31/03/2022 31/03/2022 Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής δημοσίευσε ένα κείμενο εν είδει επικηδείου για τον π. Αντώνιο Παπαθανασίου, που εξεδήμησε προς Κύριον στις 29 Μαρτίου 2022 σε ηλικία 47 ετών. Τον πατέρα Αντώνιο στα πρώτα του βήματα ως μοναχός στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης είχε καθοδηγήσει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, που ήταν τότε Μητροπολίτης Προύσης.  Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα...
31 Μαρτίου, 2022 - 14:25
Τελευταία ενημέρωση: 31/03/2022 - 14:29

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής για τον μακαριστό π. Αντώνιο Παπαθανασίου

Διαδώστε:
Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής για τον μακαριστό π. Αντώνιο Παπαθανασίου

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής δημοσίευσε ένα κείμενο εν είδει επικηδείου για τον π. Αντώνιο Παπαθανασίου, που εξεδήμησε προς Κύριον στις 29 Μαρτίου 2022 σε ηλικία 47 ετών. Τον πατέρα Αντώνιο στα πρώτα του βήματα ως μοναχός στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης είχε καθοδηγήσει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, που ήταν τότε Μητροπολίτης Προύσης. 

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Διαβάστε το κείμενο:

Ο πρόωρος θάνατος του π.  Αντωνίου Παπαθανασίου θρηνείται παγκοσμίως απ’ όλους όσους άγγιξε στα 47 χρόνια ζωής του. Ο π. Αντώνιος κοιμήθηκε εν Κυρίω στην Αθήνα στις 29 Μαρτίου 2022, μετά από καρδιακές επιπλοκές.

Αν και καταγόταν από μια μεγάλη οικογένεια ιερέων, που εκτείνεται πίσω στο 1750, και ο πατέρας του, μακαριστός π. Αθανάσιος, υπήρξε το αγαπημένο του πρότυπο, η πορεία του π. Αντωνίου προς την ιεροσύνη ήταν μακρά, αλλά πλούσια. Σπούδασε Ανθρώπινη Ανάπτυξη στο Ελληνικό Κολλέγιο, ενώ υπηρέτησε, επίσης, ως βοηθός του διευθυντή του Γραφείου Φοιτητικής Ζωής, συνεκδότης του εβδομαδιαίου ενημερωτικού δελτίου και Έλληνας δάσκαλος. Ήταν μέλος της βυζαντινής και της δυτικής χορωδίας, ενώ συνεργάστηκε με παιδιά με ειδικές ανάγκες στη Βοστώνη.

Αφού έλαβε το πτυχίο του με άριστα το 1998, απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στις διεθνείς σχέσεις και την πολιτική στο CCNY, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην τάξη του. Στη συνέχεια ξεκίνησε διδακτορικές σπουδές στον ίδιο κλάδο, εργάστηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στο Πολεμικό Ναυτικλο και εργάσθηκε στην Αθήνα ως αναλυτής διεθνών σχέσεων σε ένα think tank και στην Ελληνική Βουλή.

Στη συνέχεια, το 2008, ο π. Αντώνιος πήγε στο Άγιο Όρος για την πρώτη από τις πολλές επισκέψεις του. Κατόπιν υποψηφιότητας για βουλευτής και αρκετής πνευματικής αναζήτησης, μετέβη στο Άγιο Όρος, όπου και έμεινε, και μετά στην Κωνσταντινούπολη, όπου διακόνησε ως αρχάριος μοναχός στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης υπό την καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, που ήταν τότε Μητροπολίτης Προύσης. Τελευταία, επέστρεψε στο Μπρούκλιν —μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια— και στο πρόγραμμα Master of Divinity στον Τίμιο Σταυρό, από την οποία αποφοίτησε το 2017. Διορίστηκε Κοσμήτορας Φοιτητών τον Αύγουστο του ίδιου έτους και χειροτονήθηκε στην Ιεροσύνη τον Μάιο του 2018 στο παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού με περήφανα παρούσες την αγαπημένη του μητέρα και αδελφή.

Μετά από μια πολύ γόνιμη περίοδο στο Ελληνικό Κολλέγιο του Τιμίου Σταυρού, ο π. Αντώνιος επέστρεψε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2020 για να εξερευνήσει άλλες ευκαιρίες. Λίγο αργότερα, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας τον κάλεσε στο Λονδίνο για να υπηρετήσει στην Αρχιεπισκοπή. Επίμονα προβλήματα υγείας προκάλεσαν τον π. Αντώνιο να αναζητήσει πρόσθετη ιατρική περίθαλψη στην Αθήνα, όπου και απεβίωσε.

Ας είναι αιωνία η μνήμη αυτού του αξιόλογου και αφοσιωμένου δούλου του Κυρίου.

30/3/2022

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων