10/09/2022 21/09/2022 Η τροποποίηση του Νόμου για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας που ενέκρινε το Κοινοβούλιο της χώρας και την καθιστά αυτοκέφαλη «έχει νομικό χαρακτήρα και οι αλλαγές που έγιναν, αφορούν το νομικό καθεστώς της Εκκλησίας». Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr   Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση που εξέδωσε η Υπηρεσία Τύπου της Ορθόδοξου Εκκλησίας της...
10 Σεπτεμβρίου, 2022 - 10:06
Τελευταία ενημέρωση: 21/09/2022 - 21:54

Η Εκκλησία της Λετονίας για το καθεστώς της αυτοκεφαλίας

Διαδώστε:
Η Εκκλησία της Λετονίας για το καθεστώς της αυτοκεφαλίας

Η τροποποίηση του Νόμου για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας που ενέκρινε το Κοινοβούλιο της χώρας και την καθιστά αυτοκέφαλη «έχει νομικό χαρακτήρα και οι αλλαγές που έγιναν, αφορούν το νομικό καθεστώς της Εκκλησίας».

  • Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

 

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση που εξέδωσε η Υπηρεσία Τύπου της Ορθόδοξου Εκκλησίας της Λετονίας αναφορικά με την σχετική τροπολογία που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της χώρας Έγκιλς Λέβιτς και ψηφίστηκε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022.

Επίσης, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «το Κράτος καθόρισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας είναι νομικά ανεξάρτητη από οποιοδήποτε εκκλησιαστικό κέντρο που βρίσκεται εκτός της Λετονίας, διατηρώντας πνευματική, προσευχητική και λειτουργική κοινωνία με όλες τις κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου. Η αλλαγή του καθεστώτος δεν αλλάζει την Ορθόδοξη πίστη, τα δόγματα, τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, το ημερολόγιο, την ιερή λειτουργική γλώσσα, τα τελετουργικά, τις παραδόσεις και την εσωτερική ζωή της Εκκλησίας».

 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Τύπου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Λετονίας:

Στις 8 Σεπτεμβρίου, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Λετονίας κ. Έγκιλς Λέβιτς, τo Saeima (σ.σ. το Κοινοβούλιο της Λετονίας) τροποποίησε το Νόμο για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας. Η απόφαση αυτή έχει νομικό χαρακτήρα και οι αλλαγές που έγιναν, αφορούν το νομικό καθεστώς της Εκκλησίας. Το Κράτος καθόρισε το καθεστώς της Εκκλησίας μας ως αυτοκέφαλο. Το Κράτος καθόρισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας είναι νομικά ανεξάρτητη από οποιοδήποτε εκκλησιαστικό κέντρο που βρίσκεται εκτός της Λετονίας, διατηρώντας πνευματική, προσευχητική και λειτουργική κοινωνία με όλες τις κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου. Η αλλαγή του καθεστώτος δεν αλλάζει την Ορθόδοξη πίστη, τα δόγματα, τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, το ημερολόγιο, την ιερή λειτουργική γλώσσα, τα τελετουργικά, τις παραδόσεις και την εσωτερική ζωή της Εκκλησίας.

Η Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Λετονίας καλεί με αγάπη τον κλήρο και τον λαό να διατηρήσουν το ειρηνικό πνευματικό κλίμα και την ενότητα της Εκκλησίας μας, τηρώντας αυστηρά τους νόμους του Λετονικού κράτους. Ζώντας με πνευματική και προσευχητική άρρηκτη ενότητα με ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο, ας διατηρήσουμε την αγνότητα της πίστεως μας και να ενισχύσουμε την Ορθοδοξία στη γη της Λετονίας. Παρακαλούμε όλους τους πιστούς να προσεύχονται επιμελώς και με θέρμη για την Αγία μας Εκκλησία, ώστε ο Ελεήμων Κύριος να την προστατεύει εν ειρήνη και ευημερία.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κράτος παρεμβαίνει σε εσωτερικά ζητήματα της Oρθόδοξης Εκκλησίας. Τον Ιούνιο του 2019, η Βουλή της Λετονίας ψήφισε νόμο που απαιτεί από τους Ορθόδοξους ιεράρχες να είναι Λετονοί πολίτες και να έχουν ζήσει στη χώρα για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

 

Λετονός Πρόεδρος: Η απόσχιση από το Πατριαρχείο Μόσχας είναι σημαντική για τη Λετονία και την εθνική ασφάλεια

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Λετονίας Έγκιλς Λέβιτς εισήγαγε την περασμένη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου τις τελευταίες τροπολογίες στο Νομοσχέδιο σχετικά με τον διαχωρισμό της Εκκλησίας της Λετονίας από το Πατριαρχείο Μόσχας. Σύμφωνα με τον Λετονό Πρόεδρο, η «απόρριψη οποιασδήποτε σχέσης με τον Πατριάρχη Μόσχας είναι σημαντική για τους Ορθόδοξους πιστούς στη Λετονία και την εθνική ασφάλεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η αντίδραση της Μόσχας για το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Λετονίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων