26/01/2020 26/01/2020 Εκατό χρόνια μετά την κοίμησή του, που έλαβε χώρα στις 8 Νοεμβρίου του 1920, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αφιερώνει τη φετινή χρονιά 2020 στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, που συνέδεσε το βίο του με την Αλεξανδρινή Εκκλησία, υπηρετώντας ως Πατριαρχικός Επίτροπος στο Κάιρο. Το γεγονός ανακοίνωσε σήμερα επίσημα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος,...
26 Ιανουαρίου, 2020 - 15:16
Τελευταία ενημέρωση: 26/01/2020 - 19:38

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αφιερώνει το έτος 2020 στον Άγιο Νεκτάριο

Διαδώστε:
Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αφιερώνει το έτος 2020 στον Άγιο Νεκτάριο

Εκατό χρόνια μετά την κοίμησή του, που έλαβε χώρα στις 8 Νοεμβρίου του 1920, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αφιερώνει τη φετινή χρονιά 2020 στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, που συνέδεσε το βίο του με την Αλεξανδρινή Εκκλησία, υπηρετώντας ως Πατριαρχικός Επίτροπος στο Κάιρο. Το γεγονός ανακοίνωσε σήμερα επίσημα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, μιλώντας προς την παροικία, κατά την κυριακάτικη θεία λειτουργία στην πατριαρχική ιερά μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας.

«Σήμερα, κηρύσσω την έναρξη των εορτασμών για τα εκατό χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου, ο οποίος ήρθε εδώ σε αυτόν τον ευλογημένο ναό, ως διάκος και χειροτονήθηκε ιερέας από τον Πατριάρχη Σοφρώνιο, και ο οποίος μάλιστα αργότερα του έδωσε και τη χάρη της αρχιεροσύνης, χειροτονώντας τον ως Μητροπολίτη Πενταπόλεως, στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου, στο Χαμζάουι της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, εκεί όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα και το σπίτι όπου έμεινε ως Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου», τόνισε ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου κ. Θεόδωρος Β΄.

 

 

Παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδου Κασιμάτη, της προέδρου της κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας Μαρίας Φορμόζη και πολλών εκπροσώπων παροικιακών σωματείων, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, μιλώντας για το βίο του Αγίου, αναφέρθηκε στις πολλές εκδηλώσεις που προετοιμάζονται φέτος στην Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Νότια Αφρική στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου.

Έτσι, αναφέρθηκε στα θυρανοίξια του Αγίου Νεκταρίου στο Γέρι της Λευκωσίας που σύντομα θα πραγματοποιηθούν, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το έργο αυτό γίνεται με τη βοήθεια και την αγάπη της κυπριακής εκκλησίας αλλά και της κυπριακής κυβέρνησης, τις οποίες ευχαρίστησε θερμά, καθώς στην περιοχή αυτή, κοντά στην πρωτεύουσα της Μεγαλονήσου, ολοκληρώνεται η ομώνυμη εκκλησία, με ένα καμπαναριό 25 μέτρων για να διαλαλεί ότι «εδώ υπάρχει Ορθοδοξία».

Επίσης, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν τα έργα και θα γίνουν και τα εγκαίνια στο κατανυκτικό μοναστήρι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στον Γαργηττό Αττικής, που είναι επίσης αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο.

Ενώ, και στη Νότια Αφρική, στο ομώνυμο μοναστήρι που έχει ανεγερθεί κοντά στο Γιοχάνεσμπουρκ, προγραμματίζονται φέτος πολλές εκδηλώσεις, στο χώρο αυτό που αναδεικνύεται ως «ένας φάρος αγάπης για τους Έλληνες και τους Αφρικανούς της χώρας αυτής», προσέθεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Και ο Πατριάρχης Θεόδωρος, κατέληξε: «Οι Άγιοι δεν ζούνε μόνο στις τοιχογραφίες και τις εικόνες. Ζούνε κοντά μας, κάθε στιγμή, ζητώντας τις πρεσβείες του Αγίου Νεκταρίου για να προστατεύει πάντοτε την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο». (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ

Η ζωή του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, του πολυαγαπημένου σύγχρονου Αγίου της Πίστεως μας, έρχεται σε κινηματογραφική ταινία, η οποία αναφέρεται στον βίο του Αγίου μέχρι και τη στιγμή που παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ – Man of God: Ταινία αμερικανικής παραγωγής με ξένους και Έλληνες ηθοποιούς για τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως γυρίζεται στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ – Η αμερικανίδα σκηνοθέτης μιλά για την ταινία με θέμα τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως που θα γυριστεί στην Ελλάδα με διεθνές καστ ηθοποιών

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων