28/01/2019 28/01/2019 Η αποστολή της Επαρχίας της Αγίας Πετρούπολης με επικεφαλής τον Επίσκοπο Κροστάνδης Ναζάριο συμμετείχε στην τελετή κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο του νεκροταφείου Πισκαριόβσκογιε την ημέρα της επετείου των 75 χρόνων από την άρση του αποκλεισμού του Λένινγκραντ κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην τελετή επίσης συμμετείχαν κυβερνητικοί παράγοντες και αρχές της πόλης, βετεράνοι και κάτοικοι...
28 Ιανουαρίου, 2019 - 21:16
Τελευταία ενημέρωση: 28/01/2019 - 20:57

Κατάθεση στεφάνων στους ήρωες του Λένινγκραντ

Διαδώστε:
Κατάθεση στεφάνων στους ήρωες του Λένινγκραντ

Η αποστολή της Επαρχίας της Αγίας Πετρούπολης με επικεφαλής τον Επίσκοπο Κροστάνδης Ναζάριο συμμετείχε στην τελετή κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο του νεκροταφείου Πισκαριόβσκογιε την ημέρα της επετείου των 75 χρόνων από την άρση του αποκλεισμού του Λένινγκραντ κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην τελετή επίσης συμμετείχαν κυβερνητικοί παράγοντες και αρχές της πόλης, βετεράνοι και κάτοικοι της πόλης στα χρόνια του αποκλεισμού.

Σε όλους τους ναούς και μοναστήρια της Επαρχίας της Αγίας Πετρούπολης έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στα χρόνια του αποκλεισμού και όσους προστάτευαν την πόλη στον πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού στο Λένινγκραντ λειτουργούσαν 10 ορθόδοξοι ναοί, εννέα από τους οποίους λειτουργούν και σήμερα.

Έπειτα στον Οίκο Δημοσιογράφων προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ για τους ναούς της πόλης στα χρόνια του αποκλεισμού και η σκηνοθέτης Ναταλία Ροντομάνοβα μεταξύ άλλων δήλωσε ότι ήταν σημαντικό να προβληθούν τα στοιχεία των ιερέων εκείνης της δύσκολης εποχής, επειδή ο κλήρος καθημερινά τελούσε ένα δύσκολο έργο χωρίς να το σκέφτονται. Οι λειτουργίες συνεχίζονταν, ενώ στα καντήλια πάγωνε το λάδι, οι άνθρωποι πέθαιναν από την πείνα και την κούραση. Μερικοί πιστοί διένυαν δεκάδες χιλιόμετρα να φτάσουν στη λειτουργία. Και μερικοί ιερείς ήταν τόσο αδύναμοι, που ους έφερναν με έλκηθρο και μετά εκείνοι τελούσαν τις Θείες Λειτουργίες.

Ο αποκλεισμός του Λενινγκράντ άρχισε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1941. Καθ’όλο το διάστημα του αποκλεισμού στην πόλη έπεσαν 150 000 βλήματα και 15 000 βόμβες. Το ελάχιστο καθημερινό μερίδιο του ψωμιού το χειμώνα 1941-1942 με ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες που έφταναν στους -40 βαθμούς ήταν μόλις 125 γραμμάρια ανά άτομο. Σύμφωνα με τα στοιχεία των μελετητών του αποκλεισμού στην πόλη εκείνο το διάστημα πέθαναν από την πείνα, βομβαρδισμούς και το κρύο 800 000 άτομα. Στην άμυνα της πόλης σκοτώθηκαν 2 εκατ. πολεμιστές. 900 μέρες και νύχτες του ηρωικού αποκλεισμού του Λένινγκραντ έγιναν άνευ προηγουμένου κατόρθωμα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων