03/09/2020 03/09/2020 Τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί καταδικάζει με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Κορέας χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως πράξη ασέβειας εκ μέρους της Τουρκίας την ενέργεια αυτή, τόσο προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και προς την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. “Μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Τουρκική Κυβέρνηση προχώρησε σε μια...
03 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:31
Τελευταία ενημέρωση: 03/09/2020 - 10:53

“Πράξη ασέβειας η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί”

Διαδώστε:
“Πράξη ασέβειας η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί”

Τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί καταδικάζει με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Κορέας χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως πράξη ασέβειας εκ μέρους της Τουρκίας την ενέργεια αυτή, τόσο προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και προς την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

“Μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Τουρκική Κυβέρνηση προχώρησε σε μια ακόμη βέβηλη πράξη, μετατρέποντας δυστυχώς και την Μονή της Χώρας επίσης σε τζαμί’, αναφέρει αρχικά.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης γίνεται μια ιστορική αναφορά στο ναό και την προσφορά του ως μνημειακού χώρου. “Η περίφημη Μονή της Χώρας (τουρκ. Kariye Camii ή Kariye Müzesi), υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη από τον 6ο αιώνα, που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα. Tο 1958 λειτουργούσε ως μουσείο και δυστυχώς πάλι μετατράπηκε σε τζαμί. Η Μονή της Χώρας είναι ένα μοναδικό μνημείο στο οποίο σώζονται περίφημα ψηφιδωτά και θαυμάσιες τοιχογραφίες, από τα σπουδαιότερα δείγματα της βυζαντινής τέχνης στον κόσμο. Η τοιχογραφία της Ανάστασης του Χριστού δηλ. της καθόδου του Χριστού στον Άδη, που βρίσκεται στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου Σεούλ, είναι αντίγραφο της τοιχογραφίας της Μονής της Χώρας”.

“Καταδικάζουμε έντονα την απόφαση μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί, ως μια πράξη ασέβειας εκ μέρους της Τουρκίας, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά”, καταλήγει. 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων