08/01/2024 09/01/2024 Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024, στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, στο Ιερό Βατοπαιδινό Μετόχι του Αγίου Ανδρέου στον Γαλατά, όπου εκκλησιάζεται η Ρωσόφωνη παροικία της Πόλεως. Παρακολουθήστε σε επανάληψη τη Θεία Λειτουργία:  Απευθυνόμενος στους πολυάριθμους πιστούς, ο Πατριάρχης εξέφρασε για άλλη...
08 Ιανουαρίου, 2024 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 09/01/2024 - 1:15

Μήνυμα αγάπης του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Ρωσόφωνη παροικία της Πόλεως για τα Χριστούγεννα

Διαδώστε:
Μήνυμα αγάπης του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Ρωσόφωνη παροικία της Πόλεως για τα Χριστούγεννα

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024, στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, στο Ιερό Βατοπαιδινό Μετόχι του Αγίου Ανδρέου στον Γαλατά, όπου εκκλησιάζεται η Ρωσόφωνη παροικία της Πόλεως.

Παρακολουθήστε σε επανάληψη τη Θεία Λειτουργία:

Απευθυνόμενος στους πολυάριθμους πιστούς, ο Πατριάρχης εξέφρασε για άλλη μία φορά το στοργικό ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας για όλα τα πνευματικά τέκνα της και τους ευχήθηκε εγκαρδίως για τα Χριστούγεννα, ιδιαιτέρως προς τα μικρά παιδιά και τη νεολαία της Κοινότητας.

“Αυτή την μεγάλη εορτή της πίστεώς μας δεν θα μπορούσα να είμαι μακρυά από εσάς, μακρυά ο πατέρας από τα παιδιά του. Γιορτάσαμε εμείς τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά εφόσον μία μερίδα του ποιμνίου μας, των Χριστιανών μας, γιορτάζει με το Ιουλιανό Ημερολόγιο δεν θα μπορούσα να απουσιάσω από αυτή την χαρμόσυνη εορτή και πανήγυρη”, είπε ο Παναγιώτατος και σε άλλο σημείο της σύντομης ομιλίας του επεσήμανε:

“Η πίστις όλων μας στο πρόσωπο του Χριστού, στο δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ενώνει όλους εμάς τους Ορθοδόξους που συγκεντρωθήκαμε σήμερα στην ρωσώφωνη ενορία της Πόλεώς μας. Τα Χριστούγεννα ενώνουν τους Ρώσους, τους Ουκρανούς, τους Έλληνας, τους Γεωργιανούς, τους Γκαγκαούζους, Ρουμάνους, Τούρκους, είμαστε όλοι γύρω από την ιερά μορφή του Σωτήρος Χριστού σήμερα. Όπως το είπε ο π. Πανάρετος προ ολίγου, τον οποίο ευχαριστώ μαζί με τον π. Βίκτωρα που έχουν την πνευματική επιστασία αυτής της Κοινότητος, σήμερα δεν υπάρχουν εδώ αντιπαραθέσεις και διαιρέσεις.”

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος προέτρεψε τον παριστάμενο σεβάσμιο Γέροντα Ζαχαρία, πνευματικό της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Τίμιου Προδρόμου Essex Μ. Βρεταννίας και στενό συνεργάτη του ανιδρυτού της Μονής Αγίου Σωφρονίου, να απευθύνει λόγους πνευματικής οικοδομής προς το εκκλησίασμα. Όπως είπε ο Πατριάρχης, ο οποίος ανήμερα των Αγίων Θεοφανείων χειροτόνησε δύο αδελφούς της Μονής, σε Πρεσβύτερο και Διάκονο αντιστοίχως, επισκέφθηκε κατ’ επανάληψη και θαύμασε το πνευματικό έργο της Αδελφότητας της Μονής του Essex και την αφοσίωσή της στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Μ. Ιεροκήρυξ κ. Πανάρετος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην προσφορά του Ναού του Αγίου Ανδρέου, που, όπως είπε, “είναι ένας πνεύμονας για τον κάθε πονεμένο, τον κάθε ξενιτεμένο, τον κάθε πρόσφυγα και τον κάθε μετανάστη, όπου κοινό γνώρισμά τους είναι η γλώσσα και η κοινή πίστη στον Χριστό”, και ζήτησε από τον Παναγιώτατο να ευλογήσει τα μέλη της Ρωσοφώνου κοινότητος.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πανοσιολ. Μ. Σύγκελλος κ. Ιάκωβος με τον Ιερολ. Πατριαρχικό Διάκονο κ. Επιφάνιο στα σλαβωνικά και έψαλε η γυναικεία χορωδία της ενορίας. Εκκλησιάστηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ιωακείμ, με όμιλο πιστών από την Προύσα, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Πέτρος, Ηγούμενος Essex, ο Οσιολ. Ιερομόναχος κ. Νικόλαος, υπεύθυνος του γειτονικού Μετοχίου της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους, στον Γαλατά, μαζί με τους πατέρες που διακονούν σε αυτό, ο Γενικός Πρόξενος της Μολδαβίας στην Πόλη κ. Sergiu Gurduza, με την σύζυγό του, και πλήθος πιστών.

(Φωτoγραφίες: Νίκος Παπαχρήστου)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων