03/04/2024 03/04/2024 Η Αδελφότητα του Παναγίου Τάφου με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο απηύθυνε τους εόρτιους χαιρετισμούς στις Δυτικές Εκκλησίες της Ιερουσαλήμ που γιόρτασαν το Πάσχα των Καθολικών την Β’ Κυριακή των Νηστειών. Η αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κατευθύνθηκε πρώτα το Τάγμα των Φραγκισκανών κοντά στη Νέα Πύλη. Ο Μακαριώτατος προσεφώνησε την Αδελφότητα των Φραγκισκανών...
03 Απριλίου, 2024 - 17:43
Τελευταία ενημέρωση: 03/04/2024 - 22:21

Νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα απηύθυνε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα απηύθυνε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων (ΦΩΤΟ)

Η Αδελφότητα του Παναγίου Τάφου με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο απηύθυνε τους εόρτιους χαιρετισμούς στις Δυτικές Εκκλησίες της Ιερουσαλήμ που γιόρτασαν το Πάσχα των Καθολικών την Β’ Κυριακή των Νηστειών.

Η αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κατευθύνθηκε πρώτα το Τάγμα των Φραγκισκανών κοντά στη Νέα Πύλη. Ο Μακαριώτατος προσεφώνησε την Αδελφότητα των Φραγκισκανών εν ονόματι του Ηγουμένου αυτών Fr. Francesco Patton.

Στην αρχή ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι βιώνουμε «μια εποχή βαθέως σκότους για την περιοχή μας και τον κόσμο μας, και ωστόσο δεν διστάζουμε να διακηρύξουμε ότι ο Χριστός “ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας” και ότι έδωσε νέα ζωή στον κόσμο».

«Είναι πνευματική μας αποστολή να διατηρήσουμε το Φως του Ευαγγελίου ακόμα και στις πιο δύσκολες περιστάσεις και στις πιο απελπιστικές καταστάσεις», επεσήμανε.

«Είμαστε επίσης ευγνώμονες που είμαστε ενωμένοι ως Εκκλησίες και Χριστιανικές Κοινότητες των Αγίων Τόπων στις προσπάθειές μας να σταματήσει κάθε μορφή βίας, στο αίτημά μας για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός, για απελευθέρωση ομήρων, στο αίτημά μας να δοθεί εγγύηση στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας , στην πρόσβαση γιατρών και ιατρικού προσωπικού, καθώς και στη δέσμευσή μας για μια νέα πορεία προς τα εμπρός για την περιοχή μας που θα μας οδηγήσει μακριά από τις προκαταλήψεις, τη βία και τον πόλεμο και θα προάγει τον αμοιβαίο σεβασμό, τη συμφιλίωση και την ειρήνη», υπογράμμισε.

«Μπροστά σε μια τέτοια τρομερή σύγκρουση, η ετοιμότητα των Εκκλησιών να ενωθούν σε μια κοινή μαρτυρία και έναν κοινό σκοπό δεν είναι μόνο δείγμα της δύναμής μας, αλλά αποτελεί σημάδι ελπίδας για τους λαούς μας στους Αγίους Τόπους και για όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης σε όλο τον κόσμο», τόνισε.


«Για άλλη μια φορά οι ισραηλινές δημοτικές αρχές εγείρουν το ζήτημα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, και της δέσμευσης των τραπεζικών μας λογαριασμών. Αυτό θα μας στερούσε βασικούς πόρους που μας επιτρέπουν να πραγματοποιούμε φιλανθρωπικές, εκπαιδευτικές και άλλες βασικές υπηρεσίες», ανέφερε.

«Καλούμε τις τοπικές αρχές να σεβαστούν τα ιστορικά και παγκοσμίως αναγνωρισμένα δικαιώματά μας, ώστε να φέρουμε εις πέρας την πνευματική μας αποστολή χωρίς εμπόδια ή παρεμβάσεις. Αν και μας κατακλύζουν κίνδυνοι από παντού, εμείς δεν φοβόμαστε και δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα μας», τόνισε.

 

Αργότερα η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Βικάριο του Πάπα Πατριάρχη του Λατινικού Πατριαρχείου στα Ιεροσόλυμα Μακαριώτατο Pizzaballa και τον κλήρο αυτού.  Ανταλλάχθηκαν ευχές και στις ομιλίες που ακολούθησαν τονίστηκε η σημασία της πίστης και της υπομονής.

Στον χαιρετισμό του, ο Μακαριώτατος επανέλαβε το αίτημα για «κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση ομήρων, αποτελεσματική παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, ασφαλή πρόσβαση για το ιατρικό προσωπικό και τη χάραξη μίας πορείας προς την ειρήνη που υπόσχεται το μέλλον για όλους αυτούς που αποκαλούν τους Αγίους Τόπους σπίτι μας».

«Εκτός από τη δέσμευσή για ειρήνη, δικαιοσύνη και συμφιλίωση στον τρέχοντα πόλεμο, παραμένουμε αποφασισμένοι να αντισταθούμε στη διεύρυνση των περιοχών σύγκρουσης στη ζωή μας. Όπως συνέβη το 2018, έτσι και σήμερα με τον πιο έντονο τρόπο ενθαρρύνουμε τις αρχές να μην υπερβούν τη δικαιοδοσία τους επιβάλλοντας την παράνομη και άδικη δημοτική φορολόγηση των Εκκλησιών, μία πράξη η οποία αντιβαίνει στην ιστορική και διεθνώς αναγνωρισμένη θέση και δικαιώματά μας», επεσήμανε.

«Το να πιέσουν αυτό το θέμα στην παρούσα κατάσταση, είναι απαράδεκτο, τη στιγμή που όλοι οι άνθρωποι καλής θέλησης στην περιοχή μας πρέπει να επικεντρωθούν στην ανοικοδόμηση της κοινωνίας μας, των δομών και των κοινοτήτων της», δήλωσε.

«Καλούμε επίσης τις αρχές να απέχουν αμέσως από το πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας, ώστε οι Εκκλησίες να εκπληρώσουν την αποστολή τους να υπηρετούν, να εκπαιδεύουν, να θεραπεύουν και να φροντίζουν όσους έρχονται σε εμάς», υπογράμμισε.

«Ουδέποτε η αμοιβαία υποστήριξη και συμμαχία μας ήταν πιο κρίσιμη για την ευημερία και το μέλλον της χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους. Η συνεργασία μας είναι ένα από τα λίγα σημάδια ελπίδας στην ολοένα και πιο διασπασμένη και διαταραγμένη κοινωνία μας», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη:

Νέα έκκληση των Προκαθημένων των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα για άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Εκπρόσωποι των Κοινοτήτων Μητροπόλεως Άκκρης – Πτολεμαΐδος στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων παρασημοφόρησε τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντώνιο (ΦΩΤΟ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων