18/10/2022 24/10/2022 Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας – Χαιρετίζουν την επιστροφή στην ευχαριστιακή κοινωνία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος –  Μηνύματα για επικράτηση της ειρήνης και της λογικής στην Ουκρανίας – Όλα τα θέματα που κυριάρχησαν  Υπό την Προεδρία του Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννου συνήλθε το διάστημα 12 έως 17 Οκτωβρίου η Ιερά Σύνοδος του...
18 Οκτωβρίου, 2022 - 13:30
Τελευταία ενημέρωση: 24/10/2022 - 22:23

Πατριαρχείο Αντιοχείας: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου – Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, τα μηνύματα και οι αποφάσεις

Διαδώστε:
Πατριαρχείο Αντιοχείας: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου – Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, τα μηνύματα και οι αποφάσεις

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας – Χαιρετίζουν την επιστροφή στην ευχαριστιακή κοινωνία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος –  Μηνύματα για επικράτηση της ειρήνης και της λογικής στην Ουκρανίας – Όλα τα θέματα που κυριάρχησαν 

Υπό την Προεδρία του Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννου συνήλθε το διάστημα 12 έως 17 Οκτωβρίου η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείο στην Ιερά Μονή της Παναγίας στο Μπαλαμάντ.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Η Σύνοδος αρχικά αναφέρθηκε στη διεθνή σιωπή που επικρατεί σχετικά με το ζήτημα της απαγωγής του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου, η τύχη του οποίου μαζί με τον Συροϊακωβίτη Επίσκοπο αγνοείται από το 2013 με την Εκκλησία της Αντιόχειας να συνεχίζει να πρεσβεύει για την εύρεσή του ενώ την ίδια ώρα έστειλε εκ νέου μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι ανεπίτρεπτο το ζήτημα αυτό να αποσιωπάτε πλέον.

Ενημέρωση για τις επισκέψεις και οικογένεια

Ο Μακαριώτατος κ.κ. Ιωάννης ενημέρωσε το Σώμα της Ιεραρχίας σχετικά με όλες τις επισκέψεις που πραγματοποίησε το διάστημα μέχρι και τη σύγκλιση της Ιεραρχίας.

Η οικογένεια βρέθηκε, επίσης, στην ατζέντα της συνεδρίασης με τους Ιεράρχες να τονίζουν την αναγκαιότητα στήριξης της καθώς η εποχή που ζούμε αποπροσανατολίζει σε πολλές περιπτώσεις τους στόχους μιας χριστιανικής οικογένειας. Για το λόγο αυτό αποφάσισε την επανέκδοση του φυλλαδίου “Οικογενειακή χαρά της ζωής” το οποίο είχε εκδοθεί με απόφασή της Συνόδου το 2019.

“Είναι απαραίτητο να εργάζομαι πάνω σε προγράμματα προετοιμασίας γάμου και πνευματική φροντίδα για τους συζύγους”, τόνισαν.

Στήριξη στο ποίμνιο της Αμερικής

Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που απασχόλησαν το Πατριαρχείο Αντιοχείας κατά τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας ήταν οι εξελίξεις σχετικά με την Επισκοπή Νέας Υόρκης και Βορείου Αμερικής μετά και την αποδοχή της παραίτησης του Μητροπολίτη κ. Ιωσήφ και τον ορισμό Πατριαρχικού Εξάρχου για τη διευθέτηση των ζητημάτων μέχρι και την οριστική εκλογή νέου Επισκόπου.

Τα μέλη της Ιεραρχίας αφού εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την έως τώρα προσφορά του Μητροπολίτη κ. Ιωσήφ τόνισαν ότι η τοπική Εκκλησία ενδιαφέρεται πραγματικά για την ποιμαντική φροντίδα και τα παιδιά της στην Επισκοπή αυτή και θα πράξει το παν ώστε η κατάσταση να εξομαλυνθεί.

Χαιρετίζει την επιστροφή της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας εξέφρασε τη χαρά και την ευχαρίστησή του και στο γεγονός της επιστροφής στην κανονικότητα και την ευχαριστιακή κοινωνία με τον Πανορθόδοξο κόσμο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος τονίζοντας ότι εύχεται το συντομότερο να καμφθούν τα όσα προβλήματα ανακύπτουν με την τελική ονομασία και την επίλυση των όποιων διοικητικών εκκρεμοτήτων υπάρχουν ακόμη.

Τα ζητήματα σε Συρία και Λίβανο

Το Σώμα της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός της συζήτησης τα θέματα με την εμπόλεμη Συρία καθώς και τα κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν τον Λίβανο.

Αναφορικά με το ζήτημα της Συρίας υπογράμμισαν ότι ο πόλεμος δημιούργησε μεγάλο κύμα μετανάστευσης σε άλλες χώρες με αποτέλεσμα τα σημάδια πλέον στη χώρα από το στίγμα της φυγής να είναι εμφανή, ενώ προκαλούν τον συριακό λαό να παραμείνει ενωμένος.

Σχετικά με τον Λίβανο τόνισαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η χώρα να βρει άμεσα κυβερνητική σταθερότητα καθώς η διαρκής ακυβερνησία και η οικονομική κρίση δοκιμάζουν τον λαό.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Παλαιστίνη

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας έστειλε μήνυμα συμπαράστασης και προς τους δοκιμαζόμενους από τον πόλεμο λαούς. Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία εξέφρασε τη θλίψη της για τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες υψώνοντας προσευχή για την επικράτηση της ειρήνης και την λογικής.

Κάλεσε να σταματήσουν αυτά που συμβαίνουν στην Παλαιστίνη της οποίας το βασικό ζήτημα έχει ξεχαστεί. Οι Ιεράρχες κάλεσαν όλες τις χώρες του κόσμου να εφαρμόσουν τα ψηφίσματα διεθνούς νομιμότητας για το δικαίωμα της επιστροφής και την εγγύηση του δικαιώματος του Παλαιστινιακού λαού.

Να αναφερθεί, τέλος, ότι η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας εξέλεξε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, τον Αρχιμανδρίτη Ρωμανό Αλ – Χάννατ, Ηγούμενο της Μονής Παναγίας του Μπαλαμάντ, Επίσκοπο με τον τίτλο του Σελευκίας.

Διαβάστε επίσης: 

Πατριαρχείο Αντιοχείας: Ξεκίνησαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου

Εξελέγη ο νέος Επίσκοπος Σελευκίας από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αντιοχείας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων