23/11/2022 23/11/2022 Ιστορική και τολμηρή χαρακτηρίστηκε η χθεσινή απόφαση του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ και των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου να σταματήσει η μνημόνευση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου και να καθαιρεθεί ο Μητροπολίτης Κλιν κ. Λεωνίδας, Έξαρχος του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική. Του Νικολάου...
23 Νοεμβρίου, 2022 - 8:45
Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2022 - 10:53

Αλεξάνδρεια – Μόσχα: Η επόμενη μέρα των τολμηρών αποφάσεων για την Αφρική

Διαδώστε:
Αλεξάνδρεια – Μόσχα: Η επόμενη μέρα των τολμηρών αποφάσεων για την Αφρική

Ιστορική και τολμηρή χαρακτηρίστηκε η χθεσινή απόφαση του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ και των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου να σταματήσει η μνημόνευση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου και να καθαιρεθεί ο Μητροπολίτης Κλιν κ. Λεωνίδας, Έξαρχος του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Η απόφαση αυτή ήταν μονόδρομος πλέον για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας καθώς οι προσπάθειες που έγιναν όλο αυτό το διάστημα να σταματήσει το Πατριαρχείο Μόσχας την εισπήδηση στα εδάφη του Παλαίφατου Πατριαρχείου και το έργο που επιτελείται στην ιεραποστολή, έπεσαν στο κενό.

Η έσχατη λύση της “άχρι καιρού” διακοπής της μνημόνευσης

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας συνέρχεται από χθες στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο στο πλαίσιο των τακτικών της εργασιών. Όπως είχε γράψει το ope.gr στην ατζέντα των θεμάτων κυρίαρχη θέση είχε η ρωσική εισπήδηση στην Αφρική. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, όταν η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας αποφάσισε να ιδρύσει Εξαρχία στην Αφρική, οξύνθηκε με αποτέλεσμα το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο να καλείται να λάβει άμεσα μέτρα. Έτσι κατέληξε στην έσχατη λύση της “άχρι καιρού” διακοπής της μνημόνευσης του Προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας κ.κ. Κυρίλλου, ο οποίος, βέβαια, έχει σταματήσει εδώ και τρία χρόνια να μνημονεύει τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας μετά την αναγνώριση της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας.

Κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα της συνεδρίασης αρκετοί ήταν οι Ιεράρχες που ζήτησαν να λάβουν τον λόγο για να παραθέσουν την κατάσταση που επικρατεί στις Επαρχίες τους με πολλούς κληρικούς, δελεαζόμενοι από χρηματικές και άλλες υποσχέσεις, να έχουν προσχωρήσει στην Ρωσική Εξαρχία. Μάλιστα, η Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου είχε ζητήσει από τους Αρχιερείς να προβούν μέσω σχετικής γραπτής έκθεσης σε αναλυτική ενημέρωση για το τι ακριβώς επικρατεί και κατά πόσο έχει πληγεί το ιεραποστολικό έργο.

Διαβάστε αναλυτικά για τις αποφάσεις: Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος δεν θα μνημονεύει πλέον τον Μόσχας Κύριλλο – Περνά στην αντεπίθεση μετά τη δημιουργία ρωσικής Εξαρχίας στην Αφρική

Τα κανονικά παραπτώματα και η καθαίρεση

Ως προς το σκεπτικό της απόφασης της καθαίρεσης από το “υψηλό υπούργημα” της Αρχιερωσύνης του Μητροπολίτη Κλιν κ. Λεωνίδα το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας του καταλογίζει αποδεδειγμένα βαρύτατα κανονικά παραπτώματα. Χαρακτηριστικά  πρόκειται για:

  1. εισπήδηση σε δικαιοδοσία παλαιφάτου Εκκλησίας,
  2. καθιέρωση αντιμηνσίων,
  3. διανομή αγίου Μύρου,
  4. εξαγορά διά χρημάτων γηγενών κληρικών ακόμη και καθηρημένων,
  5. φατρία,
  6. εθνοφυλετισμό κ.α.

Παράλληλα, προέβη σε καταδίκη των καινοφανών εκκλησιολογικοπολιτικών «θεωριών» περί διαποιμάνσεως του Ρωσικού κόσμου ανά την υφήλιο επί τη βάσει της εθνικότητος! Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος είχε διαμηνύσει από την αρχή της ενέργειας του Πατριαρχείου Μόσχας ότι σε περίπτωση που ο εν λόγω Ιεράρχης δεν τηρήσει τους Ιερούς Κανόνες και τα δίκαια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρική, θα τον καθαιρούσε. Γεγονός το οποίο αποδείχθηκε αναπόφευκτο τελικά.

Νιγηρίας Αλέξανδρος: Ιστορική απόφαση

Η απόφαση ελήφθη από την πλευρά του Πατριαρχείου Αλεξανδρεία, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα της εισπήδησης θα απασχολήσει και σήμερα τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου ενώ θα ακολουθήσουν και οι προγραμματισμένες εισηγήσεις.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές αποφάσεις με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος χαρακτήρισε ιστορική και αναμενόμενη την απόφαση.

“Ιστορική, δίκαιη, επιβεβλημένη και από καιρό αναμενόμενη απόφαση!!!! Σήμερα γράφτηκε ιστορία. Με όποιο κόστος, θα κρατήσουμε τα θέσμια, τους κανόνες, την ανόθευτη πίστη της Εκκλησίας μας!” έγραψε.

Ο Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος 

Μέχρι στιγμής το Πατριαρχείο Μόσχας δεν έχει προβεί σε κάποια τοποθέτηση για την απόφαση αυτή.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων