12/02/2021 12/02/2021 Στις 11 Φεβρουαρίου, στην Βουλγαρία τιμάται ιδιαίτερα ο Άγιος Γεώργιος της Σόφιας, ο οποίος μαρτύρησε για τη χριστιανική πίστη κατά την Οθωμανική κυριαρχία σε ηλικία μόλις 18 ετών, το 1515, στη σημερινή πρωτεύουσα της χώρας. Αποτμήματα των ιερών λειψάνων του Βούλγαρου νεομάρτυρα φυλάσσονται στην γυναικεία Ιερά Μονή Ντραγκαλέφσκι “Κοιμήσεως της Θεοτόκου”. Προς τιμήν του Αγίου,...
12 Φεβρουαρίου, 2021 - 11:00

Τιμήθηκε ο Άγιος Γεώργιος της Σόφιας στη Μονή Ντραγκαλέφσκι

Διαδώστε:
Τιμήθηκε ο Άγιος Γεώργιος της Σόφιας στη Μονή Ντραγκαλέφσκι

Στις 11 Φεβρουαρίου, στην Βουλγαρία τιμάται ιδιαίτερα ο Άγιος Γεώργιος της Σόφιας, ο οποίος μαρτύρησε για τη χριστιανική πίστη κατά την Οθωμανική κυριαρχία σε ηλικία μόλις 18 ετών, το 1515, στη σημερινή πρωτεύουσα της χώρας.

Αποτμήματα των ιερών λειψάνων του Βούλγαρου νεομάρτυρα φυλάσσονται στην γυναικεία Ιερά Μονή Ντραγκαλέφσκι “Κοιμήσεως της Θεοτόκου”. Προς τιμήν του Αγίου, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας και Μητροπολίτη Σόφιας κ.κ. Νεοφύτου, ο βοηθός του, Επίσκοπος Μπελογκραντσίκ κ. Πολύκαρπος τέλεσε πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος ευχήθηκε: «Μακάρι οι προσευχές στον Άγιο Γεώργιο τον Νέο να ενισχύσουν την πίστη μας στον Θεό, για να μας εδραιώσει στις ευαγγελικές αρετές και να μας κάνει, όπως ο Άγιος Γεώργιος, παράδειγμα για τους γύρω μας».

Ο Άγιος Γεώργιος της Σόφιας, ο Νέος, γεννήθηκε στο χωριό Κράτοβο της σημερινής Β. Μακεδονίας και ήταν γιος των ευσεβών Βουλγάρων Ντιμίταρ και Σάρας. Έμαθε την τέχνη της χρυσοχοϊας και κατέφυγε στην Σόφια, προσπαθώντας να αποφύγει την ένταξη στα τάγματα των γενίτσαρων.

Στο μαγαζί του, του έστειλαν έναν Τούρκο, δήθεν για βοηθό, ωστόσο αποστολή του ήταν να τον πείσει να απαρνηθεί την πίστη του. Ωστόσο, ο Τούρκος ντροπιασμένος από τις απαντήσεις του 18χρονου και μη μπορώντας να τον πείσει, τον κατήγγειλε ως «επικίνδυνο» στις οθωμανικές αρχές.

Αφού κλήθηκε δύο φορές στο δικαστήριο, όπου δικαιολόγησε επιδέξια τη χριστιανική πίστη, ο Άγιος Γεώργιος φυλακίστηκε, βασανίστηκε και κάηκε ζωντανός από εξοργισμένους Μουσουλμάνους.

Επιμέλεια-Μετάφραση για το Πρακτορείο «Ορθοδοξία»: Ευγενία Δίτσα

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων