13/02/2021 13/02/2021 Μνημόσυνο για τα 54 χρόνια από την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Στάρα Ζαγκόρας Κλήμεντος τέλεσε στoν Μητροπολιτικò Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της ομώνυμης πόλεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Στάρα Ζαγκόρας κ. Κυπριανός. Σημειώνεται ότι το δύσκολο έργο της συλλογής ιστορικών γεγονότων και της αναζήτησης των κληρονόμων του μακαριστού Μητροπολίτου, προκειμένου να δημοσιευτεί ένα βιβλίο για...
13 Φεβρουαρίου, 2021 - 18:27
Τελευταία ενημέρωση: 13/02/2021 - 18:31

54 χρόνια από την κοίμηση του Μητροπολίτη Στάρα Ζαγκόρας Κλήμεντος

Διαδώστε:
54 χρόνια από την κοίμηση του Μητροπολίτη Στάρα Ζαγκόρας Κλήμεντος

Μνημόσυνο για τα 54 χρόνια από την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Στάρα Ζαγκόρας Κλήμεντος τέλεσε στoν Μητροπολιτικò Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της ομώνυμης πόλεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Στάρα Ζαγκόρας κ. Κυπριανός.

Σημειώνεται ότι το δύσκολο έργο της συλλογής ιστορικών γεγονότων και της αναζήτησης των κληρονόμων του μακαριστού Μητροπολίτου, προκειμένου να δημοσιευτεί ένα βιβλίο για τη ζωή του, ανέλαβε ο πατήρ Ιορδάνης Καραγκεοργκίεφ, επικεφαλής του Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Τμήματος της Μητροπόλεως.

«Ο Κλήμης ήταν ο τρίτος Μητροπολίτης στην Μητροπολιτική Επαρχία της Στάρα Ζαγκόρα μετά τον Μεθόδιο και τον Παύλο. Διακόνησε την Μητρόπολη σε μια εξαιρετικά σημαντική και δύσκολη στιγμή. Η ιεραρχία του ξεκίνησε τη δεκαετία του 1940 και διήρκεσε μέχρι το 1967. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου διατήρησε στην Μητρόπολή του την πνευματικότητα και  ήταν σταθερός σε όλες τις αξίες που θέτει η εκκλησία. Το 1944 κατάφερε, μάλιστα, να καθιερώσει ιερατικά μαθήματα για πρεσβυτέρες (συζύγους ιερέων), ενώ δημιούργησε και μια μεγάλη κοινωνική βάση. Ως μέλος της Ιεράς Συνόδου ήταν υπεύθυνος για την ανάπαυση των κληρικών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας. Γι’ αυτό το λόγο τους παρείχε διακοπές 20 ημερών (σε εκείνους και τις οικογένειές τους) σε όλα τα όμορφα μέρη της Βουλγαρίας: κοντά στη θάλασσα, στα Βαλκανικά Όρη του Πιρίν και της Ροδόπης», λέει ο πατήρ Ιορδάνης.

Με αφορμή την 120η επέτειο από τη γέννησή του και τα 54 χρόνια από την κοίμησή του, η Ιερά Μητρόπολη της Στάρα Ζαγκόρας δημοσίευσε ένα Ημερολόγιο – Συλλογή, αφιερωμένο στον Άγιο Κλήμη της Οχρίδας, πνευματικό προστάτη και μέντορα του μακαριστού Μητροπολίτη Κλήμη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων