19/07/2020 19/07/2020 Ανήμερα της εορτής της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Σεργίου του Ράδονεζ, Σάββατο 18 Ιουλίου 2020, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην πλατεία της Αγίας Λαύρας της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Σεργίου του Ράδονεζ και έπειτα απηύθυνε στους πιστούς το κήρυγμα, στο οποίο συμμερίστηκε τις σκέψεις του...
19 Ιουλίου, 2020 - 12:18
Τελευταία ενημέρωση: 19/07/2020 - 13:11

“Να επανεξετάσουμε τη σχέση με τον εαυτό μας”

Διαδώστε:
“Να επανεξετάσουμε τη σχέση με τον εαυτό μας”

Ανήμερα της εορτής της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Σεργίου του Ράδονεζ, Σάββατο 18 Ιουλίου 2020, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην πλατεία της Αγίας Λαύρας της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Σεργίου του Ράδονεζ και έπειτα απηύθυνε στους πιστούς το κήρυγμα, στο οποίο συμμερίστηκε τις σκέψεις του για τα μαθήματα που πρέπει να αντλήσει η ανθρωπότητα από την πανδημία του κορωνοϊού.

“Βεβαίως κάθε ειδικός έχει τη δική του άποψη για τα γενόμενα, αλλά εμείς ως άνθρωποι της πίστης πρέπει να έχουμε τη δική μας άποψη. Γνωρίζουμε ότι όσα γίνονται και ιδιαίτερα σε παγκόσμια κλίμακα, έρχονται από τον Θεό, και αφού άφησε ο Θεός, πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητος να εξαπλωθεί η θανατηφόρα ασθένεια σε όλο τον κόσμο και η πανδημία συνέβη στην κορυφή της ανθρώπινης δύναμης. Ποτέ ο άνθρωπος δεν ήταν τόσο δυνατός, αφού συσσωρεύτηκαν τεράστιες γνώσεις, με βάση των οποίων δημιουργήθηκαν νέες τεχνολογίες, είναι εντελώς διαφορετική η δομή της ανθρώπινης κοινωνίας. Τα άνευ προηγουμένου επιτεύγματα του ανθρώπινου εγκεφάλου οδήγησαν πολλούς στην κατανόηση ή, μάλλον, στην λανθασμένη σκέψη για την απόλυτη δύναμη του ανθρώπου σε αυτό τον κόσμο», είπε ο Προκαθήμενος και πρόσθεσε ότι ο άνθρωπος πήρε τη θέση του Θεού, αφού έγινε κέντρο του σύμπαντος και «όντας πλήρως εξαρτημένος από τις αμαρτίες άρχισε να δημιουργεί τις ανθρώπινες σχέσεις και τη δική του ζωή, και η αμαρτία έγινε επικίνδυνη όχι μόνο για ένα άτομο, αλλά και για όλη την ανθρωπότητα».

Ο Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να σκεφτούν την συνεργασία για να αποβάλουν το ανθρώπινο κακό από διεθνείς σχέσεις για να νιώσουν οι άνθρωποι μια μεγάλη οικογένεια: «Οι φιλόσοφοι, οι πολιτικοί και πρωτίστως εμείς, οι πιστοί άνθρωποι, πρέπει για άλλη μία φορά να επανεξετάσουμε τη σχέση με τον εαυτό μας, με τον άνθρωπο, με το ρόλο του στην παγκόσμια ιστορία και να κατανοήσουμε ότι υπεράνω μας είναι ο Κύριος», πρόσθεσε.

 

 

Απόδοση από τα ρωσικά – Πρακτορείο Ορθοδοξία – Ιρίνα Τρεσαρούκοβα

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων