24/09/2020 24/09/2020 Ρώσοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο έδαφος του αρχαιότερου οικισμού της περιοχής του Νοβοσιμπίρσκ – της φυλακής Ουμρεβίνσκι – τον επιστήθιο σταυρό ενός ιερέα. Η ανακάλυψη καθιστά δυνατό να προσδιοριστεί ο τόπος όπου βρισκόταν η εκκλησία της φυλακής, λέει στο πρακτορείο TASS ο Αντρέι Μποροντόφσκι, κορυφαίος ερευνητής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας (IAET) της Σιβηρίας, που αποτελεί...
24 Σεπτεμβρίου, 2020 - 14:50
Τελευταία ενημέρωση: 24/09/2020 - 16:17

Επιστήθιος σταυρός ιερέα βρέθηκε σε ανασκαφές

Διαδώστε:
Επιστήθιος σταυρός ιερέα βρέθηκε σε ανασκαφές

Ρώσοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο έδαφος του αρχαιότερου οικισμού της περιοχής του Νοβοσιμπίρσκ – της φυλακής Ουμρεβίνσκι – τον επιστήθιο σταυρό ενός ιερέα. Η ανακάλυψη καθιστά δυνατό να προσδιοριστεί ο τόπος όπου βρισκόταν η εκκλησία της φυλακής, λέει στο πρακτορείο TASS ο Αντρέι Μποροντόφσκι, κορυφαίος ερευνητής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας (IAET) της Σιβηρίας, που αποτελεί τμήμα της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η φυλακή Ουμρεβίνσκι ιστορικά υπήρξε η πρώτη φυλακή στο έδαφος της σύγχρονης περιοχής του Νοβοσιμπίρσκ. Εμφανίστηκε το 1703 στο έδαφος της περιοχής Μασκόφσκι. Το 1709 χτίστηκε  μέσα στη φυλακή η πρώτη Ορθόδοξη Εκκλησία στην περιοχή. Στις αρχές του 19ου αιώνα, η Εκκλησία των Τριών Αγίων της φυλακής μεταφέρθηκε στο χωριό Μπαλσόι Ογιάς στη γειτονική περιοχή Μπαλότνινσκι. Στη θέση της εκκλησίας δημιουργήθηκε νεκροταφείο, ενώ σήμερα σε αυτή την περιοχή γίνονται ανασκαφές από τους αρχαιολόγους της Σιβηρίας.

«Ένας επιστήθιος σταυρός ανακαλύφθηκε σε ένα ενδιαφέρον σημείο. Τέτοιοι σταυροί, αρκετά μεγάλοι, αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός ιερέα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο σταυρός θα μας βοηθήσει να απαντήσουμε στο ερώτημα για το πού θα μπορούσε να βρίσκεται [μέσα στη φυλακή] η εκκλησία – η πιο σημαντική δομή αυτής της φυλακής, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η εκκλησία ήταν το πιο σημαντικό πολιτιστικό και πνευματικό μέρος, που έπαιξε εκείνα τα χρόνια το ρόλο ενός ισχυρού πνευματικού κέντρου της ορθόδοξης παιδείας», είπε ο ερευνητής.

Επιμέλεια-μετάφραση για το Πρακτορείο «Ορθοδοξία»: Ευγενία Δίτσα

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων