05/02/2022 06/02/2022 Ιστορική ημέρα για την Εκκλησία της Κρήτης η 5η Φεβρουαρίου, καθώς στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ευγενία Δίτσα Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφίχθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στις 11:55 π.μ., ενώ...
05 Φεβρουαρίου, 2022 - 15:36
Τελευταία ενημέρωση: 06/02/2022 - 7:05

Ημέρα ορόσημο για την Εκκλησία της Κρήτης η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου κ. Ευγενίου

Διαδώστε:
Ημέρα ορόσημο για την Εκκλησία της Κρήτης η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου κ. Ευγενίου

Ιστορική ημέρα για την Εκκλησία της Κρήτης η 5η Φεβρουαρίου, καθώς στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

  • Ευγενία Δίτσα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφίχθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στις 11:55 π.μ., ενώ ο Σεβασμιώτατος έφθασε στις 12 το μεσημέρι. Μέλη της συνοδείας του νέου Αρχιεπισκόπου κρατούσαν στα χέρια τους μια εικόνα του Αγίου Μήνα, κειμήλιο όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Ευγένιος κατά την αντιφώνησή του, καθώς αυτή την εικόνα κρατούσε μαζί του ο παππούς του που έφτασε ως πρόσφυγας στην Κρήτη, από τη Μικρά Ασία.

Τον Σεβασμιώτατο υπεδέχθη στον προαύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Μηνά, όπου και τον προσφώνησε, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, παρουσία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άλλων Εκκλησιών, Τοπικών Αρχών και Φορέων και του πληρώματος της Εκκλησίας.

Αυτή την ώρα τελείται η προβλεπόμενη Ακολουθία της Ενθρονίσεως. Θα ακολουθήσουν οι προσφωνήσεις, τις οποίες θα κατακλείσει με τον Ενθρονιστήριό του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος.

Παρόντες ήταν, επίσης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Καλαντζής, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο Γιάννης Ραγκούσης. 

Νίκη Κεραμέως για τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης: “Άξιος ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης”:

Ακόμα παρέστησαν ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ,Ρεθεμνιώτης στην καταγωγή, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος αλλά και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Μιχάλης Καραμαλάκης. Στον Άγιο Μηνά βρισκόταν επίσης και ο Δήμαρχος Χανίων Παύλος Σημανδηράκης.

Στην τελετή ενθρόνισης παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης, οποίος έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η σημερινή μέρα είναι σημαντική για την Κρήτη, που αποκτά ένα φωτισμένο και άξιο Ποιμενάρχη. Εύχομαι στο νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο, κάθε επιτυχία στην ποιμαντική, πνευματική και κοινωνική αποστολή, που έχει να επιτελέσει. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί στην ευθύνη της υψηλής αποστολής του και η παρουσία του θα λαμπρύνει την θέση που του εμπιστεύθηκε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου μας. Η αξιοσύνη, η ταπεινότητα, οι ικανότητες και η σύγχρονη σκέψη του νέου Αρχιεπισκόπου σε συνδυασμό με την Παιδεία του, θα συνδράμουν τα μέγιστα στην πνευματική καλλιέργεια και ενδυνάμωση της κοινωνίας μας».

Η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε τα εξής για την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης: “Είναι μέρα χαράς και συγκίνησης σήμερα για την Εκκλησία της Κρήτης αλλά και για ολόκληρο το νησί.
Η Ενθρόνιση του Σεβασμιοτάτου κ. Ευγένιου ως Αρχιεπισκόπου Κρήτης γεννά για όλους μας συναισθήματα όμορφα. Μια νέα ημέρα ξεκινάει για την εκκλησία του νησιού μας.
Έχουμε πορευθεί μαζί από τα πρώτα βήματα της Ποιμαντορίας του στο Ρέθυμνο. Γνωρίζω καλά πόσο άοκνα δημιουργικός είναι. Πόσο παλεύει για τον άνθρωπο. Πως στέκει αρωγός σε κάθε φιλοπρόοδη προσπάθεια. Αλλά κυρίως πόσο ζεστή και μεγάλη είναι η αγκαλιά του στις δύσκολες στιγμές…Του εύχομαι ολόψυχα υγεία και δύναμη στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει! Άξιος!”

 

Μετά το πέρας της τελετής ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά όπου έδωσε το παρών, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης δήλωσε:

«Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου είναι μια ιστορική μέρα για την θρησκευτική ζωή της Κρήτης. Σηματοδοτεί μια νέα εποχή κατά την οποία ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα έχει την ευκαιρία να συνεχίσει και να εμβαθύνει το σημαντικό κοινωνικό του έργο. Από τη νέα του θέση θα ανταποκριθεί επ’ ωφελεία της Κρήτης επάξια στα νέα του καθήκοντα μπροστά στη δύσκολη εποχή και τις προκλήσεις που διανοίγονται για τον τόπο. Ευχές από καρδιάς για μακροημέρευση, υγεία και δύναμη».

Αρχικά αναγνώσθηκε το Πατριαρχικό και Συνοδικό Γράμμα από τον Μέγα Πρωτοσύγκελλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεόδωρο, ενώ στη συνέχεια ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσσού κ. Πρόδρομος, διάβασε το προεδρικό Διάταγμα που αναφερόταν στην εκλογή και τοποθέτηση του κ. Ευγενίου.

Ομιλίες εκφώνησαν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος (κατάγεται από την Γέργερη) και ο Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου, που του δώρισε και έναν Σταυρό ευλογίας. O Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, εκπροσωπώντας την Εκκλησία της Κύπρου, ευχήθηκε στον επί 35 έτη φίλο και παλιό συμφοιτητή του, δωρίζοντάς του από την Εκκλησία της Κύπρου έναν ασημένιο δίσκο. Προς το τέλος της ομιλίας του, στάθηκε δε στην διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας των Κυπρίων.

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας, κ. Νικόδημος ευχήθηκε θεοτίμητα και θεοδώρητα τα έτη της διακονίας του Σεβασμιωτάτου, χαρίζοντάς του μια ποιμαντορική ράβδο εκ μέρος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Ο Μητροπολίτης Λάμπης, Σφακίων και Συβρίτου κ. Ειρηναίος ως τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου της Κρήτης ευχήθηκε έργα ζωής, αγάπης και ουσίας στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. 

Εκ μέρους του Ιερού Κλήρου, μίλησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Πανοσιολ. Αρχιμ. Μεθόδιος Βερνιδάκης, που αναφέρθηκε και στον προκάτοχο του Σεβασμιωτάτου Ευγενίου, που φρόντισε την Αρχιεπισκοπή και δεν την άφησε να χηρεύσει και να μείνει χωρίς ποιμένα.

Επίσης, στον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης ευχήθηκε και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, την ομιλία του οποίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος εκφώνησε τον ενθρονιστήριο λόγο του και η ολοκλήρωση της τελετής.

Διαβάστε επίσης:

Συμμαθητές και καθηγητές του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης μιλούν για το έργο του

Η σημαντική γυναίκα στην ζωή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Φωτογραφίες: neakriti.gr και Εurokinissi, Στέφανος Ραπάνης

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων