22/12/2020 22/12/2020 Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τατιανής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας (ΜΓΥ) ευλογήθηκε στις 19 Δεκέμβρη (εορτή του Αγίου Νικολάου με το παλαιό ημερολόγιο) η εικόνα του Αγίου Νικολάου του θαυματουργού, που είχε επάνω της τη σφαίρα που δέχθηκε κατά την αντι-μπολσεβικική εξέγερση των στρατιωτών στην Επανάσταση του 1917.    Η σφαίρα αυτή είναι μία...
22 Δεκεμβρίου, 2020 - 14:59
Τελευταία ενημέρωση: 22/12/2020 - 19:11

Η εικόνα του Αγίου Νικολάου με τη σφαίρα στην εκκλησία του ΜΓΥ

Διαδώστε:
Η εικόνα του Αγίου Νικολάου με τη σφαίρα στην εκκλησία του ΜΓΥ

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τατιανής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας (ΜΓΥ) ευλογήθηκε στις 19 Δεκέμβρη (εορτή του Αγίου Νικολάου με το παλαιό ημερολόγιο) η εικόνα του Αγίου Νικολάου του θαυματουργού, που είχε επάνω της τη σφαίρα που δέχθηκε κατά την αντι-μπολσεβικική εξέγερση των στρατιωτών στην Επανάσταση του 1917. 

 

Η σφαίρα αυτή είναι μία από τις 40 που δέχθηκε η εικόνα του Αγίου Νικολάου, που υπήρχε στις πύλες του Πύργου του Αγίου Νικολάου στο Κρεμλίνο ή την 1η ή στις 2 Νοεμβρίου του 1917. Η πεπλατυσμένη σφαίρα βρέθηκε και αφαιρέθηκε από τους συντηρητές, που άρχισαν την αποκατάσταση της αγιογραφίας τη δεκαετία του 2010.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι ειδικοί απέσυραν το επάνω «φύλλο» ή στρώμα γύψου της εικόνας από τον 18ο αιώνα, αφήνοντας εκείνο του 17ου αιώνα. Θεωρείται θαύμα το ότι η εικόνα δεν καταστράφηκε από το 1917 και στην δεκαετία του 1920.

Όταν η σφαίρα κατέληξε με τον π. Ίγκορ Πάλκιν, προέκυψε η ιδέα της αγιογράφησης μιας ιδιαίτερης εικόνας, η οποία τελικά υλοποιήθηκε στο εργαστήριο Tsargrad υπό τη διεύθυνση του Ντμίτρι Τροφίμοφ.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της νέας εικόνας είναι ότι σε 8 σημεία, όπου, κρίνοντας από παλιές φωτογραφίες, υπήρχαν τρύπες από σφαίρες, τοποθετήθηκαν αστέρια ορείχαλκου με τρύπες.

Πηγή: foma.ru

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων