25/04/2021 25/04/2021 Με αφορμή τη σημερινή “Ημέρα των ANZACs (ANZAC Day)”, εθνική ημέρα μνήμης στην Αυστραλία, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος υπογραμμίζει σε μήνυμά του το χρέος «να επαναβεβαιώσουμε την αφοσίωσή μας στις αξίες και στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν οι ANZACs και να εμπνευστούμε από τις αρετές τους». Επισημαίνει, μάλιστα, ότι ο ίδιος, έχοντας γεννηθεί στην...
25 Απριλίου, 2021 - 9:28
Τελευταία ενημέρωση: 25/04/2021 - 9:04

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Ημέρα των ANZAC

Διαδώστε:
Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Ημέρα των ANZAC

Με αφορμή τη σημερινή “Ημέρα των ANZACs (ANZAC Day)”, εθνική ημέρα μνήμης στην Αυστραλία, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος υπογραμμίζει σε μήνυμά του το χρέος «να επαναβεβαιώσουμε την αφοσίωσή μας στις αξίες και στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν οι ANZACs και να εμπνευστούμε από τις αρετές τους».

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι ο ίδιος, έχοντας γεννηθεί στην Κρήτη, η σύγχρονη ιστορία της οποίας είναι συνδεδεμένη με τους ηρωικούς αγώνες των ANZACs, είχε την τύχη να συνειδητοποιήσει από πολύ νωρίς τον οικουμενικό χαρακτήρα των αξιών που υπερασπίστηκαν. “Οι οικουμενικές αυτές αξίες, εξάλλου, αποτέλεσαν τα γερά θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομήθηκε μια αληθινή φιλία ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Αυστραλίας”, παρατηρεί ακόμη ο Σεβασμιώτατος.

Διαβάστε ολόκληρο το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Ημέρα των ANZACs, στα ελληνικά και στα αγγλικά.

«Σήμερα το αυστραλιανό έθνος εορτάζει με υπερηφάνεια την Ημέρα των ANZACs, αποτίοντας φόρο τιμής στους χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που αγωνίστηκαν για υψηλά ιδανικά και θυσιάστηκαν στον βωμό της ελευθερίας, της ειρήνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Προσωπικά, έχοντας γεννηθεί σε έναν τόπο που η σύγχρονη ιστορία του είναι συνδεδεμένη με τους ηρωικούς αγώνες των ANZACs, είχα την τύχη να συνειδητοποιήσω από πολύ νωρίς τον οικουμενικό χαρακτήρα των αξιών που υπερασπίστηκαν. Οι οικουμενικές αυτές αξίες, εξάλλου, αποτέλεσαν τα γερά θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομήθηκε μια αληθινή φιλία ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Αυστραλίας.

Είχα επίσης την ευκαιρία, μέσα από πρωτογενείς πηγές, να διακρίνω και να κατανοήσω τις αρετές που ενσάρκωσαν οι ηρωικοί ANZACs, όπως της ανιδιοτέλειας, της αλληλεγγύης, της ομοψυχίας, του θάρρους και της αυταπάρνησης. Με αυτές ακριβώς τις αρετές, έκαναν για εμάς όσα δε θα τολμούσαμε ποτέ να τους ζητήσουμε.

Σήμερα, που υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη τους, το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε είναι να επαναβεβαιώσουμε την αφοσίωσή μας στις αξίες και στα ιδανικά για τα οποία εκείνοι αγωνίστηκαν και να εμπνευστούμε από τις αρετές τους. Ώστε να συνεχίσουμε τη σπουδαία παρακαταθήκη την οποία μας κληροδότησαν. Ώστε να μην τους λησμονήσουμε ποτέ!

ANZAC είναι το ακρωνύμιο του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών (Australian and New Zealand Army Corps), που μετείχε στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων