21/01/2024 21/01/2024 «Το διαβατήριο για τη μετάβασή μας από την παρούσα στην αιώνια ζωή, θα το σφραγίσει ο πλησίον!». Αυτό διεμήνυσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος στον νέο Πρεσβύτερο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας π. Δημήτριο Δρούγα. Ο π. Δημήτριος, ο οποίος είχε χειροτονηθεί Διάκονος ανήμερα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, πριν από ακριβώς δύο μήνες,...
21 Ιανουαρίου, 2024 - 16:24
Τελευταία ενημέρωση: 21/01/2024 - 16:27

Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο στη Μελβούρνη

Διαδώστε:
Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο στη Μελβούρνη

«Το διαβατήριο για τη μετάβασή μας από την παρούσα στην αιώνια ζωή, θα το σφραγίσει ο πλησίον!». Αυτό διεμήνυσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος στον νέο Πρεσβύτερο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας π. Δημήτριο Δρούγα.

Ο π. Δημήτριος, ο οποίος είχε χειροτονηθεί Διάκονος ανήμερα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, πριν από ακριβώς δύο μήνες, προσήλθε εκ νέου ενώπιον του Ποιμενάρχου του, για να λάβει τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης. Η χειροτονία του τελέστηκε την Κυριακή, 21 Ιανουαρίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου στη Μελβούρνη, κατά τη διάρκεια της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας επί τη μνήμη του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού.

Μαζί με τις πατρικές ευχές του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος απηύθυνε στον νέο Πρεσβύτερο πνευματικές συμβουλές και νουθεσίες για τη μετέπειτα ζωή του και την ιερατική του διακονία. Καταρχάς, αναλύοντας την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, στην οποία παρουσιάζεται η θεραπεία των δέκα λεπρών από τον Χριστό, ο Σεβασμιώτατος παρακάλεσε τον π. Δημήτριο να πορεύεται πάντοτε με ευγνωμοσύνη προς τον Κύριο και την Εκκλησία Του, για όλες τις δωρεές και τις ευεργεσίες που έχει δεχθεί και θα δεχθεί στη ζωή του.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι η αγαπητική σχέση κάθε χριστιανού με τον πλησίον του – η «φιλανθρωπία», όπως ορίζεται από τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή – συνιστά βασική προϋπόθεση για την απόκτηση της αγιότητας και τη σωτηρία του. Όπως εξήγησε, η «φιλανθρωπία» κατά τον Άγιο Μάξιμο, δε σχετίζεται αποκλειστικά με την ελεημοσύνη και με την παροχή υλικών αγαθών στους εμπερίστατους συνανθρώπους μας, όπως λανθασμένα εκλαμβάνεται στην εποχή μας. «Φιλάνθρωπος είναι αυτός που έχει φιλεύσπλαχνα και φιλάνθρωπα αισθήματα για τον πλησίον, που έχει φιλάνθρωπη καρδιά», υπογράμμισε. «Δεν είναι αυτός ο οποίος έχει σκληρότητα καρδίας», αντέτεινε, «και κρίνει, επικρίνει και κατακρίνει τον άλλο».

«Ο Θεός μισεί την σκληρότητα της καρδιάς», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ συμπληρωματικά επικαλέστηκε και τον Προστάτη του, Όσιο Μακάριο τον Μεγάλο, ο οποίος αποφαινόταν: «Οὐκ ἔστιν ἄλλως σωθῆναι εἰ μὴ διὰ τοῦ πλησίον».

Κατακλείοντας, παρακάλεσε τον νέο Πρεσβύτερο της τοπικής Εκκλησίας να μεριμνά ώστε οι λόγοι και τα έργα του να έχουν πάντοτε θετικό αντίκτυπο στη ζωή και την πορεία των συνανθρώπων του.

Με τον Σεβασμιώτατο κ. Μακάριο συλλειτούργησαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Κυανέων κ. Ελπίδιος, Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, Κερασούντος κ. Ευμένιος και Νικοπόλεως κ. Θεμιστοκλής, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ενώ εκκλησιάστηκαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο Πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής Βικτώριας, κ. Αντώνιος Τσουρδαλάκης, και ο κατά σάρκα αδελφός του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Νικόλαος Αρχοντώνης, με τη σύζυγό του, Αικατερίνη.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων