16/04/2023 16/04/2023 «Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα», δήλωσε ο Μητροπολίτης Νουβίας κ. Σάββας, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα εγκλωβισμένος στην Ιερά Μητρόπολη του Χαρτούμ με 15 άτομα τα οποία είχαν πάει το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία. Τρόμος επικράτησε χθες το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στον Ελληνορθόδοξο ναό στην πρωτεύουσα...
16 Απριλίου, 2023 - 19:15
Τελευταία ενημέρωση: 16/04/2023 - 19:48

Μητροπολίτης Νουβίας: «Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα» – 15 άτομα εγκλωβισμένα στη Μητρόπολη

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Νουβίας: «Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα» – 15 άτομα εγκλωβισμένα στη Μητρόπολη

«Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα», δήλωσε ο Μητροπολίτης Νουβίας κ. Σάββας, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα εγκλωβισμένος στην Ιερά Μητρόπολη του Χαρτούμ με 15 άτομα τα οποία είχαν πάει το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία.

Τρόμος επικράτησε χθες το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στον Ελληνορθόδοξο ναό στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, καθώς σύμφωνα με πληροφορία την οποία έκανε γνωστή ο Μητροπολίτης Νουβίας κ. Σάββας έπεσε ρουκέτα λίγο μετά το τέλος της ακολουθίας του Εσπερινού του Πάσχα και της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου (Πρώτη Ανάσταση).
Την ώρα της Λειτουργίας της πρώτης Ανάστασης η εκκλησία ήταν περικυκλωμένη από τεθωρακισμένα και έπεσε ρουκέτα που προκάλεσε τον τραυματισμό τους. Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε σύσταση στα μέλη της ελληνικής κοινότητας να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.

Τα άτομα που βρίσκονται εντός του κτιρίου είναι όλων των ηλικιών, Έλληνες ορθόδοξοι, Σουδανοί, Αιθίοπες καθώς και μια Ρωσίδα με το παιδί της, αναφέρει ο Σεβασμιώτατος κ. Σάββας στο απογευματινό δελτίο του ΕΡΤ News, ενημερώνοντας ότι εντός της Ιεράς Μητρόπολης υπάρχουν τα βασικά είδη για να περάσουν κάποιες μέρες, αλλά ότι το ρεύμα και το νερό είναι κομμένα, όπως σε όλο το Σουδάν.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Σάββας είπε όλοι οι Έλληνες που ζουν στην περιοχή είναι καλά στην υγεία τους. Υπήρξε ένα περιστατικό όπου μια ρουκέτα χτύπησε το σπίτι ενός ζευγαριού, χωρίς όμως να υπάρξει τραυματισμός.

Ως προς την κατάσταση υγείας των δύο Ελλήνων τραυματιών, ο Σεβασμιώτατος κ. Σάββας είπε ότι είναι σταθερή και ότι δεν εμπνέει καμία ανησυχία, αλλά ότι οι γιατροί περιμένουν πότε θα μπορέσουν να έχουν στα χέρια τους τα απαραίτητα υλικά για να κάνουν το χειρουργείο, καθώς τα καταστήματα που προμηθεύουν τα νοσοκομεία είναι κλειστά εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη καμία από τις δύο πλευρές στο Σουδάν δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Σημειώνεταί ότι το Σουδάν έχει βυθιστεί στη δίνη του εμφυλίου τις τελευταίες ώρες καθώς βίαιες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικών ομάδων μαίνονται για δεύτερο 24ωρο.

Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 56 άμαχους νεκρούς και σχεδόν 600 τραυματίες ενώ εκτιμάται ότι είναι δεκάδες οι νεκροί μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Επείγουσα έκκληση να τερματιστεί η βία απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα.

 “Χτυπάνε τη Μητρόπολη με σφαίρες. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό”

Νωρίτερα ο Μητροπολίτης Νουβίας κ. Σάββας είχε δηλώσει στην ΕΡΤ:

«Ήρθαν δυο Έλληνες και μας ειδοποίησαν ότι πρέπει να σταματήσουμε γιατί έξω από το ναό έχει πολλά τάνκ, πολύ στρατό και είναι επικίνδυνη η κατάσταση. Συντομεύσαμε τη λειτουργεία όμως είχαμε ένα δυσάρεστο γεγονός καθώς αυτοί οι Έλληνες βγαίνοντας έξω από την εκκλησία και κατευθυνόμενοι προς το σπίτι τους, γιατί μένουν μέσα στην ελληνική κοινότητα, έπεσε δίπλα τους μια ρουκέτα και τους τραυμάτισε πολύ σοβαρά. Είναι στο νοσοκομείο, περιμένουμε να δούμε αν θα τους χειρουργήσουν ή όχι.

Χτυπάνε τη Μητρόπολη με σφαίρες, υπάρχουν Ελληνικές σημαίες απ’ έξω και ποτέ δεν έχει γίνει ξανά αυτό. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη από παντού βγαίνουν καπνοί. Προφανώς έχουν χτυπήσει υπουργεία γιατί γύρω από τη Μητρόπολη είναι τα υπουργεία εξωτερικών, εσωτερικών, δικαιοσύνης, το παλάτι. Προφανώς χτυπάνε τα υπουργεία απ’ ότι φαντάζομαι γιατί δεν μπορείς να βγεις έξω είναι πολύ επικίνδυνο».

Παρακολουθήστε το βίντεο ΕΔΩ

Συστάσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών

«Το υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική αρχή στο Σουδάν και αρμόδια είναι η Πρεσβεία μας στο Κάιρο. (τηλέφωνα επικοινωνίας (00202) 27955915, (00202) 27959443, (00202)27951074 και τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 00201 220940119).

Στους 56 ο άμαχος πληθυσμός

Τουλάχιστον 56 άμαχοι σκοτώθηκαν και ακόμη 595 έχουν τραυματιστεί στις αιματηρές συγκρούσεις που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Σύμφωνα με το Reuters, ο στρατός έπληξε μια βάση που ανήκε στις παραστρατιωτικές δυνάμεις ταχείας υποστήριξης (RSF) της κυβέρνησης στην πόλη Ομντουρμάν, η οποία γειτνιάζει με την πρωτεύουσα Χαρτούμ, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες αργά το Μεγάλο Σάββατο.

Ο στρατός και η πανίσχυρη δύναμη ταχείας υποστήριξης (RSF), η οποία, σύμφωνα με αναλυτές, αριθμεί 100.000 μέλη, ανταγωνίζονται για την εξουσία, καθώς οι πολιτικές παρατάξεις διαπραγματεύονται τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, αυτόπτης μάρτυρας άκουσε τον ήχο πυρών βαρέως πυροβολικού σε όλο το Χαρτούμ, το Ομντουρμάν και το κοντινό Μπαχρί, ενώ ακούστηκαν επίσης πυροβολισμοί στην πόλη Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου δεν είχαν αναφερθεί νωρίτερα μάχες.

Όσα δηλώνουν οι δύο πλευρές

Ο επικεφαλής του στρατού στρατηγός Abdel Fattah Al-Burhan δήλωσε στο Al Jazeera TV ότι οι RSF θα πρέπει να υποχωρήσουν: «Πιστεύουμε ότι αν είναι σοφοί θα γυρίσουν πίσω τα στρατεύματά τους που μπήκαν στο Χαρτούμ. Αλλά αν αυτό συνεχιστεί θα πρέπει να αναπτύξουμε στρατεύματα στο Χαρτούμ από άλλες περιοχές».

Οι ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι δεν θα διαπραγματευτούν με τις RSF εκτός αν η δύναμη διαλυθεί. Ο στρατός είπε στους στρατιώτες που έχουν αποσπαστεί στην RSF να παρουσιαστούν σε κοντινές μονάδες του στρατού, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν τις τάξεις της RSF αν υπακούσουν.


Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης των RSF, στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, πιο γνωστός ως Χεμεντί, αποκάλεσε τον Μπουρχάν «εγκληματία» και «ψεύτη». «Ξέρουμε πού κρύβεσαι και θα σε βρούμε και θα σε παραδώσουμε στη δικαιοσύνη, αλλιώς θα πεθάνεις όπως κάθε άλλο σκυλί», δήλωσε ο Hemedti.

Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης αναλαμβάνει να μεσολαβήσει για κατάπαυση του πυρός

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχάματ θα μεταβεί “αμέσως” στο Σουδάν, σε μια προσπάθεια να πείσει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός, ανακοίνωσε σήμερα ο παναφρικανικός οργανισμός, ενώ συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι βίαιες συγκρούσεις στη χώρα αυτήν.

Εκφράζοντας τη “βαθιά ανησυχία” της για την κατάσταση, η Αφρικανική Ένωση κάλεσε τις δυνάμεις των στρατηγών που κυβερνούν το Σουδάν “να προστατεύσουν τους αμάχους”, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας, σήμερα το απόγευμα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πληροφορία για την ειρηνευτική αποστολή που αναλαμβάνει ο Μούσα Φάκι Μαχάματ.

Η Αφρικανική Ένωση κάλεσε τις αντίπαλες πλευρές “να υιοθετήσουν γρήγορα μια ειρηνική λύση” και να ξεκινήσουν διάλογο για την επίλυση των διαφορών τους ενώ “απέρριψε κατηγορηματικά κάθε εξωτερική παρέμβαση που θα μπορούσε να περιπλέξει την κατάσταση στο Σουδάν.

Λίγο νωρίτερα, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν μπιν Αμπντούλ συνομίλησε τηλεφωνικά τόσο με τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, όσο και με τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή “Χαμέτι”, τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και ζήτησε την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας, ο υπουργός έκανε έκκληση για ειρήνη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του πρακτορείου Reuters στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις του Σουδάν, η κρατική τηλεόραση της χώρας διέκοψε τη μετάδοσή της σήμερα το απόγευμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί οι λόγοι.

Ο στρατός και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) συμφώνησαν για τρίωρη κατάπαυση του πυρός ώστε να απομακρυνθούν οι τραυματίες μέσω “ανθρωπιστικών διαδρόμων”, ωστόσο “διατηρούν το δικαίωμα” να απαντήσουν, στην περίπτωση που παραβιαστεί αυτή η συμφωνία. Ένας αυτήκοος μάρτυρας από το κεντρικό Χαρτούμ είπε ότι φαίνεται πως έχουν κοπάσει οι μάχες, όμως ακούγονταν ακόμη σποραδικά πυρά και από διάφορα σημεία της πρωτεύουσας υψωνόταν καπνός.

 

Διαβάστε ακόμη: Σουδάν: Έριξαν ρουκέτα σε εκκλησία το πρωί του Μ. Σαββάτου – Τραυματίστηκαν 2 Έλληνες

Πηγή: ΕΡΤ,  ΑΠΕΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων