14/07/2023 15/07/2023 Για το ιεραποστολικό έργο που γίνεται στη Λατινική Αμερική, για την αγάπη του για την Ελλάδα, την Κύπρο και τον Ελληνικό πολιτισμό μίλησε, σε άπταιστα ελληνικά, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Άσσου κ. Τιμόθεος, ο οποίος διακονεί την ιεραποστολή στη Λατινική Αμερική και είναι βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Μεξικού. Ο Επίσκοπος Άσσου, κατά...
14 Ιουλίου, 2023 - 15:30
Τελευταία ενημέρωση: 15/07/2023 - 3:48

Άσσου Τιμόθεος: H ιεραποστολή στη Λατινική Αμερική και η αγάπη για τον Ελληνισμό

Διαδώστε:
Άσσου Τιμόθεος: H ιεραποστολή στη Λατινική Αμερική και η αγάπη για τον Ελληνισμό

Για το ιεραποστολικό έργο που γίνεται στη Λατινική Αμερική, για την αγάπη του για την Ελλάδα, την Κύπρο και τον Ελληνικό πολιτισμό μίλησε, σε άπταιστα ελληνικά, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Άσσου κ. Τιμόθεος, ο οποίος διακονεί την ιεραποστολή στη Λατινική Αμερική και είναι βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Μεξικού.

Ο Επίσκοπος Άσσου, κατά κόσμον Λουΐς Αντώνιο Τόρρες Εσκβίρελ, βρέθηκε στην Κύπρο και την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής για να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια, χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή ως πολύ συγκινητική και ευγενική.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ιεραποστολικό έργο που γίνεται στη Λατινική Αμερική, ο Επίσκοπος Άσσου κ. Τιμόθεος είπε ότι τρεις είναι οι βασικοί άξονες. Ο πρώτος αναφέρει «είναι να κρατήσουμε τους Έλληνες και να τους βοηθήσουμε πνευματικά ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν και να μεταλαμπαδεύσουν τη δική τους πίστη και παράδοση στα παιδιά» τους.

Ο δεύτερος άξονας, είπε, είναι να διδάσκουμε την ορθοδοξία στους ντόπιους, στους αδελφούς μας. Στην Κούβα, εξήγησε, υπάρχει ενοριακό σχολείο και σ΄αυτό διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, υπάρχει κατηχητικό και «θέλουμε να κάνουμε ένα κέντρο για διδασκαλία του βυζαντινού πολιτισμού». Επίσης, συνέχισε, στην Κολομβία παραχωρήθηκε ένας χώρος με κτήρια για τη δημιουργία Θεολογικής Σχολής, για κέντρο Ελληνικού πολιτισμού και για το πρώτο μοναστήρι.

«Ο τρίτος άξονας είναι το φιλανθρωπικό έργο», σημειώνει. Επεσήμανε ότι τα παιδιά αγοράζουν δώρα τα Χριστούγεννα και τα δίνουν σε φτωχά παιδιά, μη ορθόδοξα. «Βοηθάμε τα παιδιά που υποφέρουν. Τα παιδιά μαθαίνουν από νωρίς το δόγμα των δογμάτων που είναι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο», είπε. «Εμείς έχουμε πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα και υπήρχε μέρα που ταΐσαμε 5000 πρόσφυγες. Γίναμε γέφυρα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Θυμόμαστε την παραβολή του καλού Σαμαρείτη. Κάνεις το καλό στον άνθρωπο γιατί είναι εικόνα Θεού», σημείωσε.

Εμείς χρειαζόμαστε την προσευχή αλλά κάνουμε και μια τέταρτη ιεραποστολή, είπε. «Να υπενθυμίζουμε στους Έλληνες τι σημαίνει Ελληνισμός και γιατί εμείς ερχόμαστε και κοιτάμε προς τον Ελληνισμό», ανέφερε.

Δήλωσε ότι υπάρχει προσήλωση στην ιεραποστολή με μοναδική έγνοια τους ανθρώπους και για το σκοπό της ιεραποστολής μαζεύονται, μεταξύ άλλων, φάρμακα, ρούχα, τρόφιμα, αλλά οργανώνονται επίσης και αποστολές γιατρών για να βοηθήσουν τον λαό της Λατινικής Αμερικής.

Ο Επίσκοπος Άσσου ευχαρίστησε και μέσω του ΚΥΠΕ θερμά τον Μητροπολίτη Ταμασού για τη φιλοξενία και την αγάπη που επιδεικνύει τόσο προς το πρόσωπό του όσο και προς την ιεραποστολή, και παρότρυνε τον κυπριακό λαό να προσεύχεται για το έργο της ιεραποστολής. «Μας αγκαλιάζει ο Ταμασού Ησαΐας και μας αγαπά πάρα πολύ και με τη δική μας παρουσία εκφράζουμε αυτή την καθολικότητα της Ορθοδοξίας».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Επισκόπου Άσσου στην Κύπρο διοργανώθηκε βραδιά κουβανέζικου πολιτισμού και φιλανθρωπίας στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής όπου οι επισκέπτες προσέφεραν ρουχισμό και φάρμακα, για τις ανάγκες της ιεραποστολής στην Λατινική Αμερική.

 

(Φωτογραφία: ΚΥΠΕ)

 

Η εξάπλωση της Ορθοδοξίας στην Λατινική Αμερική

Ο Επίσκοπος Άσσου κ. Τιμόθεος, ανέφερε ότι η Κολομβία και η Βενεζουέλα και η ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής είναι περιοχές στις οποίες ο Χριστιανισμός είναι γνωστός, όμως άλλου είδους Χριστιανισμός που διαφωνεί με την ανατολική Ορθοδοξία.

Σημείωσε ότι η διαφορά έγκειται σε θέματα που αφορούν τον ορθολογισμό και την αποφατική θεολογία. Εξήγησε ότι οι περισσότεροι είναι ρωμαιοκαθολικοί, αλλά υπάρχει σήμερα μεγάλο μερίδιο ανθρώπων που πάνε σε άλλα δόγματα τα οποία, όπως είπε, δεν έχουν θεμέλια.

«Στα δικά μας τα μέρη η ορθοδοξία έως το 2000 ήταν άγνωστη και περιοριζόταν σε ορισμένες ενορίες που ήταν για τους Έλληνες, για τους Ρώσους και τους Άραβες», είπε. Οι ντόπιοι, συνέχισε, παρ’ ότι ψάχναμε την ορθοδοξία δεν είχαμε αυτές τις δυνατότητες να πλησιάσουμε τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό.

Δήλωσε ότι το 2000, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως ίδρυσε μια καινούργια Μητρόπολη πρώτα στον Παναμά, μετέπειτα στο Μεξικό και αυτή η Μητρόπολη άνοιξε τις πόρτες και σιγά σιγά άρχισε η Εκκλησία να κτίζει την ορθοδοξία σε αυτές τις περιοχές. «Οι άνθρωποι βρήκαν στην Ορθοδοξία μια απάντηση», δηλώνει.

Σημείωσε ότι όλη η Μητρόπολη αριθμεί σήμερα πάνω από ενάμισι εκατομμύριο Ορθόδοξους Χριστιανούς και καθημερινά ο αριθμός αυξάνεται. Επεσήμανε ότι σήμερα δεν είναι δύσκολο με τα σύγχρονα μέσα να ανακαλύψει κανείς την Ορθοδοξία. «Εμείς τότε είχαμε μόνο την ασπρόμαυρη τηλεόραση και ορισμένα έργα των πατέρων, τα οποία είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε», είπε.

Δήλωσε ότι η χώρα που έχει τους περισσότερους Χριστιανούς Ορθοδόξους, 250.000 στον αριθμό είναι η Γουατεμάλα, ενώ σημαντικοί αριθμοί υπάρχουν και στη Νικαράγουα, στο Ελ Σαλβαδόρ, στην Κόστα Ρίκα, στην Κούβα και σε όλη την Καραϊβική. Ειδικά για την Κούβα, ο Επίσκοπος Άσσου κ. Τιμόθεος, επεσήμανε ότι σήμερα υπάρχουν τέσσερις ενορίες και Χριστιανικές εκκλησίες.

 

Ο Ελληνικός πολιτισμός αφετηρία για το Χριστιανικό ταξίδι

«Εγώ είμαι ντόπιος, γεννήθηκα στην Κολομβία, σε ένα χωριό στα σύνορα με την Βενεζουέλα, κατάγομαι από ινδιάνική φυλή» λέει ο Επίσκοπος Άσσου και εξιστορεί την σχέση του με την Ορθοδοξία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Εγώ γνώρισα την Ορθοδοξία όταν ήμουν 11 περίπου χρονών. Έτυχε να δω στην τηλεόραση τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο από την Κύπρο, ο οποίος ως Πρόεδρος είχε επισκεφθεί την Κολομβία», λέει. Τον είδα, συνεχίζει, και ρώτησα ένα δυτικό ιερέα, «Ποιος είναι αυτός που δείχνουν τώρα στην τηλεόραση, που επισκέφτηκε την Κολομβία;» και μου είπε ότι είναι ένας αρχιερέας ο οποίος είναι αιρετικός, αλλά ένας αγγλικανός ιερέας του είπε: «Όχι, δεν είναι αιρετικός. Αυτός είναι Ορθόδοξος. Και η Ορθοδοξία είναι η μάνα εκκλησία, και αν θέλεις να είσαι Χριστιανός, γίνε ορθόδοξος και ψάξε στην ορθοδοξία και μην πιστεύεις εύκολα όσα σου λένε».

Ο ίδιος αναφέρει ότι η του πρώτη επίσκεψη στην Κύπρο έγινε το 2010, όταν ισχυρός σεισμός έπληξε την Αϊτή, προκαλώντας το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τεράστιες υλικές καταστροφές και είχε έρθει για να παραλάβει ανθρωπιστική βοήθεια από την Κύπρο.

«Τότε γνώρισα τον Κύκκου Νικηφόρο και τον Ησαΐα», αναφέρει ενώ μνημονεύει και την μεταφορά του αγάλματος του Μακαρίου το 2005 στην Αβάνα της Κούβας, από τον τότε επίσκοπο Κύκκου, Νικηφόρο και σημειώνει ότι «Ο Φιντέλ Κάστρο είχε πολύ καλές σχέσεις με τον Μακάριο».

Ο Επίσκοπος Άσσου κ. Τιμόθεος σημείωσε ότι όταν κατάλαβε ότι τα έργα των Πατέρων, η Καινή Διαθήκη, και γενικά ό,τι έχει σχέση με την Εκκλησία βρίσκεται στα ελληνικά, συνειδητοποίησε από που έρχεται όχι μόνο η ανθρώπινη σοφία αλλά και γιατί όλος ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει ως πηγή την Ελλάδα και εκεί έγινε η μεγάλη αλλαγή μέσα του καθώς άρχισε να ψάχνει την ορθοδοξία.

Αναπολώντας την παραμονή του στην Ελλάδα ο Επίσκοπος Άσσου κ. Τιμόθεος αναφέρει ότι στάλθηκε στην Ελλάδα για να μάθει Ελληνικά και σπούδασε θεολογία στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι «εμείς ως ντόπιοι της Λατινικής Αμερικής μάθαμε την αληθινή θεολογία με τον παππού και την γιαγιά στην Ελλάδα, ανθρώπους που μας φιλοξένησαν, μας βοήθησαν και μας δίδαξαν να κάνουμε τον σταυρό μας και να σεβόμαστε τις εικόνες».

«Από τους Έλληνες μάθαμε τον χριστιανισμό και οι Έλληνες φωτίζουν όχι μόνο στον θεολογικό αλλά και στον επιστημονικό τομέα» και σημείωσε ότι υπάρχουν τα ελληνικά εργαλεία μέσα από την ελληνική φιλοσοφία και ιστορία. Ο άνθρωπος, συνέχισε, σήμερα ψάχνει υπαρξιακές απαντήσεις και θα τις βρει στην Αγία Γραφή και στην ελληνική φιλοσοφία.

Ο Επίσκοπος Άσσου κ. Τιμόθεος δήλωσε ότι οι Έλληνες μετανάστες που έφτασαν στην Λατινική Αμερική τον προηγούμενο αιώνα βοήθησαν και οι απόγονοί τους συνεχίζουν να βοηθούν τους ντόπιους κρατώντας το ελληνικό πνεύμα και την ορθόδοξη παράδοση.

«Εμείς αγαπάμε τους Έλληνες και την ελληνική ιστορία, από την ώρα που έφτασαν Έλληνες εκεί και η διασπορά των Ελλήνων αφήνει μεγάλη σφραγίδα στην ιστορία των ανθρώπων», δηλώνει, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι στη Λατινική Αμερική υπάρχουν και οικογένειες από την Μυτιλήνη, από την Κύπρο και από όλο τον ελληνικό χώρο που δεν κοιτάνε τον εαυτό τους, αλλά βοηθάνε τους άλλους.

«Αν πάτε στη Λατινική Αμερική, θα βρείτε μια περιοχή που ονομάζεται Αθήνα, θα ακούσετε ανθρώπους που μιλάνε για τον μινωικό πολιτισμό και μια οδό που φέρει το όνομα «Σωκράτης», ή ένα δρόμο που φέρει το όνομα του Αρχιεπισκόπου Μακάριου. Αν πάτε στην Αβάνα της Κούβας θα βρείτε το μεγάλο άγαλμα του Μακάριου», προσθέτει.

Στο καταληκτικό του σχόλιο για τον λαό της Κύπρου ο Επίσκοπος Άσσου κ. Τιμόθεος είπε ότι «Είστε ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς, γιατί παρά τα πολλά δεινά που έπληξαν τον κυπριακό λαό, δεν χάσατε ποτέ την ελπίδα, την φιλοτιμία, την αγάπη και την πίστη σας».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άσσου Τιμόθεος στο Pemptousia FM: «Έλληνες γονείς, διδάξτε στα παιδιά σας Ελληνισμό και Ορθοδοξία»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων