθη, μεταμεληθεὶς ἀπέστρεψε τὰ τριάκοντα ἀργύρια τοῖς ἀρχιερεῦσι καὶ τοῖς πρεσβυτέροις λέγων· ἥμαρτον παραδοὺς αἷμα ἀθῷον. οἱ δὲ εἶπον· τί πρὸς ἡμᾶς; σὺ ὄψει.  καὶ ῥίψας τὰ ἀργύρια ἐν τῷ ναῷ ἀνεχώρησε, καὶ ἀπελθὼν ἀπήγξατο” Ματθ. 27, 3 – 5.

Για το έθιμο αυτό μίλησε στο Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Ιωάννης Ζαπαντιώτης. Ο άνθρωπος ο οποίος από το 1976 όπως μας λέει συνεχίζει αδιάκοπα την κατασκευή του ομοιώματος κάθε χρόνο. “Από το 1976 μέχρι και σήμερα, με εξαίρεση τρία Πάσχα που τα πέρασα στην Ολλανδία όπου και υπηρετούσα στα ελληνικά σχολεία, ασχολούμαι με την κατασκευή του Ιούδα. Είναι ένα έθιμο το οποίο τελούνταν από τα προπολεμικά χρόνια, ίσως και ακόμα πιο πίσω και σταμάτησε κατά τα χρόνια της κατοχής και ύστερα. Αυτό όμως το έθιμο δεν έπαψε να υπάρχει στη συνείδηση των Υπαταίων. Έτσι το 1976 με πρωτοστάτη τον Εφημέριο του Αγίου Νικολάου π. Δημήτριο Καραγιάννη ξεκινήσαμε εκ νέου το έθιμο. Έχω την αισιοδοξία ότι το έθιμο θα συνεχιστεί από τους μαθητές μου. Μπορεί να είναι λίγοι, αλλά είναι εκλεκτοί και πάνω απ’ όλα έχουν αγάπη για τον τόπο μας και τις πλούσιες παραδώσεις του. Προσωπικά αισθάνομαι ότι πρέπει να μνημονεύσω τα ονόματα δύο ανθρώπων που με δίδαξαν την τέχνη κατασκευής του Ιούδα. Τους αείμνηστους Χρήστο Κατσίμπρα και Αναστάσιο Πολύζο. Χριστός Ανέστη και του χρόνου σας αναμένουμε και πάλι στην όμορφη Υπάτη”.

Δείτε το βίντεο: 

Στη συνέχεια, με μπροστάρη τον παπά Δημήτρη Καραγιάννη και τους χορευτές του Εκπολιτιστικού – Επιμορφωτικού Συλλόγου οι Αινιάνες, έψαλλαν το Χριστός Ανέστη και χόρεψαν τοπικούς παραδοσιακούς χορούς στο προαύλιο του ναού και στη συνέχεια εν πομπή κατευθύνθηκαν στην πλατεία των Αινιάνων όπου ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.

Φωτογραφίες – Βίντεο: Ιωάννης Δ. Ζαπαντιώτης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων