01/02/2023 01/02/2023 Ικανοποιημένο βρήκε τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια το χθεσινό ταξίδι στο Ισραήλ με τον Υπουργό Εξωτερικών να έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους της χώρας ενώ το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη διαφύλαξη των δικαίων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και του χριστιανικού πληθυσμού βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις. Του Νικολάου Ζαΐμη Την...
01 Φεβρουαρίου, 2023 - 8:33
Τελευταία ενημέρωση: 01/02/2023 - 8:44

Καταγγελία στην Ουάσιγκτον για τον αυξανόμενο κύκλο βίας στους Αγίους Τόπους – Ψηλά στην ατζέντα της Ελλάδας το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Διαδώστε:
Καταγγελία στην Ουάσιγκτον για τον αυξανόμενο κύκλο βίας στους Αγίους Τόπους – Ψηλά στην ατζέντα της Ελλάδας το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Ικανοποιημένο βρήκε τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια το χθεσινό ταξίδι στο Ισραήλ με τον Υπουργό Εξωτερικών να έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους της χώρας ενώ το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη διαφύλαξη των δικαίων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και του χριστιανικού πληθυσμού βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Την ίδια ώρα το ζήτημα της συνεχόμενης παραβίασης των θρησκευτικών ελευθεριών στην Αγία Γη, καταγγέλλοντας τον αυξανόμενο κύκλο βίας, έθεσε ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, κατά την έναρξη της ετήσιας Διεθνούς Συνάντησης Κορυφής για τη Θρησκευτική Ελευθερία που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.

Φωτογραφία: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων 

Στην ατζέντα Δένδια τα δίκαια του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου

Σε μία περίοδο όπου οι χριστιανοί στους Αγίους Τόπους βρίσκονται στο στόχαστρο ακραίων ριζοσπαστικών ομάδων το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοινώσεις του έχει τονίσει ότι παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον και ανησυχία τις εξελίξεις.  Τις ανησυχίες αυτές έθεσε ο κ. Δένδιας στον Ισραηλινό ομόλογό του, Ελί Κοέν, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες. Όπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης “είχα επίσης την ευκαιρία να σας τονίσω τις ανησυχίες μας σχετικά με τις εξελίξεις στη χριστιανική συνοικία της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ και πόσο σημαντικό είναι για εμάς να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου στην Ιερουσαλήμ”. 

Η τοποθέτηση αυτή δείχνει πως η Ελλάδα παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και ότι θα παραμένει εγγυητής της προστασίας των δικαίων του Παλαίφατου Πατριαρχείου.

Φωτογραφία: Υπουργείο Εξωτερικών 

Καταγγελία στην Ουάσιγκτον για τον αυξανόμενο κύκλο βίας

Από την πλευρά του το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σε συντονισμό με τις υπόλοιπες χριστιανικές κοινότητες της Ιερουσαλήμ ενημερώνει με κάθε ευκαιρία για τα όσα λαμβάνουν χώρα στην Αγία Γη καταγγέλλοντας παράλληλα τον αυξανόμενο κύκλο βίας που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Θεόφιλος παρευρέθηκε τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, στην εναρκτήρια σύνοδο για την ετήσια Διεθνή Σύνοδο Κορυφής για τη Θρησκευτική Ελευθερία (IRF) που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Με αφορμή την ομιλία άδραξε την ευκαιρία να μεταφέρει στο κοινό τις τρέχουσες συνθήκες που επικρατούν για τους Χριστιανούς των Αγίων Τόπων και της Ιερουσαλήμ, επισημαίνοντας ότι το «ειρηνικό μωσαϊκό που γνωρίζουμε εδώ και εκατοντάδες χρόνια απειλείται», εξηγώντας ότι «η χριστιανική κοινότητα αντιμετωπίζει εγκλήματα μίσους και πράξεις βανδαλισμού» που δεν στοχεύουν πλέον μόνο ιδιοκτησίες, αλλά μεταφέρουν διακριτικά μηνύματα με κάθε επίθεση, ότι «οι Χριστιανοί δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ιερουσαλήμ».

Επιπλέον, ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόφιλος υπογράμμισε ότι αυτές οι επιθέσεις εντείνονται και στοχεύουν τη διαδρομή των χριστιανών προσκυνητών στην Πύλη της Γιάφα, στη Νέα Πύλη, καθώς και στο Όρος των Ελαιών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Να διασφαλιστεί η ζωντανή χριστιανική παρουσία

Ως κύριος ομιλητής σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, εκπροσωπώντας τους επικεφαλής των υπολοίπων χριστιανικών δογμάτων των Αγίων Τόπων, ο Μακαριώτατος χρησιμοποίησε την κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε από τους Αρχηγούς των Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ σχετικά με τον αυξανόμενο κύκλο βίας στους Αγίους Τόπους. «Έχουμε προειδοποιήσει συνεχώς για έναν εκρηκτικό, παράλογο κύκλο βίας που θα προκαλέσει μόνο πληγές και βάσανα σε όλους. Μια τέτοια κατάσταση πραγμάτων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φέρει περαιτέρω επιδείνωση και αγωνία, απομακρύνοντάς μας από την πολυπόθητη ειρήνη και σταθερότητα που όλοι επιδιώκουμε», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: Καταδικάζουν τον κύκλο βίας στους Αγίους Τόπους οι ηγέτες των χριστιανικών κοινοτήτων στην Ιερουσαλήμ

Προς το τέλος της ομιλίας του, ο Μακαριώτατος κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου και τους ηγέτες της αμερικανικής κοινωνίας να υποστηρίξουν τη χριστιανική ύπαρξη στους Αγίους Τόπους. “Είμαστε μικροί σε αριθμό αλλά μεγάλοι στην αποστολή μας» ανέφερε και τόνισε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι επόμενες γενιές θα μπορούν να επισκεφθούν την Ιερή Πόλη και να περπατήσουν στα χνάρια των Προφητών και του Χριστού, έτσι ώστε να γίνουν δεκτές όχι μόνο από πέτρες «αλλά από μια ζωντανή χριστιανική παρουσία».

Δείτε επίσης:

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καταδικάζει νέο περιστατικό επίθεσης κατά Χριστιανών

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων