18/02/2022 19/02/2022 Ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης πρόκειται να δώσει το Μικρό Μήνυμα στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης και κατόπιν το Μεγάλο Μήνυμα στον Ι.Μ.Ναό του Αγίου Μηνά. Πανηγυρική εκλογή του μέχρι σήμερα Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού και Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Πρόδρομου Ξενάκη, στη θέση του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ο οποίος εξελέγη παμψηφεί. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, που προ ημερών...
18 Φεβρουαρίου, 2022 - 12:27
Τελευταία ενημέρωση: 19/02/2022 - 11:03

Νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης

Διαδώστε:
Νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης

Ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης πρόκειται να δώσει το Μικρό Μήνυμα στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης και κατόπιν το Μεγάλο Μήνυμα στον Ι.Μ.Ναό του Αγίου Μηνά.

Πανηγυρική εκλογή του μέχρι σήμερα Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού και Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Πρόδρομου Ξενάκη, στη θέση του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ο οποίος εξελέγη παμψηφεί. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, που προ ημερών είχε μιλήσει με πολλή αγάπη για τον -μέχρι σήμερα- Επίσκοπο Κνωσού Πρόδρομο Ξενάκη, ήταν και εκείνος που ανακοίνωσε την εκλογή του στη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Η ανακοίνωση έγινε στην είσοδο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά και αμέσως οι καμπάνες άρχισαν να σημαίνουν χαρμόσυνα, ενώ πλήθος κόσμου, ιερέων και εκπροσώπων μοναστικών αδελφοτήτων ήταν συγκεντρωμένο στο προαύλιο του ναού.

Ο Πρόδρομος υπήρξε η πρώτη χειροτονία του Ευγενίου, όταν ήταν εκείνος Επίσκοπος Κνωσού, το 2005. Επίσης, έχει την συμπάθεια και την εκτίμηση της πλειοψηφίας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης και έχει αναγνωριστεί το ήθος του, η αγάπη του για την Εκκλησία, αλλά και το γεγονός ότι εργάζεται αδιάκοπα και αγόγγυστα.

Ακολούθως, οι Ιεράρχες πρόκειται να μεταφερθούν στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης, όπου ο νέος Μητροπολίτης θα δώσει το Μικρό Μήνυμα ενώπιον της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και στη συνέχεια θα μεταβούν όλοι στον Ι.Μ.Ναό του Αγίου Μηνά, για να αναγνώσει το Μεγάλο Μήνυμα.

Νωρίτερα, οι Ιεράρχες είχαν μεταφερθεί από το κτίριο της Αρχιεπισκοπής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά για τη διαδικασία της ψηφοφορίας για το τριπρόσωπο και κατόπιν, για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης κι Αυλοποτάμου.

Για πρώτη φορά, μάλιστα, σήμερα, συνεδρίασε, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος μετά την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου.

Το βιογραφικό του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης καί Αυλοποτάμου, υπέρτιμος και Έξαρχος Ἄνω Κρήτης καί Πελάγους Κρητικού κ. Πρόδρομος, κατά κόσμον Ζαχαρίας Ξενάκης, γεννήθηκε στα Σταυράκια Ηρακλείου στις 3 Νοεμβρίου 1979.

Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε το πτυχίο του τον Σεπτέμβριο του 2001. Μετά από εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, παρακολούθησε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στον τομέα της βιβλικής Θεολογίας στο Maynooth της Ιρλανδίας, με υποτροφία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Τον Ιανουάριο του 2005 εκάρη μοναχός στη Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Ηράκλειο, από τον τότε Επίσκοπο Κνωσσού Μακάριο, σημερινό Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας, και τον Ιούνιο του ίδιου έτους χειροτονείται διάκονος από τον τότε Επίσκοπο Κνωσσού Ευγένιο, μετέπειτα Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και σημερινό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Τον Ιανουάριο του 2013 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, λαμβάνοντας παράλληλα και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Υπηρέτησε στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης ως διάκονος του Αρχιεπικόπου Ειρηναίου, αργότερα ως Αρχιερατικός Επίτροπος διαφόρων Περιφερειών, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών στον ραδιοφωνικό σταθμό της Τοπικής Εκκλησίας και τέλος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής, και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης (από το 2016 έως σήμερα), αφού πρώτα είχε υπηρετήσει την Επαρχιακή Σύνοδο από διάφορες θέσεις, όπως του Κωδικογράφου και του Υπογραμματέως. Διετέλεσε Διευθυντής Συντάξεως του Επισήμου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΙΤΟΣ», μέλος και γραμματεύς διαφόρων Συνοδικών Επιτροπών της Ιεράς Συνόδου. Μετείχε σε Ἀντιπροσωπείες της Ἐκκλησίας Κρήτης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Ἑλληνική Κυβέρνηση και είναι υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

Επίσκοπος Κνωσού

Στις 16 Οκτωβρίου 2019 εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κνωσού. Χειροτονήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2019 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο.

Από της θέσεως του Βοηθού Ἀρχιεπισκόπου υπηρέτησε την Ιερά Ἀρχιεπισκοπή Κρήτης, έως της εκλογής του σε Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, την 18η  Φεβρουαρίου 2022.

Το συγχαρητήριο μήνυμα του Περιφερειάρχη Κρήτης

Διαβάστε το συγχαρητήριο μήνυμα του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομου.

«Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης με απόφασή της εξέλεξε Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου τον μέχρι σήμερα Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού κ.κ. Πρόδρομο.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, συγχαίρουμε τον νέο Μητροπολίτη και ευχόμαστε για την ευόδωση της σημαντικής αποστολής που αναλαμβάνει. Η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ύστερα από την σπουδαία και λαμπρή ποιμαντορία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες, ανατίθεται στην πνευματική και εκκλησιαστική καθοδήγηση ενός άξιου ιεράρχη της εκκλησίας μας.

Είμαστε βέβαιοι, ότι ο πνευματικός πλούτος, η ψυχική ευγένεια, η άοκνη δράση, η εκκλησιαστική του εμπειρία εγγυώνται μία απολύτως επιτυχημένη αρχιερατική θητεία».

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Μετά την ανακοίνωση της παμψηφεί εκλογής του μέχρι σήμερα- Επίσκοπου Κνωσού Πρόδρομου Ξενάκη στη θέση του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο τόπος μας και το ποίμνιο του Ρεθύμνου δέχτηκε με αισθήματα ικανοποίησης και χαράς την αναγγελία εκλογής του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Στο πρόσωπο του μέχρι πρότινος Επίσκοπου Κνωσού Πρόδρομου Ξενάκη, η Ρεθεμνιώτικη κοινωνία βλέπει ένα νέο άνθρωπο με σύγχρονη σκέψη, βαθιά μόρφωση και μακρά πορεία σε σημαντικές θέσεις στην Εκκλησία της Κρήτης, που διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να συνεχίσει το πολύ σημαντικό έργο του προκατόχου του. Σύσσωμη η κοινωνία του Ρεθύμνου, εκπρόσωποι θεσμών και φορέων και πολίτες, αναμένουμε τον νέο Ποιμενάρχη της Εκκλησίας του Ρεθύμνου να τον καλωσορίσουμε στο «σπίτι» του και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το καλό και την πρόοδο του τόπου μας και των ανθρώπων του».

Μήνυμα Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου

“Υποδεχόμαστε με αισθήματα συγκίνησης και σεβασμού τον νέο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, πρώην  Επίσκοπο Κνωσού, Πρόδρομο Ξενάκη.
Η παμψηφεί   εκλογή του από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης,  η μέχρι σήμερα γόνιμη   ιερατική του διακονία, η  αέναη ποιμαντική και κοινωνική του  προσφορά και δράση, η ευρύτητα των εγκύκλιων σπουδών του και οι αρετές της προσωπικότητας του, εγγυώνται την άξια ποιμαντορία του, στο ύψιστο εκκλησιαστικό αξίωμα του τόπου μας.
Τον καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο της αλληλεγγύης και της προσφοράς, με πίστη, αγάπη και την αισιοδοξία ότι θα συνεχίσει με την ίδια αξιοσύνη, το θεόπνευστο έργο του προκατόχου του , νυν Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου.
Ο Δήμος Ρεθύμνης θα είναι αρωγός στο πολυσήμαντο έργο που αναλαμβάνει, σε μια κρίσιμη εποχή κλυδωνισμών και πρωτόγνωρων προκλήσεων.
Καταθέτουμε την ειλικρινή μας πρόθεση να συμπορευτούμε και να συλλειτουργήσουμε ώστε μαζί να διατηρήσουμε τη συνοχή της κοινωνίας μας και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της, τις οποίες ο καθένας μας διακριτά και θεσμικά υπηρετεί. ”

Συγχαρητήρια Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την εκλογή του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου


“Συγχαίρω θερμώς τον νέο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.  Πρόδρομο για την εκλογή του.
Με την αφοσίωσή του στις Εκκλησιαστικές αρχές και αξίες, με τις θεολογικές του γνώσεις,  την παιδεία, και την ανοιχτή σκέψη στα θέματα της σύγχρονης κοινωνίας, θα συμβάλλει στην πνευματική ανάταση και στην πρόοδο της Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, συνεχίζοντας, το σπουδαίο ποιμαντορικό και φιλανθρωπικό έργο του προκατόχου του και σήμερα Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου.”

Συγχαρητήρια Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης

Μετά την ανακοίνωση της εκλογής του μέχρι σήμερα Επίσκοπου Κνωσού κ. Πρόδρομου Ξενάκη στη θέση του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανώλης Φραγκάκης, εξέδωσε το συγχαρητήριο μήνυμά του.

«Συγχαρητήρια στο νέο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ. Πρόδρομο για την εκλογή του. Του εύχομαι εκ βάθους καρδίας, άξια συνέχεια της ποιμαντορίας του. Η διακονία του να είναι λαμπρή και πηγή ευαγούς πνευματικής καθοδήγησης, όπως αυτή του προκατόχου του και νυν Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, με πραότητα, πνευματικότητα και αξιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγές: cretalive.gr, cretapost.gr

Διαβάστε επίσης: Το Μικρό και το Μεγάλο Μήνυμα του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης

Συγχαρητήρια του Ιερατικού Συνδέσμου Μητροπόλεως Ρεθύμνης στον νέο Μητροπολίτη

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων