27/02/2021 27/02/2021 Με ένα εκ των κορυφαίων βραβείων τιμήθηκε το βουλγαρικό ντοκιμαντέρ με τίτλο “Ο Άγιος Αστραπή” στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Σόφιας που διεξήχθη στις 16-19 Φεβρουαρίου 2021, και το οποίο αφηγείται τον βίο και το έργο του Αγίου Εφραίμ του Μεγαλομάρτυρα και Θαυματουργού. Το βραβείο, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, απονεμήθηκε...
27 Φεβρουαρίου, 2021 - 9:59
Τελευταία ενημέρωση: 27/02/2021 - 13:48

Βράβευση του ντοκιμαντέρ για τον Άγιο Εφραίμ

Διαδώστε:
Βράβευση του ντοκιμαντέρ για τον Άγιο Εφραίμ

Με ένα εκ των κορυφαίων βραβείων τιμήθηκε το βουλγαρικό ντοκιμαντέρ με τίτλο “Ο Άγιος Αστραπή” στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Σόφιας που διεξήχθη στις 16-19 Φεβρουαρίου 2021, και το οποίο αφηγείται τον βίο και το έργο του Αγίου Εφραίμ του Μεγαλομάρτυρα και Θαυματουργού.

Το βραβείο, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, απονεμήθηκε στον δημοσιογράφο και συγγραφέα θρησκευτικών βιβλίων Άγγελ Μπόντσεβ, ο οποίος υπογράφει το σενάριο, την εικονοληψία, την σκηνοθεσία και την παραγωγή. Κατά την τελετή της απονομής, ο κ. Μπόντσεβ ευχαρίστησε ιδιαιτέρως όλους τους Χριστιανούς που στηρίζουν τον κινηματογράφο και τις τέχνες που προβάλλουν την Ορθοδοξία.

Μέσα σε μόλις ένα χρόνο από την κυκλοφορία του, το ντοκιμαντέρ έχει εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς με τα σχόλια να κάνουν λόγο για πνευματική τροφή που είναι απαραίτητη στις μέρες μας, ενώ παράλληλα τονίζεται η ανάγκη για δημιουργία περισσoτέρων τέτοιου είδους παραγωγών

 

 

Πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στον αγγελικό βίο και στα θαύματα του ‘Ελληνα Αγίου.

Στην πρεμιέρα που πραγματοποίηθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στην Σόφια, ο ιθύνων νους Άγγελ Μπόντσεβ μοιράστηκε τα συναισθήματά του σχετικά με την εμπειρία της δημιουργίας του ντοκιμαντέρ, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια. Επισήμανε ότι το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στη μητέρα του, η οποία τον έφερε σε επαφή για πρώτη φορά με τον βίο και το έργο του Αγίου.

Συμμετέχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αφηγείται την γέννηση του Αγίου στα Τρίκαλα και τα παιδικά του χρόνια στην πόλη στα τέλη του 14ου αιώνα, πριν την εισβολή των Οθωμανών στη Θεσσαλία όταν άρπαξαν τα αγόρια των Χριστιανών για τον στρατό των γενιτσάρων. Επίσης, συμμετέχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, καθώς στην Νέα Μάκρη βρίσκεται η Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου τον 15ο αιώνα ζούσε και μαρτύρησε από τους βασανισμούς των βαρβάρων ο Άγιος Εφραίμ. Σήμερα, στην Μονή φυλάσσονται τα Λείψανα του Αγίου. Παρουσιάζονται θαύματα και συγκινητικές ανθρώπινες προσωπικές ιστορίες όπως π.χ. η θεραπεία από καρκίνο, η επαναφορά στη ζωή ενός μωρού το οποίο ήταν νεκρό στη μήτρα της μητέρας του και η θεραπεία μιας Βουλγάρας που έπασχε από ψυχολογική ασθένεια και προσπάθησε να αυτοκτονήσει.

Προβάλλεται υλικό σχετικό με την ανακάλυψη των Ιερών Λειψάνων του Αγίου στις 3 Ιανουαρίου 1950 από την Γερόντισσα Μακαρία, την οποία υποδύεται σε μια σκηνή η Βουλγάρα ηθοποιός Εμίλια Ράντεβα.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ένα απόσπασμα από την σκηνή:

H γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια Βάσω Χατζή διηγείται για το πώς ο Άγιος Εφραίμ την προστάτεψε για να μη χάσει την φωνή της μετά από χειρουργική επέμβαση στην καρωτίδα.

Θίγεται και ένα θέμα για το οποίο σπάνια γίνεται λόγος – πρόκειται για την κυρίευση του ανθρώπου από τον διάβολο και τον εξορκισμό ο οποίος ετελείτο συχνά στο μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ.

Είναι ένα ντοκιμαντέρ για το νόημα της ζωής, για την επαφή του ανθρώπινου με το θείο και την αλλαγή της ζωής προς το καλύτερο.

Διάρκεια: 72 λεπτά

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ το τρέιλερ:

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΟΦΙΑ: Πλήθος κόσμου στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ για τον Άγιο Εφραίμ

Δείτε που έχει ταφεί ο Άγιος Εφραίμ ο θαυματουργός

Οι Βούλγαροι ευλαβούνται ιδιαίτερα τον Άγιο Εφραίμ

Άγιος Εφραίμ: Ζωντανές παρουσίες από περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων

Η Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη

“Ο άγιος της καρδιάς μου” – Bιβλίο για τον Άγιο Νεκτάριο Αιγίνης

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων