19/02/2024 19/02/2024 Επίσκεψη στη πόλη Κάλμαρ της Σουηδίας πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024. Το απόγευμα του Σαββάτου 17 Φεβρουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος μετέβη σιδηροδρομικώς στην πόλη, όπου τον υποδέχθηκε το ιερατικό ζεύγος του Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Χρήστου Λέτσιου και της Πρεσβυτέρας κ. Δεσποίνης...
19 Φεβρουαρίου, 2024 - 21:48
Τελευταία ενημέρωση: 19/02/2024 - 22:26

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας στην Ενορία του Αποστόλου Κλεόπα στο Κάλμαρ

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Σουηδίας στην Ενορία του Αποστόλου Κλεόπα στο Κάλμαρ

Επίσκεψη στη πόλη Κάλμαρ της Σουηδίας πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024.

Το απόγευμα του Σαββάτου 17 Φεβρουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος μετέβη σιδηροδρομικώς στην πόλη, όπου τον υποδέχθηκε το ιερατικό ζεύγος του Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Χρήστου Λέτσιου και της Πρεσβυτέρας κ. Δεσποίνης Λέτσιου.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας είχε συνάντηση με τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας Αποστόλου Κλεόπα Κάλμαρ, όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο του επιτελουμένου έργου και τους συνεχάρη για την αφοσίωσή τους.

Ακολούθως, το ζεύγος Λέτσιου προσέφερε δείπνο, κατά την διάρκεια του οποίου ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να εκφράσει τον έπαινο του ιδίου και της τοπικής Εκκλησίας για την υπακοή, την προθυμία και την εν γένει ανιδιοτελή προσφορά του π. Χρήστου, αλλά και να ευχηθεί στην συμπληρώσασα τα ογδοηκοστά γενέθλιά της Πρεσβυτέρα Δέσποινα, για την ολόθερμη συμπαράστασή της στον π. Χρήστο και την καλή της διάθεση για την προαγωγή του όλου έργου της ενορίας και της επέδωσε δώρο, εκφράσας και πάλι τα συγχαρητήρια του ιδίου και της Ιεράς Μητροπόλεως καθόλης.

Το πρωί της Κυριακής 18 Φεβρουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας ιερούργησε στην Ενορία του Αποστόλου Κλεόπα, όπου ομίλησε επικαίρως στην αναγνωσθείσα Ευαγγελική περικοπή της Χαναναίας, επαινέσας και επ’ εκκλησίαις τον π. Χρήστο και την Πρεσβυτέρα του, για την όλη παρουσία και αφοσίωσή τους.

Αναλυτικά η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα και πάσης Σκανδιναυΐας στην Ενορία Αποστόλου Κλεόπα Κάλμαρ την Κυριακή ΙΖ΄ Ματθαίου, 18 Φεβρουαρίου 2024:

Αιδεσιμολογιώτατε π. Χρήστο,

Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Στην σημερινή Ευαγγελική περικοπή, παρακολουθήσαμε την αναφορά στην εκπληκτική πίστη μιας γυναίκας, η οποία τύχαινε να είναι ειδωλολάτρισσα.

Η Χαναναία πλησιάζει τον Κύριο και εκφράζει την παράκλησή της, για τη θεραπεία της κόρης της. Πρόκειται για μια ικεσία, η οποία διατυπώνεται με θέρμη και δέος.

Ενώ, όμως, αυτή παρουσιάζει τόση επιμονή στο αίτημά της, ο Κύριος παρουσιάζεται με κάποια «σκληρότητα» και «αδιαφορία» στις ικεσίες της και δίνει την εντύπωση πως την περιφρονεί. Η σκόπιμη ψυχρότητα του Κυρίου απέβλεπε στο να δοκιμασθεί η γυναίκα αυτή, για να φανερωθεί το πνευματικό της μεγαλείο και να υπογραμμισθεί εντονότερα ο αληθινός εαυτός της, «ἵνα τό δοκίμιον τῆς πίστεως αὐτῆς πολυτιμώτερον χρυσίου τοῦ ἀπολλυμένου, διά πυρός δέ δοκιμαζομένου εὐρεθῇ» (Α΄ Πέτρ. 1,7).

Κάποιος άλλος στη θέση της Χαναναίας δεν θα άντεχε αυτού του είδους τις δοκιμασίες. Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Χριστού θα είχε ορισμένα όρια και θα έφθανε μέχρι εκείνο το σημείο, που δεν θα θίγονταν ο εγωισμός του.

Η Χαναναία, όμως, αναμένει, παρουσιάζοντας μια εκπληκτική ανεκτικότητα. Δεν σκανδαλίζεται από τη σκληρότητα. Δεν διαμαρτύρεται για τη φαινομενική περιφρόνηση. Δεν αγανακτεί και δεν έχει αξιώσεις.

Ασφαλώς διαισθάνεται το αγιογραφικό: «ἀνεξερεύνητα τά κρίματα καί ανεξιχνίαστοι αἱ ὁδοί τοῦ Κυρίου καί τίς ἔγνω νοῦν Κυρίου» (Ρωμ. 11, 33).

Η Χαναναία δεν έχει μια πίστη, όπως οι άλλοι, αλλά η πίστη της είναι δοκιμασμένη, αντέχει στο χρόνο και στους πειρασμούς. Να, γιατί ο Κύριος της λέει: «ὦ γύναι, μεγάλη σου ἡ πίστις· γενηθήτω σοι ὡς θέλεις»!

Με τη χάρη του Θεού, βρίσκομαι και πάλι κοντά σας, την πρώτη για το νέο έτος 2024 και θα ήθελα στη σημερινή λατρευτική σύναξη, να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον πολιό και κατά πάντα άξιο εφημέριο σας, τον Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Χρήστο Λέτσιο, ο οποίος με υποδειγματική διακονία, ταπείνωση και υπακοή, εργάζεται ως υποδειγματικός εθελοντής στην Ενορία του Αποστόλου Κλεόπα Κάλμαρ και πρόθυμα ανταποκρίνεται στις ανάγκες, όσων ζητούν την πνευματική στήριξη και συνδρομή του και βέβαια στα κελεύσματα της Ι. Μητροπόλεως.

Διερμηνεύοντας και τα αισθήματα όλων σας, θα ήθελα να ευχηθούμε στην Πρεσβυτέρα του π. Χρήστου, την Ευγενεστάτη, δραστήρια και φιλόξενη κ. Δέσποινα Λέτσιου, η οποία κι εκείνη, με αφοσίωση στο πλευρό του συζύγου της, εργάζεται και αποτελούν για την Ι. Μητρόπολή μας ένα ζεύγος προς μίμηση. Πολλά τα έτη και των δύο, με υγεία κατ᾽ άμφω και πρόοδο στην ενορία μας.

Εύχομαι, να αποκτήσουμε όλοι μας την πίστη της Χαναναίας, μια πίστη δοκιμασμένη στο χρόνο και τους πειρασμούς. Είθε να αξιωθούμε όλοι μιας τέτοιας υποδειγματικής πίστεως. Αμήν!

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του κατά σάρκα υιού του ιερατικού ζεύγους, Ιωάννου.

Εν συνεχεία, ο Επίσκοπος και οι εκκλησιαζόμενοι μετέβησαν σε παρακείμενη αίθουσα, όπου αντηλλάγησαν ευχές για το νέο έτος και προσεφέρθησαν πλούσια εδέσματα.

Την μεσημβρία της ιδίας, ο Μητροπολίτης κ. Κλεόπας επισκέφθηλε την οικία του π. Χρήστου, όπου η Πρεσβυτέρα Δέσποινα παρέθεσε γεύμα, ενώ το απόγευμα ο Εφημέριος και τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου της ενορίας προέπεμψαν τον Ποιμενάρχη στον σιδηροδρομικό σταθμό, για να επιστρέψει αργά το βράδυ στην έδρα της Επαρχίας του, αποκομίσας, για μια εισέτι φορά, την αγάπη και την καλοσύνη της ευλογημένης και δραστήριας ενορίας του Κάλμαρ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων