09/10/2023 09/10/2023 Ηχηρή έκκληση για την επικράτηση της ειρήνης έκαναν Προκαθήμενοι Ορθόδοξων Εκκλησιών καταδικάζοντας τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Δραματικός ο απολογισμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και στις δύο πλευρές. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων μεταξύ άλλων κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες και τις αρχές να συμμετάσχουν σε ειλικρινή διάλογο, αναζητώντας μόνιμες λύσεις που προάγουν τη...
09 Οκτωβρίου, 2023 - 21:30
Τελευταία ενημέρωση: 09/10/2023 - 23:16

Μηνύματα αλληλεγγύης και έκκληση για ειρήνη στους Αγίους Τόπους από Προκαθημένους Ορθόδοξων Εκκλησιών

Διαδώστε:
Μηνύματα αλληλεγγύης και έκκληση για ειρήνη στους Αγίους Τόπους από Προκαθημένους Ορθόδοξων Εκκλησιών

Ηχηρή έκκληση για την επικράτηση της ειρήνης έκαναν Προκαθήμενοι Ορθόδοξων Εκκλησιών καταδικάζοντας τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Δραματικός ο απολογισμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και στις δύο πλευρές.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων μεταξύ άλλων κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες και τις αρχές να συμμετάσχουν σε ειλικρινή διάλογο, αναζητώντας μόνιμες λύσεις που προάγουν τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και τη συμφιλίωση των ανθρώπων.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Η ένοπλη σύρραξη ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου. η Χαμάς εξαπέλυσε μπαράζ ρουκετών στο νότιο Ισραήλ με τις σειρήνες να ηχούν μέχρι το Τελ Αβίβ και την Μπερσεμπά. Μαχητές της οργάνωσης εισέβαλαν στο Ισραήλ σε μια άνευ προηγουμένου πολυμέτωπη επιχείρηση μέσω ξηράς, αέρως και θάλασσας. Οι μαχητές της Χαμάς εισήλθαν μέσω παραβιάσεων στον φράχτη ασφαλείας που χωρίζει τη Γάζα από το Ισραήλ. Μετά την επίθεση της Χαμάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε να μετατρέψει τη Γάζα σε «έρημο νησί» και προειδοποίησε τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να «φύγουν τώρα». Ακόμη το Ισραήλ ανακοίνωσε τον πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας σε τρόφιμα, νερό, ρεύμα και καύσιμα.

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Ο αγώνας για την ειρήνη δεν είναι μόνο θεία εντολή, αλλά και παγκόσμια αξία”

Στις οδυνηρές ώρες που περνούν οι κάτοικοι στη Μέση Ανατολή οι οποίοι δοκιμάζονται από τις συνέπειες της ένοπλης σύγκρουσης Ισραήλ Γάζας από το πρωί του Σαββάτου, με συνέπεια χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, αναφέρθηκε με δήλωσή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.  

Ο Παναγιώτατος, σε χθεσινή δήλωσή του στην αγγλική γλώσσα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και υπογράμμισε ότι οι σκέψεις και οι προσευχές είναι στους πολίτες οι οποίοι δοκιμάζονται αυτές τις ώρες από τη βία, τρομοκρατημένοι από τις ιαχές, τις σειρήνες και τις εκρήξεις. Ακόμη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στις αθώες ψυχές σε όλη αυτή την κατάσταση, τα παιδιά, τα οποία όπως σημείωσε: “αξίζουν να μεγαλώσουν σε μια αληθινή “Γη της Επαγγελίας”, της ειρήνης και της ευημερίας”.

Στη συνέχεια της δήλωσής του ο κ.κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι τη βία, την οποία ορισμένες φορές οι άνθρωποι θεωρούν μέσο επίλυσης διαφορών, δεν μπορούμε ποτέ αν την δούμε ως μέρος της καλής δημιουργίας του Θεού. “Ούτε μπορούμε ποτέ να εγκρίνουμε τη χρήση βίας για την επιδίωξη της ειρήνης”, ανέφερε. 

Ο αγώνας για την ειρήνη δεν είναι μόνο θεία εντολή, αλλά και παγκόσμια αξία και ουσιαστική προϋπόθεση για τον σεβασμό και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας”, κατέληξε. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος και οι Αρχηγοί Χριστιανικών Εκκλησιών απευθύνουν έκκληση για διπλασιασμό τωνπροσπαθειών επικράτησης της ειρήνης

Τον τερματισμό των βίαιων στρατιωτικών συγκρούσεων καλούν οι Αρχηγοί των Χριστιανικών Εκκλησιών και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος με μήνυμά τους που δημοσιεύτηκε στα αγγλικά: “Ως θεματοφύλακες της χριστιανικής πίστης, που είναι βαθιά ριζωμένη στους Αγίους Τόπους, στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό της περιοχής, που υπομένει τις καταστροφικές συνέπειες της συνεχιζόμενης διαμάχης. Η πίστη μας η οποία βασίζεται στις διδασκαλίες του Ιησού Χριστού, μας υποχρεώνει να υποστηρίξουμε τον τερματισμό όλων των βίαιων στρατιωτικών δραστηριοτήτων που βλάπτουν τόσο τους Παλαιστίνιους όσο και τους Ισραηλινούς”.

Να αναζητηθούν μόνιμες λύσεις

Ακόμη, τονίζεται η ανάγκη να αναζητηθούν μόνιμες λύσεις για την επικράτηση της ειρήνης: “Ελπίζουμε και προσευχόμαστε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη να λάβουν υπόψη αυτό το κάλεσμα για άμεση κατάπαυση της βίας. Παρακαλούμε τους πολιτικούς ηγέτες και τις αρχές αν συμμετάσχουν σε ειλικρινή διάλογο, αναζητώντας μόνιμες λύσεις που προάγουν τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και τη συμφιλίωση των ανθρώπων αυτής της γης που έχουν υπομείνει τις συνέπειες αυτής της σύγκρουσης εδώ και πολύ καιρό”.

Τέλος, γίνεται έκκληση να διπλασιαστούν οι προσπάθειες επικράτησης μίας ειρήνης που θα έιναι δίκαιη και θα διαρκέσει στην πάροδο του χρόνου: “Προσευχόμαστε ο Παντοδύναμος Θεός να δώσει παρηγοριά και δύναμη σε όσους έχουν ταλαιπωρηθεί από αυτήν την κατάσταση, και σοφία σε όσους βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να μεσολαβήσει για την επικράτηση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στους Αγίους Τόπους που θα βασίζεται στα ίσα δικαιώματα για όλους, και στη διεθνή νομιμότητα”. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Πατριάρχης Μόσχας: “Να επικρατήσει δίκαιη ειρήνη και αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών”

Ο  Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος προσεύχεται για την ταχεία λήξη της στρατιωτικής σύγκρουσης στους Αγίους Τόπους

Ο Προκαθήμενος της εν Ρωσία Ορθοδόξου Εκκλησίας προσεύχεται για ταχεία παύση των εχθροπραξιών, για τη θεραπεία των θυμάτων, και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να σώσουν ανθρώπινες ζωές και να αποκαταστήσουν τον νόμο και την τάξη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πατριαρχείου.

“Οι Άγιοι Τόποι είναι εξαιρετικής σημασίας για πολλά εκατομμύρια χριστιανούς που ζουν σε διάφορα μέρη του κόσμου και πιστούς άλλων θρησκειών, και ως εκ τούτου η ειρηνική συνύπαρξη σε αυτούς αποκτά όχι μόνο ανθρωπιστική, αλλά και θρησκευτική διάσταση. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ζητά πάντα να επικρατήσει δίκαιη ειρήνη και αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών”, υπογραμμίζεται.

Ο Πατριάρχης Σερβίας κάλεσε τους Ορθοδόξους να προσευχηθούν για ειρήνη στην Αγία Γη

Ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας κ.κ. Πορφύριος κάλεσε τους Ορθοδόξους να προσευχηθούν για ειρήνη στην Αγία Γη, με αφορμή την επιστροφή ομάδας Σέρβων θεολόγων από το Νις και προσκυνητών οι οποίοι είχαν βρεθεί για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους.

Οι ταξιδιώτες οι οποίοι επέστρεψαν από το Ισραήλ έγιναν δεκτοί στο αεροδρόμιο από τους Βοηθούς Επισκόπους του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Δωσίθεο και Πέτρο. Οι αφιχθέντες περιέγραψαν στα τοπικά μέσα της Σερβίας την κατάσταση την οποία βίωσαν και ευχήθηκαν η περιοχή να ειρηνεύσει το συντομότερο. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Πατριαρχείο Ρουμανίας: Πλήρης αλληλεγγύης στο Ισραήλ

Το Γραφείο Τύπου του Πατριαρχείου Ρουμανίας με ανακοίνωσή του εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και την πλήρη αλληλεγγύη του στο Ισραήλ.

“Η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για την αναζωπύρωση του πολέμου στο Ισραήλ, ως αποτέλεσμα της τρομοκρατικής επίθεσης που εξαπολύθηκε τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου, που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες να χάσουν τη ζωή τους και εκατοντάδες να τραυματιστούν”, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο πόλεμος αντιπροσωπεύει πάντα μια κοινωνική καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες όσον αφορά στον ανθρώπινο πόνο και στην απώλεια της ζωής εντελώς αθώων ανθρώπων. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική καταστροφή“, όπως υπογαμμίζεται. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Οι γειτονιές της Γάζας

Η Λωρίδα της Γάζας περιλαμβάνει πέντε περιφέρειες: Βόρεια Γάζα, Πόλη της Γάζας, Ντέιρ ελ Μπαλάχ, Χαν Γιουνίς και Ράφα.

Η Βόρεια Γάζα εκτείνεται σε 10 χιλιόμετρα (6 μίλια) και μοιράζεται το μοναδικό πέρασμα στο Ισραήλ μέσω του Μπέιτ Χανούν, γνωστό και ως διάβαση Ερέζ.

Στη Βόρεια Γάζα βρίσκεται ο προσφυγικός καταυλισμός Jabalia, ο μεγαλύτερος στη Λωρίδα.

Η πόλη της Γάζας είναι η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη στη Λωρίδα της Γάζας, με περισσότερους από 750.000 κατοίκους. Οι Rimal, Shujaiya και Tel al-Hawa είναι από τις πιο γνωστές γειτονιές της.

Στην καρδιά της γειτονιάς Rimal βρίσκεται το νοσοκομείο al-Shifa – η μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Deir el-Balah είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων της Γάζας. Φιλοξενεί επίσης τέσσερις καταυλισμούς προσφύγων: Nuseirat, al-Bureij, al-Maghazi και Deir el-Balah.

Ο μοναδικός ενεργός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας βρίσκεται κατά μήκος των ορίων της περιοχής με την πόλη της Γάζας.

Το Χαν Γιουνίς φιλοξενεί περίπου 430.000 ανθρώπους. Στο κέντρο του βρίσκεται ο προσφυγικός καταυλισμός Χαν Γιουνίς, όπου ζουν περίπου 90.000 άνθρωποι.

Η Ράφα είναι η νοτιότερη συνοικία της Γάζας με πληθυσμό περίπου 275.000 κατοίκους. Ράφα ονομάζεται επίσης η διέλευση με την Αίγυπτο που βρίσκεται στην πόλη.

Διαβάστε ακόμη:

Έκκληση για ειρήνη, ενότητα και δικαιοσύνη από τον Πατριάρχη Θεόφιλο και τους Αρχηγούς των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα

Για τον πόλεμο Ισραήλ Γάζα μίλησε ο Ελενουπόλεως Ιωακείμ – Να ξαναστείλει ο Θεός την σκιά του πάνω στην Αγία Γη

Συγκλονίζει ο π. Παντελεήμων που επέστρεψε στην Κρήτη από το Ισραήλ – “Σωθήκαμε την τελευταία στιγμή”

Υπουργείο Εξωτερικών: Δρομολογούνται άμεσα διαδικασίες για επαναπατρισμό 149 Ελλήνων επισκεπτών από Ισραήλ και Παλαιστίνη

Τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης της πρεσβείας της Ελλάδας στο Ισραήλ και του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων

(ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MAHMUD HAMS / AFP)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων