16/09/2019 16/09/2019 Το Διαιτητικό Δικαστήριο της Βικτώριας (Victorian Civil and Administrative Tribunal – VCAT) απέρριψε την αίτηση για να πραγματοποιηθούν αλλαγές στην είσοδο του διατηρητέου κτιρίου που στεγάζει τον Ιερό Ναό  της Αγ. Αικατερίνης στο Malvern της Μελβούρνης,. Όπως γράφει το neoskosmos.com τα επιχειρήματα που προέβαλε η Ενορία αλλά και η Αρχιεπισκοπή της Μελβούρνης δεν έπεισαν την...
16 Σεπτεμβρίου, 2019 - 8:14
Τελευταία ενημέρωση: 16/09/2019 - 8:18

Απορρίφθηκαν οι αλλαγές στην Αγ. Αικατερίνη Μελβούρνης

Διαδώστε:
Απορρίφθηκαν οι αλλαγές στην Αγ. Αικατερίνη Μελβούρνης

Το Διαιτητικό Δικαστήριο της Βικτώριας (Victorian Civil and Administrative Tribunal – VCAT) απέρριψε την αίτηση για να πραγματοποιηθούν αλλαγές στην είσοδο του διατηρητέου κτιρίου που στεγάζει τον Ιερό Ναό  της Αγ. Αικατερίνης στο Malvern της Μελβούρνης,.

Όπως γράφει το neoskosmos.com τα επιχειρήματα που προέβαλε η Ενορία αλλά και η Αρχιεπισκοπή της Μελβούρνης δεν έπεισαν την δικαστή Vickie Davies.

Η Ενορία Αγ. Αικατερίνης στήριξε την επιχειρηματολογία της σε έγγραφη κατάθεση του ενορίτη και ιδιοκτήτη γραφείου κηδειών Παναγιώτη Τζιώτη, που ανέφερε ότι, αφενός, η είσοδος αφαιρεί από τις νύφες την ευκαιρία να εισέλθουν και εξέλθουν της εκκλησίας με το ανάλογο «δέος» ενώ παράλληλα κάνει πολύ δύσκολη τη μεταφορά φέρετρων εντός της εκκλησίας με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να χτυπούν στην πόρτα.

Προκειμένου να δοθεί στην Ενορία η άδεια να γκρεμίσει μέρος του τοίχου στην είσοδο του ναού και να τοποθετήσει στην θέση της μία γυάλινη πόρτα από την οποία θα είναι θεατό το ιερό της εκκλησίας, επιστρατεύθηκε και η ηγεσία της Αρχιεπισκοπής Μελβούρνης. Πάλι σε έγγραφη κατάθεσή του στο VCAT ο Επίσκοπος Μιλητουπόλεως Ιάκωβος, ανέφερε ότι οι κανόνες της Εκκλησίας υπαγορεύουν η είσοδος του ιερού του ναού να είναι θεατή από την είσοδο του ναού κάτι που δεν ισχύει στον συγκεκριμένο ναό. Εντούτοις, ούτε αυτό το επιχείρημα κατάφερε να πείσει την δικαστή για την αλλαγή στην πόρτα του ναού που χτίστηκε το 1920 και πέρασε στα χέρια της Αρχιεπισκοπής το 1983.

«Δεν είμαι πεπεισμένη ότι οι δυσκολίες με τη μετακίνηση φέρετρων/ ή τη δυνατότητα μίας νύφης να κάνει μία εντυπωσιακή είσοδο ή έξοδο από το ναό μπορούν να δικαιολογήσουν την μετατροπή της εισόδου του» είπε η δικαστής.

«Οποιαδήποτε οφέλη για την εκκλησία δεν αντισταθμίζουν την αρνητική επίπτωση που θα έχει αυτή η μετατροπή στο διατηρητέο αυτό κτίριο» πρόσθεσε η δικαστής Davies που βάσισε σε ένα μεγάλο βαθμό την απόφασή της στις υποδείξεις του συμβούλου εθνικής κληρονομιάς Bryce Raeworth, από τον Δήμο Stonnington.

Ο Raeworth ανέφερε ότι ο ναός σχεδιάστηκε από έναν διάσημο εκκλησιαστικών κτιρίων αρχιτέκτονα και η πρόσοψη ήταν το πιο σημαντικό τμήμα του ρυθμού του κτιρίου.

H υπόθεση κατέληξε στο Δικαστήριο μετά από έφεση που άσκησε η Αρχιεπισκοπή στην απόφαση του Δήμου Stonnington, να μην επιτρέψει τις μετατροπές στην είσοδο της εκκλησίας.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων