08/02/2023 14/02/2023 Την γιγαντιαία μάχη με τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο φονικός Εγκέλαδος που έπληξε Τουρκία και Συρία τα ξημερώματα της Δευτέρας συνεχίζουν τα σωστικά συνεργεία με την ελπίδα ότι κάτω από αυτά υπάρχουν ακόμα σημάδια ζωής. Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Η λίστα των θυμάτων μεγαλώνει, με τουλάχιστον 11.200 νεκρούς μέχρι στιγμής, με χιλιάδες τραυματίες και...
08 Φεβρουαρίου, 2023 - 8:26
Τελευταία ενημέρωση: 14/02/2023 - 11:51

Κοινός αγώνας Οικουμενικού Πατριαρχείου – Πατριαρχείου Αντιοχείας για τους δοκιμαζόμενους από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία

Διαδώστε:
Κοινός αγώνας Οικουμενικού Πατριαρχείου – Πατριαρχείου Αντιοχείας για τους δοκιμαζόμενους από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία

Την γιγαντιαία μάχη με τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο φονικός Εγκέλαδος που έπληξε Τουρκία και Συρία τα ξημερώματα της Δευτέρας συνεχίζουν τα σωστικά συνεργεία με την ελπίδα ότι κάτω από αυτά υπάρχουν ακόμα σημάδια ζωής.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Η λίστα των θυμάτων μεγαλώνει, με τουλάχιστον 11.200 νεκρούς μέχρι στιγμής, με χιλιάδες τραυματίες και στις δύο χώρες. Την ίδια ώρα που τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν να έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της περιοχές που επλήγησαν στην νοτιοανατολική Τουρκία, η Εκκλησία, η οποία θρηνεί και αυτή τα θύματα της καταστροφής, έχει κηρύξει πανστρατιά προσευχής, με τον αριθμό των νεκρών ωστόσο να αυξάνεται διαρκώς.

Παράλληλα, υπό τον συντονισμό του Πατριαρχείου Αντιοχείας έχει δημιουργηθεί ομάδα εθελοντών απαρτιζόμενη από διάφορες ειδικότητες η οποία επισκέπτεται πόλεις και χωριά της βόρειας Συρίας που χτυπήθηκαν από τον σεισμό, παρέχοντας βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη.

Τηλεφωνική επικοινωνία Οικουμενικού Πατριάρχη – Πατριάρχη Αντιοχείας

Οι περιοχές που ταρακούνησε ο φονικός σεισμός των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ βρίσκονται σε εδάφη που την διαποίμανση έχει η Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και το Πατριαρχείο Αντιοχείας.

Ήδη πολλοί Προκαθήμενοι με επιστολές συμπαθείας έχουν εκφράσει τη λύπη τους προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη.

Δείτε επίσης: Οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών προσεύχονται για Τουρκία και Συρία που επλήγησαν από το φονικό σεισμό (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

Χθες, Οικουμενικός Πατριάρχης και Πατριάρχης Αντιοχείας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε και προφορικώς τη συμπαράσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ανείπωτη τραγωδία που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βόρεια Συρία, σε περιοχές που υπάγονται εκκλησιαστικώς στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας. Ο Παναγιώτατος δήλωσε την προθυμία και την ετοιμότητα του Οικουμενικού Θρόνου να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στη στήριξη των Ορθοδόξων αδελφών μας, που διαβιούν στις πληγείσες περιοχές, καθώς και κάθε δοκιμαζόμενου από το σεισμό συνανθρώπου μας.

Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη και η Επιστολή στον Ερντογάν

Ο Παναγιώτατος έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία με δήλωσή του στην ΕΡΤ. «Θα βοηθήσουμε τους Χριστιανούς και όχι μόνο, παρακαλώ όλο τον ελληνικό λαό να προσευχηθεί», τόνισε και αποκάλυψε την επιστολή του στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Δείτε επίσης: Έκκληση Οικουμενικού Πατριάρχη για προσευχή υπέρ των σεισμοπαθών σε Τουρκία-Συρία

Παροχή βοήθειας στον πάσχοντα άνθρωπο από το Πατριαρχείο Αντιοχείας

Η Συρία μετράει ήδη, τουλάχιστον 1700 νεκρούς και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Ο σεισμός βρήκε τη χώρα βαθιά λαβωμένη από την εμπόλεμη κατάσταση των τελευταίων ετών. Χωρίς νερό και φαγητό, με δυαλυμένες βασικές υποδομές και με πολλά εμπόδια για την παροχή διεθνούς βοήθειας, οι Σύροι βιώνουν μια τραγωδία, ενώ προσπαθούν με λιγοστά μέσα να ανασύρουν διασωθέντες από τα συντρίμμια.

Ήδη η ομάδα ανακούφισης που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές. Στην πόλη Χάμα η ομάδα προσέφερε φαγητό σε εθελοντές και μέλη ομάδων διάσωσης. Επίσης, προσέφερε τρόφιμα σε κατοίκους από το Χαλέπι και τη Λατάκια οι οποίοι επλήγησαν από τον σεισμό και για το λόγο αυτό μεταφέρθηκαν στη Χάμα.

Στη Λατάκια στήθηκε αγώνας δρόμου έτσι ώστε να φτάσουν από την ομάδα φάρμακα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης προκειμένου να ανακουφιστούν οι τραυματίες ενώ και εκεί προσφέρθηκαν γεύματα και νερό.

Τέλος στο Χαλέπι οι οικογένειες που ζήτησαν την βοήθεια της ομάδας ανέρχονται σε περίπου 1.000 ζητώντας παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και πόσιμου νερού. Η ομάδα ανακούφισης συνεχίζει το έργο της με γνώμονα τον πάσχοντα άνθρωπο χωρίς καμία διάκριση εξαιτίας θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όσοι επιθυμούν να παράσχουν βοήθεια είτε με χρηματική συνεισφορά ή με την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, μπορούν να επικοινωνήσουν με την ειδική ομάδα αρωγής:

  • Στη Συρία:

Τμήμα Οικουμενικών Σχέσεων και Ανάπτυξης – Αρχιμανδρίτης π. Μελέτιος Shattahi
Διεύθυνση: Δαμασκός, Bab Sharqi, Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής
Τηλ: +963 11 5414490
Κινητό: +963 941 333850
Τραπεζική μεταφορά: Byblos Bank, αριθμός λογαριασμού: 2350203788008

  • Στο Λίβανο:

Ιερά Πατριαρχική Μονή Παναγίας Μπαλαμάντ – Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Γιακούμπ
Διεύθυνση: Ιερά Μονή Παναγίας Μπαλαμάντ, Κούρα, Βόρειος Λίβανος
Κινητό: +961 3 080550
Τραπεζική μεταφορά:
IBL Bank S. A. L. Υποκατάστημα: Balamand- Λίβανος
Κάτοχος λογαριασμού: Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας και πάσης Ανατολής
Αριθμός λογαριασμού: 022 0023010220700026
IBAN: LB67005200220023010220700026
Κωδικός SWIFT: INLELBBE
Νόμισμα: USD

«Οποιαδήποτε συνεισφορά, όσο μικρή κι αν είναι, μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση πολλών από τα δεινά», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου.

Δείτε επίσης: Πατριαρχείο Αντιοχείας: Έκκληση για έκτακτη παροχή βοήθειας στους πληγέντες στη Συρία

Διαβάστε επίσης:

Γέφυρα αλληλεγγύης και στήριξης από τον Ορθόδοξο κόσμο στους σεισμοπαθείς σε Τουρκία και Συρία – Η άμεση κινητοποίηση και οι πρώτες πρωτοβουλίες

Υλική βοήθεια της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Τουρκία & Συρία -Επιστολές σε Οικουμενικό Πατριάρχη, Πατριάρχη Αντιοχείας, Ερντογάν και Άσαντ

Σεισμός – Συρία: Εικόνες καταστροφής σε εκκλησίες του Πατριαρχείου Αντιοχείας (ΒΙΝΤΕΟ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων