11/07/2022 11/07/2022 Με το μήνυμα από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου ότι η Εκκλησία είναι το ασφαλές καταφύγιο σε κάθε δυσκολία ξεκίνησε η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στα Ιωάννινα, τα οποία επισκέπτεται από χθες το απόγευμα κατόπιν πρόσκλησης του οικείου Μητροπολίτη κ. Μαξίμου και τοπικών αρχών.  Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Το σημερινό πρόγραμμα ξεκίνησε...
11 Ιουλίου, 2022 - 14:32
Τελευταία ενημέρωση: 11/07/2022 - 14:51

Οικουμενικός Πατριάρχης από Ιωάννινα: “Η Εκκλησία είναι το ασφαλές καταφύγιο” – Πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης

Διαδώστε:
Οικουμενικός Πατριάρχης από Ιωάννινα: “Η Εκκλησία είναι το ασφαλές καταφύγιο” – Πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης

Με το μήνυμα από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου ότι η Εκκλησία είναι το ασφαλές καταφύγιο σε κάθε δυσκολία ξεκίνησε η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στα Ιωάννινα, τα οποία επισκέπτεται από χθες το απόγευμα κατόπιν πρόσκλησης του οικείου Μητροπολίτη κ. Μαξίμου και τοπικών αρχών. 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Το σημερινό πρόγραμμα ξεκίνησε το λίγο μετά τις 9 το πρωί από τον Μητροπολιτικό Ναό όπου τελέστηκε Δοξολογία για την άφιξη του Παναγιωτάτου, τον οποίο στην είσοδο του ναού ανέμεναν οι τοπικές αρχές καθώς και Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος είναι Βουλευτής του νομού. Στην υποδοχή παρέστη πλήθος κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως ενώ τιμητικό άγημα του στρατού απέδωσε τις προβλεπόμενες τιμές.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ηπείρου την οποία ήταν να επισκεφθεί πριν δύο χρόνια αλλά οι εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού ακύρωσαν εκείνη την επίσκεψη. Ωστόσο, με τη δύναμη του Θεού αυτό κατέστη δυνατό φέτος με τον Παναγιώτατο να τονίζει ότι η Εκκλησία υπερνητικά κάθε δυσκολία καθώς αυτή αποτελεί το ασφαλέστερο καταφύγιο.

Την Πατριαρχική Συνοδεία αποτελούν οι Σεβ. Μητροπολίτες Μύρων κ. Χρυσόστομος, Προύσης κ. Ιωακείμ και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, οι Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Γρηγόριος, Αρχιγραμματεύς, και Διάκ. κ. Βοσπόριος, Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ο Εντιμ. κ. Νικόλαος-Γεώργιος Παπαχρήστου, Διευθυντής του Πατριαρχικού Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, και ο Εντιμ. κ. Πέτρος Μπαζγκάρλο, Γραμματεύς του Πατριαρχείου.

Η επίσκεψη στο Δημαρχείο Ιωαννίνων

Επόμενος σταθμός ήταν το Δημαρχείο Ιωαννίνων όπου τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.

Τον Παναγιότατο συνόδευε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος και η Πατριαρχική Συνοδεία. Στην υποδοχή παραβρέθηκαν αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

«Ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά που υποδεχθήκαμε στο δημαρχείο τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην πόλη μας τις μέρες αυτές. Η παρουσία του αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι μία προσωπικότητα παγκόσμιας ακτινοβολίας και χρειαζόμαστε την παρουσία του, την συμβουλή του και την ευλογία του σε μία κρίσιμη περίοδο για την ανθρωπότητα» ανέφερε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ σε δήλωσή του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Όπως είπε στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα της επικαιρότητας και τόνισε ότι έχει ιδιαίτερη αξία να ακούμε τις παραινέσεις και τις συμβουλές του. Αύριο το βράδυ ο Δήμος σε επίσημη εκδήλωση που θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο θα ανακηρύξει τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε επίτιμο δημότη της πόλης.

Διαχρονική η αγάπη των Ηπειρωτών προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Τρίτος κατά σειρά σταθμός των σημερινών επισκέψεων ήταν η έδρα της Περιφέρεια Ηπείρου στα Ιωάννινα. Ο Παναγιώτατος έτυχε θερμής υποδοχής από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη ενώ κατά την επίσκεψή του στο Περιφερειακό Μέγαρο συναντήθηκε και με συνεργάτες του κ. Περιφερειάρχη. Ακολούθησαν χαιρετισμοί και ανταλλαγή δώρων.

Αναλυτικά η προσφώνηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου:

«Παναγιώτατε,

Με σεβασμό, συγκίνηση, χαρά σας υποδεχόμαστε σήμερα στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Γιάννενα.

Είναι γνωστή η διαχρονική αγάπη των Ηπειρωτών προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

Ήταν και σας διαβεβαιώ ότι θα είναι πάντοτε στήριγμά του.

Η Ήπειρος είναι τόπος Αγίων. Εδώ γεννήθηκαν ή έδρασαν δεκάδες μάρτυρες της Ορθοδοξίας. Από τους τελευταίους ο Νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος Ιωαννίνων και ο εορτάζων Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης που ανδρώθηκε στην ακριτική Κόνιτσα.

Η Ήπειρος είναι όμως και η γη Μεγάλων Εθνικών Ευεργετών. Οι δεσμοί τους με την Ορθοδοξία ήταν άρρηκτοι και σχεδόν όλοι τους είχαν χρηματοδοτήσει την ανέγερση ναών και μοναστηριών στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Είμαστε υπερήφανοι για όλους αυτούς, για το μεγάλο θρησκευτικό πλούτο που έχει ο τόπος μας και τον οποίο η Περιφέρεια Ηπείρου, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, προσπαθεί χρόνια να τον συντηρήσει, να τον διαφυλάξει, να τον προβάλλει στις επόμενες γενιές.

Παναγιώτατε,

Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε μας εμπνέει η δική σας υπομονή, η αδιασάλευτη προσήλωση στην πίστη και στην ελπίδα.

Σας καλωσορίζουμε στα Γιάννενα, σας ευχόμαστε καλή και καρποφόρα διαμονή.»

Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Βελλάς όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τον Αγιασμό των εγκαταστάσεων Τυροκομείου – Φάρμας. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι υποδοχή στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Βελλάς.

Στα Θυρανοίξια του ναού του Αγίου Παϊσίου το απόγευμα

Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής του ο Παναγιώτατος θα επισκεφθεί Ιερές Μονές και Ιδρύματα της Ι. Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Σήμερα το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα τελέσει τα θυαρανοίξια στον Ιερό Ναό Αγίου Παϊσίου στα Ιωάννινα ενώ θα χοροστατήσει και στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό επί τη μνήμη του Αγίου.

Στις 9 το βράδυ θα ακολουθήσει εκδήλωση στον προάυλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Παϊσίου

Οι εκδηλώσεις επί τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, στις οποίες θα παραστεί και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο την ονοματοδοσία της πλατείας που βρίσκεται πλησίον του Ιερού Ναού επ’ ονόματι του Παναγιωτάτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχου στα Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Η επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων

Στο Δημαρχείο Ιωαννίνων ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Οικουμενικός Πατριάρχης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων