13/07/2020 13/07/2020 Ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης σε μήνυμα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη το οποίο δημοσίευσε στη σελίδα του Πατριαρχείου Αντιοχείας στο Facebook τονίζει τη συμπαράσταση του προς τον Παναγιώτατο και την καταδίκη του για την πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για την Αγία Σοφία. Ο Πατριάρχης Αντιοχείας αναφέρει τα λόγια του Ναζίμ Αλ-Τασαμπίχ, τα οποία μιλάνε...
13 Ιουλίου, 2020 - 22:10
Τελευταία ενημέρωση: 13/07/2020 - 22:17

Επιστολή Πατριάρχη Αντιοχείας στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Διαδώστε:
Επιστολή Πατριάρχη Αντιοχείας στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης σε μήνυμα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη το οποίο δημοσίευσε στη σελίδα του Πατριαρχείου Αντιοχείας στο Facebook τονίζει τη συμπαράσταση του προς τον Παναγιώτατο και την καταδίκη του για την πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για την Αγία Σοφία.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας αναφέρει τα λόγια του Ναζίμ Αλ-Τασαμπίχ, τα οποία μιλάνε για την Αγία Σοφία και τονίζει ότι: “Η Εκκλησία της Αγίας Κωνσταντινούπολης, μαζί με όλους τους Χριστιανούς της Ανατολής, εγκαινίασε αυτή την Αγία και πολύτιμη εκκλησία και αρχιτεκτονική, κοιτάζοντας κάτι από την ουράνια κατοικία του Παντοκράτορα Θεού. Τα ίδια λόγια παραμένουν στην εκκλησιαστική λειτουργία σαν να μας θυμίζουν ότι η δόξα της γης έχει κάτι από τη δόξα των ουρανών, όσο κι αν είναι διαφορετικό. Είναι αλήθεια ότι η δόξα των ουρανών είναι η δόξα της ψυχής γεμάτη ταπεινότητα αλλά αυτό δεν ακυρώνει ότι το ανθρώπινο μάτι ανυπομονεί επίσης να δει κάτι από το μεγαλείο του ουρανού και το σύμβολο του ουρανού εδώ στη γη.

Και συνεχίζει ο Πατριάρχης Αντιοχείας:  “Όπως λέμε όλα αυτά, έχουμε μπροστά μας τη θεολογία της ερμηνευτικής εκκλησίας της Αντιόχειας που προέρχεται από το τσιμέντο και τα μάτια των άυλων χεριών και δίνει έμφαση τόσο σώμα όσο και στο πνεύμα. Όπως τα λέμε όλα αυτά, έχουμε την εικόνα του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη του οποίου η γήινη δόξα αντανακλά κάποια ουράνια δόξα. Το λέμε αυτό και όλοι γνωρίζουμε την ιστορία αυτής της εκκλησίας και σε τι ήρθε στις αρχές του εικοστού αιώνα.

Ω αδελφέ όλης της αγιότητας,

Ακούσαμε με μεγάλη λύπη την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μεταμορφώσει τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας από την κατάσταση που βρισκόταν σε τζαμί.

Λυπούμαστε για αυτή την απόφαση και εκφράζουμε την καταδίκη και την καταδίκη όλων όσων μπορούν να παραποιήσουν την ιστορική ταυτότητα της χώρας μας. Η τελευταία απόφαση ρίχνει στην περιθωριοποίηση την χριστιανική παρουσία στην Ανατολή, αν δεν πούμε την προσπάθεια να καταστρέψει τον εναπομένον ηγετικό ρόλο και την ύπαρξη ενός Χριστιανού που συνυπάρχει ειρηνικά με τα υπόλοιπα θρησκευτικά στοιχεία. Τα τεκμήρια ανοχής της ιστορίας και των θρησκευτικών στοιχείων με αμοιβαίο σεβασμό είναι πολλά”.

Ενώ στο τέλος του μηνύματός του καταλήγει λέγοντας: “Είμαστε μαζί σας σε κάθε προσπάθεια να ενισχύσετε την παρουσία σας στη γη σας και την προγονική σας γη στη νέα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως της Ρώμης με την οποία όλοι οι αδελφοί και η ενότητα της πίστης στον Ιησού Χριστό μας συνδέουν ως Θεό και πιστούς. Καθώς αγκαλιάζουμε την Αγιότητά σας εν Χριστώ, σας μεταφέρουμε την αλληλεγγύη των πιστών μας στην Εκκλησία της Αντιοχείας και την υπόλοιπη Ανατολή και ζητούμε από τον Κύριο να σας χαρίσει πολλά χρόνια ακόμα στην ιεροσύνη”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων