06/02/2023 07/02/2023 Θλίψη, ανείπωτος πόνος, βιβλική καταστροφή. Ο φονικός σεισμός στη Νοτιοανανατολική Τουρκία έπληξε όχι μόνο τη γείτονα χώρα αλλά και τη Συρία. Τα θύματα και οι τραυματίες χιλιάδες ενώ τις επόμενες ώρες ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Τόσο ο πρώτος σεισμός που σημειώθηκε ξημερώματα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023 όσο και ο δεύτερος που σημειώθηκε...
06 Φεβρουαρίου, 2023 - 20:10
Τελευταία ενημέρωση: 07/02/2023 - 2:20

Οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών προσεύχονται για Τουρκία και Συρία που επλήγησαν από το φονικό σεισμό (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών προσεύχονται για Τουρκία και Συρία που επλήγησαν από το φονικό σεισμό (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

Θλίψη, ανείπωτος πόνος, βιβλική καταστροφή. Ο φονικός σεισμός στη Νοτιοανανατολική Τουρκία έπληξε όχι μόνο τη γείτονα χώρα αλλά και τη Συρία. Τα θύματα και οι τραυματίες χιλιάδες ενώ τις επόμενες ώρες ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά.

Τόσο ο πρώτος σεισμός που σημειώθηκε ξημερώματα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023 όσο και ο δεύτερος που σημειώθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας ισοπέδωσαν σπίτια, μνημεία, ναούς ανάμεσά τους και Ορθόδοξους.

Ναοί Συρία του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας επλήγησαν σε αρκετές πόλεις του βόρειου τμήματος της χώρας, μεταξύ αυτών και η Αντιόχεια, με τις εικόνες στο βίντεο να μαρτυρούν την καταστροφή:

Οι Προκαθήμενοι των ανά τον κόσμο Ορθοδόξων Εκκλησιών έστειλαν τα συλλυπητήριά τους και προσεύχονται για τους δοκιμαζόμενους ανθρώπους ώστε να απαλύνει ο πόνος τους το συντομότερο δυνατό.

Έκκληση για προσευχή από τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη

Έκκληση προς όλους να προσευχηθούν για τα θύματα και τους τραυματίες από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία έκανε από το αεροδρόμιο του Λιβάνου ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης.

Ανέφερε ότι όλοι είναι συγκλονισμένοι από τον φονικό σεισμό ενώ έκανε γνωστό ότι Εκκλησίες σε Αντιόχεια και Μερσίνα έχουν υποστεί ζημιές.

Παράλληλα, ζήτησε από κληρικούς και λαϊκούς να παρέχουν όπου χρειαστεί τη βοήθειά τους προς όσους έχουν ανάγκη. Στην ανακοίνωση του το Πατριαρχείο Αντιοχείας δημοσίευσε φωτογραφίες από τις ζημιές που έχουν υποστεί ναοί και κτίρια που ανήκουν στην Εκκλησία.

 

Συμπαράσταση Βαρθολομαίου σε Ερντογάν και Πατριάρχη Αντιοχείας για το σεισμό στη Νοτιοανατολική Τουρκία

Τη συμπαράστασή του εκφράζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος στα θύματα από τον καταστροφικό σεισμό στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Σε επιστολές του προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν και τον Πατριάρχη Αντιοχείας Αντιοχείας κ. Ιωάννη Ι’ δηλώνει ότι είναι βαθύτατα συγκλονισμένος από τον τραγικό θάνατο εκατοντάδων συνανθρώπων μας και τον τραυματισμό πολλών άλλων, εξαιτίας του ισχυρού σεισμού στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο Παναγιώτατος εκφράζει την συμπαράστασή του προς τους πληγέντες καθώς επίσης τα θερμά συλλυπητήρια, την συμπάθεια και την συμπαράσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προσευχόμενος, όπως λέει χαρακτηριστικά στις επιστολές του ώστε ο πανάγαθος Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των θυμάτων, και να ενισχύει τις οικογένειες και τους οικείους τους στο βαρύτατο πένθος τους.

Επίσης, εύχεται ταχεία και πλήρη αποκατάσταση της υγείας των τραυματιών, αλλά και άνωθεν ενίσχυση του έργου των σωστικών συνεργείων, όπως και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων που περιθάλπουν τους τραυματίες.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Είμαστε στο πλευρό των φίλων λαών της Τουρκίας και της Συρίας

Στο πλευρό των δοκιμαζόμενων πολιτών της Τουρκίας βρίσκεται η Εκκλησία της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε δήλωσή του μεσημέρι της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023, λίγες ώρες μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία που προκάλεσαν ζημιές και στην Συρία έστειλε για άλλη μια φορά μήνυμα υποστήριξης των πολιτών.

«Συγκλονισμένοι όλοι οι Έλληνες παρακολουθούμε με πόνο ψυχής τις τελευταίες ώρες την τραγική απώλεια των ζωών εκατοντάδων συνανθρώπων μας στη γειτονική Τουρκία και στη Συρία από τους καταστροφικούς σεισμούς.

Ο Θεός να δίνει δύναμη σε όλες και σε όλους και ένα αίσιο τέλος να έλθει στην αγωνία για τους χιλιάδες αγνοούμενους, ώστε να μην θρηνήσουμε περισσότερα αθώα θύματα», είπε μεταξύ άλλων ο Προκαθήμενος τη Ελλαδικής Εκκλησίας και τόνισε ότι όπως και το 1999 έτσι και σήμερα οι Ελληνες θα βρεθούμε κοντά στους γείτονες.

«Έχω την βεβαιότητα πως, όπως πράξαμε και το 1999, έτσι και σήμερα, οι Έλληνες θα βρεθούμε με κάθε τρόπο κοντά στους γείτονές μας και πως η ελληνική Πολιτεία θα σταθεί έμπρακτα στο πλευρό τους, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια. Προσευχόμαστε στον Θεό για κάθε δυνατή παρηγορία και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους φίλους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό των δοκιμαζομένων είναι και οι Μητροπολίτες της Θράκης οι οποίοι κάνουν έκκληση για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Τουρκία και Συρία.

Επιστολές συμπαράστασης του Πατριάρχης Αλεξανδρείας σε Οικουμενικό Πατριάρχη και στον Πατριάρχη Αντιοχείας

 

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, όπως αναφέρει σχετικό ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, “πληροφορηθείς τις άκρως καταστροφικές συνέπειες του ισχυρού σεισμού που έπληξε σήμερα, 6η Φεβρουαρίου 2023 περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της Συρίας, στερώντας την ζωή σε δεκάδες συνανθρώπων μας,  απέστειλε Πατριαρχικά Γράμματα προς την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την ΑΘΜ τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη, εκφράζοντας τις συλλυπητήριες ευχές και την συμπαράστασή Του για το δυσάρεστο αυτό γεγονός”.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης για τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία

Έκκληση προς όλους να προσευχηθούν για τα θύματα και τους τραυματίες από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία έκανε από το αεροδρόμιο του Λιβάνου ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης.

Ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι όλοι είναι συγκλονισμένοι από τον φονικό σεισμό ενώ έκανε γνωστό ότι Εκκλησίες σε Αντιόχεια και Μερσίνα έχουν υποστεί ζημιές.

Παράλληλα, ζήτησε από κληρικούς και λαϊκούς να παρέχουν όπου χρειαστεί τη βοήθειά τους προς όσους έχουν ανάγκη.   Στην ανακοίνωση του το Πατριαρχείο Αντιοχείας δημοσίευσε φωτογραφίες από τις ζημιές που έχουν υποστεί ναοί και κτίρια που ανήκουν στην Εκκλησία.

Πατριάρχης Ρουμανίας: Αλληλεγγύη και συμπόνια προς Οικουμενικό Πατριάρχη-Πατριάρχη Αντιοχείας

Μηνύματα αλληλεγγύης και συμπόνιας προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη Ι’ έστειλε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023.

Αναλυτικά το μήνυμα του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ:

Με βαθιά θλίψη μάθαμε για τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2023, σε Τουρκία και Συρία, με περισσότερους από 1.000 νεκρούς και 2.000 τραυματίες να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής.

Σε αυτές τις στιγμές της σκληρής δοκιμασίας, προσευχόμαστε στον Ελεήμονα Θεό υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων και της ταχείας ανάρρωσης των τραυματιών, καθώς και υπέρ βοηθείας σε όλους τους πληγέντες από τον σεισμό.

Εκφράζουμε τη συμπόνια και την αλληλεγγύη μας σε όλους όσους υποφέρουν και προσευχόμαστε ο Θεός να προστατεύει όλο τον κόσμο από σεισμούς και άλλες καταστροφές.

Με μεγάλο σεβασμό και αδελφική αγάπη εν Χριστώ,

† ΔΑΝΙΗΛ
Πατριάρχης της Ρουμανικής Ορθoδόξου Εκκλησίας

Συλλυπητήρια Πατριάρχη Γεωργίας σε Ερντογάν για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία

Τα συλλυπητήριά του προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας με αφορμή τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς σε Τουρκία και Συρία.

Όπως αναφέρει στο συλλυπητήριο γράμμα του ο Προκαθήμενος της εν Γεωργία Ορθοδόξου Εκκλησίας μεταξύ των θυμάτων που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής είναι και ένας γεωργιανός πολίτης.

“Ταρακουνήθηκε ο κόσμος από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. Ένας πολίτης της Γεωργίας σκοτώθηκε από τη θεομηνία. Εκ μέρους της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας και εμού, εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την τραγωδία. Παρακαλώ δεχτείτε την εγκάρδια συμπάθειά μας και τα συλλυπητήρια για τις οικογένειες των εκλιπόντων. Εύχομαι στη χώρα ειρήνη, κουράγιο, ανάρρωση των τραυματιών και έγκαιρη αποκατάσταση των ζημιών”, αναφέρει.

Επιστολή συμπαράστασης Αρχιεπίσκοπου Αλβανίας σε Οικουμενικό Πατριάρχη και Πατριάρχη Αντιοχείας για το φονικό σεισμό

Επιστολή συμπαράστασης στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και στον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη για το φονικό σεισμό στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος.

Στις επιστολές του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας εκφράζει τη συμπαράστασή του προς τους δοκιμαζόμενους κατοίκους των περιοχών που έπληξε ο σεισμός.

Η επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο:

Πρός

Τήν Α.Θ. Παναγιότητα

Τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην

Κύριον Κύριον Βαρθολομαῖον

Εἰς Κωνσταντινούπολιν

 

Παναγιώτατε,

Μετά συνοχῆς καρδίας παρακολουθοῦμεν τήν μεγάλην δοκιμασίαν τῶν διαβιούντων ἐν Τουρκίᾳ συνεπείᾳ τοῦ προσφάτου ἰσχυροτάτου καταστροφικοῦ σεισμοῦ.

Οὐ παυόμεθα δεόμενοι ὅπως ὁ Θεός τῶν οἰκτιρμῶν καί τῆς παρακλήσεως ἀνακουφίζῃ καί παρηγορῇ τούς ἐν χαλεπαῖς συμφοραῖς καί θλίψεσιν δοκιμαζομένους ἀδελφούς ἡμῶν καί καθοδηγῇ τάς Ὑμετέρας σκέψεις καί ἐνεργείας πρός στήριξιν καί ἐνίσχυσιν αὐτῶν.

Μετ’ ἐξαιρέτου τιμῆς καί εἰλικρινοῦς πάντοτε ἀγάπης ἐν

Χριστῷ τῷ Σωτῆρι ἡμῶν

Ἐν Τιράνοις τῇ 6η Φεβρουαρίου 2023

Αντίστοιχη είναι και η επιστολή προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη.

Αμερικής Ελπιδοφόρος: Προσευχή για όσους επλήγησαν από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία

 

 

Ο Θεός να δώσει παρηγοριά σε Τουρκία και Συρία σε αυτές τις δύσκολες ώρες εύχεται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή τον φονικό σεισμό που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς.

Την ώρα που οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται για τον απεγκλωβισμό αγνοουμένων, νέος μετασεισμός 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Τουρκία.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος ζητά από όλους να υψώσουμε τις προσευχές για τα θύματα και όσους υποφέρουν αυτή την ώρα από τις συνέπειες του σεισμού.

Διαβάστε για το θέμα:

Νέος ισχυρός σεισμός στην Τουρκία – Χιλιάδες οι νεκροί – Κατέρρευσαν Ορθόδοξοι ναοί (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων