18/01/2020 18/01/2020 Την 17η Ιανουαρίου 2020 έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα Μπραζαβίλ του Κονγκό η τελετή παράδοσης της προεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών της Δημοκρατίας του Κονγκό-Μπραζαβίλ (Ε.Σ.Χ.Ε.Κ.) από την Ορθόδοξη Εκκλησία και τον Σεβ. Μητροπολίτη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμονα, στην Ρ/Καθολική Εκκλησία και στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Μπραζαβίλ κ.Anatole Milandou. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη των επικεφαλής των...
18 Ιανουαρίου, 2020 - 10:31
Τελευταία ενημέρωση: 18/01/2020 - 12:41

ΚΟΝΓΚΟ: Περάτωση της Προεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών

Διαδώστε:
ΚΟΝΓΚΟ: Περάτωση της Προεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών

Την 17η Ιανουαρίου 2020 έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα Μπραζαβίλ του Κονγκό η τελετή παράδοσης της προεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών της Δημοκρατίας του Κονγκό-Μπραζαβίλ (Ε.Σ.Χ.Ε.Κ.) από την Ορθόδοξη Εκκλησία και τον Σεβ. Μητροπολίτη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμονα, στην Ρ/Καθολική Εκκλησία και στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Μπραζαβίλ κ.Anatole Milandou.

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη των επικεφαλής των πέντε επισήμων Εκκλησιών της χώρας με τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Ε.Σ.Χ.Ε.Κ. στην έδρα του, κατά την οποία έγινε η παρουσίαση των πεπραγμένων του απερχομένου Προέδρου. Ακολούθησε η συμβολική παράδοση της σφύρας (με την οποία αναγγέλλεται η έναρξη και η λήξη των συνεδριάσεων) και της σφραγίδας στον νέο Πρόεδρο.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή παραδόσεως της προεδρίας στον Ρ/Καθολικό Καθεδρικό Ναό της Ιεράς Καρδίας. Κατά την ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Με δοξολογικά συναισθήματα έναντι του Τριαδικού Θεού ολοκληρώνεται σήμερα η περίοδος της προεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών από την Ορθόδοξη Eκκλησία και την ελαχιστότητά μας. Δοξολογούμε τον Κύριός μας, διότι μας προσέφερε αυτήν την εμπειρία του εμπράκτου διαχριστιανικού διαλόγου, η οποία είναι καινούρια στην ζωή μας.

Η Οικουμενική Κίνηση είναι μία πολύτιμη προσπάθεια που ξεκίνησε πριν πολλές δεκαετίες τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου οι Χριστιανοί που ανήκουν σε διαφορετικές χριστιανικές Ομολογίες να έλθουν πιο κοντά, να αλληλογνωριστούν, να βρουν τρόπους επικοινωνίας και συνεργασίας με σκοπό την υπέρβαση των αποστάσεων, ώστε κάποτε μέσα από την αμοιβαία αυτοκριτική και την ταπείνωση να φτάσουμε εν Αγίω Πνεύματι και στην υπέρβαση των δογματικών διαφορών «ίνα πάντες ἓν ὦσι, καθώς σύ, Πάτερ, ἐν εμοί κἀγὼ ἐν σοί» (Ιω. 17,21). Η Οικουμενική Κίνηση θεμελιώνεται πάντοτε στις αμετακίνητες αξίες της πίστεως, της αγάπης, του αμοιβαίου σεβασμού, της αλληλοκατανοήσεως, της αλληλεγγύης, οι οποίες γεννούν την διάθεση για συνεργασία, για ομόνοια, για συμπαράσταση.

Οικουμενική κίνηση δεν σημαίνει θεολογικός συγκρητισμός, δεν σημαίνει ισοπέδωση της δογματικής διδασκαλίας, της εκκλησιολογίας και των λειτουργικών τύπων, δεν σημαίνει ευκαιριακή πρόσληψη της Θείας Κοινωνίας στον ένα ή στον άλλο Ναό ανεξαρτήτως δόγματος. Η υπέρβαση των θεολογικών και λοιπών ιστορικών διαφορών ανάμεσα στις χριστιανικές Εκκλησίας ανήκει μόνον σε Αυτές, στους Προκαθημένους και Προέδρους τους, στις επισκοπικές συνόδους ή άλλες συνελεύσεις και στα αρμόδια όργανα που αναλαμβάνουν με υπευθυνότητα αυτόν τον πολύτιμο ρόλο. Η δική μας ευθύνη έγκειται στο γεγονός να συνδράμουμε ταπεινώς τις προσπάθειες των Εκκλησιών μας, εν απολύτω υπακοή προς Αυτές και προσευχή, ώστε να υπερβούν διαφορές αιώνων με αγάπη και σεβασμό…

… Όπως επεσημάναμε κατά τα πρόσφατα εγκαίνια της ανακαινισμένης Έδρας του Εθνικού Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών του Κονγκό, σήμερα βιώνουμε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η οποία, κατά την ταπεινή μας άποψη, είναι το αποτέλεσμα της πνευματικής και ηθικής κρίσης του καθενός. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κοινωνία είναι το σύνολο όλων των πολιτών της. Έχει γίνει ευρέως κατανοητό σε όλο τον κόσμο ότι εάν κάθε πολίτης, καθένας από εμάς ξεχωριστά, δεν αλλάξει τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς του, αν δεν επιστρέψει στις κοινές χριστιανικές αρχές της ενότητας, της αλληλεγγύης, της ειλικρίνειας, ειδικά στην βαθιά πίστη και την θυσιαστική αγάπη όπως μας διδάχθηκε από τον Κύριο και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό, τότε θα βρεθεί ουσιαστικά εμπλεκόμενος σε ένα μονοπάτι που οδηγεί σε συλλογική καταστροφή. Ωστόσο, ξεχνά ότι θα βυθιστεί με το πλοίο στο οποίο είναι και ο ίδιος επιβάτης!

Κατόπιν των ανωτέρω η σημερινή μας παρουσία εδώ ως μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες, ακόμη και σε διαφορετικά έθνη ή φυλές, στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στην κοινωνία του Κονγκό. Η ενότητα των εκατομμυρίων πιστών αδερφών του Κονγκό από όλες τις πόλεις και τα χωριά της πατρίδας μας είναι το μεγάλο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Ομιλώντας για ενότητα και πίστη δραττόμεθα της ευκαιρίας να απευθυνθούμε σε όλους τους συμπατριώτες μας και να τους πούμε: παραμείνετε αφοσιωμένοι στις αξίες των μεγάλων Εκκλησιών της χώρας μας. Μην καταφεύγετε σε προσωπαγείς θρησκευτικές κινήσεις και σέκτες, που υπόσχονται το “γρήγορο θαύμα” – πάντοτε υπό χρηματισμό – αλλά ένα γρήγορο θαύμα που δεν έρχεται ποτέ. Μα ο Κύριο& sigmaf; μας Ιησούς Χριστός έχει ήδη μιλήσει γι ‘αυτό: “Με την υπομονή θα κερδίσετε τις ψυχές σας” (Λουκ. 21, 19) και πάλι “Αυτός που υπομένει μέχρι το τέλος θα σωθεί” (Ματθ. 24, 9-13) . Σε καμία περίπτωση στην Καινή Διαθήκη ο Κύριος δεν μίλησε για το γρήγορο θαύμα, αλλά μόνο για την ευλογημένη υπομονή-επιμονή, η οποία ανταμείβεται από τον ίδιο τον Κύριο!

Επιθυμούμε επίσης να προσθέσουμε ότι ως Χριστιανοί, πρέπει να εφαρμόσουμε πρωτίστως στη ζωή μας τις προτροπές του Σωτήρος μας: “Εσείς είστε το φως του κόσμου: μια πόλη που βρίσκεται σε ένα βουνό δεν μπορεί να κρυφτεί… Τόσο να λάμψει το φως σας ενώπιον των ανθρώπων, ώστε να δουν τα καλά σας έργα και να δοξάσουν τον Πατέρα σας που είναι στον ουρανό “(Ματθ. 5, 14-16). Η πίστη είναι ένας συνεχής και συνεπής τρόπος ζωής, όχι μια προφορική δήλωση. Πρέπει να είμαστε ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους τους συνανθρώπους που βρίσκονται σε ηθική διαταραχή, έχοντας αδύναμη πίστη, σε αντίθεση με τις εντολές του Χριστού. Πρέπει να εφαρμόσουμε τις αξίες της πίστης μας στην καθημερινή ζωή, στις οικογένειές μας, στην εργασία, στις ανθρώπινες σχέσεις, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Αυτή η συμβουλή απευθύνεται αρχικώς στους παρόντες, σε όλους εμάς τους εργάτες του Χριστού, κληρικούς και λαϊκούς, ότι πρέπει να είμαστε ένα ζωντανό παράδειγμα για τους συμπατριώτες μας. “Εσείς είστε το αλάτι της γης…» (Ματθ. 5,13). Για το λόγο αυτό, η διαφάνεια και η ειλικρίνεια πρέπει να αποτελέσουν τη βάση της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς του Εθνικού Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησ ιών, σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο. Εφιστώμεν ιδιαιτέρως την προσοχή στο σημείο αυτό!

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,

Περαίνοντας το χαιρετισμό μας δοξάζουμε τον Θεό διότι κατά την προεδρία μας (2018-2020), είχαμε αγαστή και παραγωγική συνεργασία με όλες τις επίσημες Εκκλησίες της χώρας μας και με τους πνευματικούς ηγέτες τους. Μετά από πολλά χρόνια κατορθώσαμε να καταρτίσουμε ένα νέο σύγχρονο Καταστατικό και έναν νέο Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, να έχουμε νομική αναγνώριση με την Απόφαση που παραλάβαμε πρόσφατα, να τακτοποιήσουμε τα οικονομικά του Συμβουλίου, να ανακαινίσουμε εκ θεμελίων την Έδρα του. Με μεγάλη χαρά θέτουμε στα μέλη του «ανανεωμένο» το Εθνικό Συμβούλιο Χριστιανικών Εκκλησιών του Κονγκό, προκειμένου να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας σε κοινωνικά ζητήματα με πιο δυναμικό τρόπο, με αμοιβαίο σεβασμό στην πίστη και τα δόγματα κάθε Εκκλησίας-μέλους.

Κατά την ταπεινή μας άποψη έχει έρθει η στιγμή ώστε το Συμβούλιο να θέσει νέους πιο φιλόδοξους στόχους, όπως η βελτίωση του ρόλου των γυναικών στην τοπική κοινωνία και τα δικαιώματά της, η κατ&alpha ;πολέμηση του φόβου και του κοινωνικού ρατσισμού κατά των φορέων του HIV-AIDS, η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, η προώθηση της θύραθεν παιδείας και της εκπαίδευσης της νεολαίας που είναι το μέλ& lambda;ον της πατρίδας μας, η καταπολέμηση των κοινωνικών προκαταλήψεων κ.λπ. υπό το φως των χριστιανικών αρχών και αξιών… ».

Ακολούθησε εόρτιο δείπνο, το οποίο παρέθεσε ευγενώς ο Σεβ. Ρ/Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Μπραζαβίλ κ.Anatole Milandou προς τιμήν των επικεφαλής των Εκκλησιών στην έδρα του.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων