27/01/2019 27/01/2019 Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας εξέδωσε επίκαιρη Εγκύκλιον επί της εορτής των Τριών Ιεραρχών και επομένως της μεγάλης Εορτής των Χριστιανικών και Ελληνικών Γράμματων, η οποία έχει επακριβώς ως εξής: Εγκύκλιος εορτασμών για τα Ελληνικά και Χριστιανικά Γράμματα Γιορτάζουμε και φέτος, συν Θεώ, τα Ελληνικά και Χριστιανικά Γράμματα και τιμούμεν ιεροπρεπώς τους Μεγάλους...
27 Ιανουαρίου, 2019 - 18:39
Τελευταία ενημέρωση: 27/01/2019 - 18:40

“Συμβουλεύομεν πατρικά να οργανωθούν Εκδηλώσεις για τα Ελληνικά και Χριστιανικά Γράμματα”

Διαδώστε:
“Συμβουλεύομεν πατρικά να οργανωθούν Εκδηλώσεις για τα Ελληνικά και Χριστιανικά Γράμματα”

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας εξέδωσε επίκαιρη Εγκύκλιον επί της εορτής των Τριών Ιεραρχών και επομένως της μεγάλης Εορτής των Χριστιανικών και Ελληνικών Γράμματων, η οποία έχει επακριβώς ως εξής:

Εγκύκλιος εορτασμών για τα Ελληνικά και Χριστιανικά Γράμματα

Γιορτάζουμε και φέτος, συν Θεώ, τα Ελληνικά και Χριστιανικά Γράμματα και τιμούμεν ιεροπρεπώς τους Μεγάλους Πατέρες οι οποίοι εκαλλιέργησαν με ζήλον και ενθουσιασμό τα Χριστιανικά Ιδεώδη, ο απόηχος των οποίων συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, ιδιαίτερα εις τον Ορθόδοξον Χριστιανικόν κόσμον και όχι μόνον.

Ιδιαίτερα τιμούμε τους Ιερούς εκείνους Άνδρες, τον Βασίλειον τον Μέγαν, τον Γρηγόριον τον Θεολόγον και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομον, οι οποίοι περισσότερον παντός άλλου εργάστηκαν στο χρόνο της ζωής τους για την διάδοση του Ιερού Ευαγγελίου της εν Χριστώ Σωτηρίας, της Δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας του ανθρωπίνου προσώπου και εκαλλιέργησαν σε βάθος και σε ύψος τη Θεία Λατρεία και την προσευχήν, την δημόσιαν και την κατ’ ιδίαν. Ασχολήθηκαν συστηματικά με τον Μοναχισμόν και την οργάνωση του και επί των ημερών τους εστερεώθη ιδιαίτερα ο κοινόβιος μοναχικός Βίος στην Ανατολή και τη Δύση, χάρις εις τους κανόνες της Μοναχικής Πολιτείας, όπως τους συνέγραψεν ο Μέγας Βασίλειος. Και οι Τρεις Μεγάλοι αυτοί Πατέρες έγραψαν Θείες Λειτουργίες, οι οποίες φέρουν το όνομά τους. Ιδιαίτερα δε είναι γνωστές η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, οι οποίες διασώζονται μέχρι σήμερον εις τη Ανατολήν και χρησιμοποιούνται εις το πρωτότυπον και σε άπειρες μεταφράσεις. Επροώθησαν συστηματικά το κήρυγμα εις τους Ναούς και εις τους Δημόσιους Χώρους και έγιναν υπόδειγμα σε όλη τη Χριστιανοσύνη μέχρι των ημερών μας. Εισήγαγαν την Εκκλησιαστικήν Μουσική και Ψαλμωδία και την Ποίησιν εις τη Δημόσια Λατρεία και έκαμαν τους Ναούς και τη Δημόσια Θεία Λατρεία βασικόν στοιχείον Παιδείας της Χριστιανικής Παραδόσεως. Ωργάνωσαν τις τοπικές και Οικουμενικές Συνόδους και τις κατέστησαν υπαρξιακά στοιχεία της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.

Δικαιολογημένα οι Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας Βασίλειος ο Μέγας, Γρηγόριος ο Θεολόγος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος, – και άλλοι πολλοί, – συνέβαλαν καταλυτικά εις την επικράτησιν του Χριστιανισμού και την στερέωσή του και την αναγνώρισή του ως η εξ Αποκαλύψεως Θρησκεία, η οποία έγινε δεκτή από την συνείδηση των ανθρώπων της εποχής της μέχρι σήμερον. Η θρησκευομένη Κοινωνία και εν Χριστώ Προσευχομένη και Λατρεύουσα Εκκλησία δικαιολογημένα τους αποκαλεί «Μεγάλους Φωστήρας της Τρισηλίου Θεότητος, τους την Οικουμένην ακτίσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας» (Απολυτίκιον της Εορτής τους)

Συμβουλεύομεν πατρικά να οργανωθούν Εορταστικές Εκδηλώσεις για τα Ελληνικά και Χριστιανικά Γράμματα και τούτο το γράμμα να αναγνωσθεί από Άμβωνος την Τετάρτην, 30 Ιανουαρίου 2019, αντί Κηρύγματος. Η κεντρική Εκδήλωση για την Εορτή των Ελληνικών και Χριστιανικών Γραμμάτων θα γίνει την Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 7:00 μμ, στην αίθουσα Friends’ Room, Hellenic Centre, 16-18 Paddington Street, London W14 5RJ, με κύριο ομιλητή τον Καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Γ. Α. Νιάρχο με θέμα της ομιλίας “Το Διαχρονικόν Μέγα Μήνυμα των Τριών Ιεραρχών: Ήθος-Αρετή-Παιδεία-Ηθική και Πολιτική στην Κοινωνία”. Θα σας αναμένουμε μετά χαράς εις την Πανηγυρικήν Εκδήλωσιν, και ευχόμενος υγεία και ευλογημένη την Νέα Χρονιά, διατελώ μετά θερμών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης και τιμής.

 

Λονδίνο, 30 Ιανουαρίου 2019

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων &
Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων