13/03/2024 13/03/2024 “Άκυρη” θεωρεί την καθαίρεση από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας του Επισκόπου Ζαράισκ Κωνσταντίνου η Ρωσική Εκκλησία, η οποία κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση αποφάσισε να τον αναβαθμίσει από εκτελώντα χρέη Εξάρχου στην Αφρική, σε Πατριαρχικό Έξαρχο Αφρικής.   Η ρωσική εισβολή στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και στην ιεραποστολή στην Αφρική έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, με το...
13 Μαρτίου, 2024 - 9:22
Τελευταία ενημέρωση: 13/03/2024 - 9:28

Ρωσική Εκκλησία: “Άκυρη” η καθαίρεση Ζαράισκ Κωσταντίνου από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας – Τον εδραιώνει ως “Έξαρχο Αφρικής”

Διαδώστε:
Ρωσική Εκκλησία: “Άκυρη” η καθαίρεση Ζαράισκ Κωσταντίνου από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας – Τον εδραιώνει ως “Έξαρχο Αφρικής”

“Άκυρη” θεωρεί την καθαίρεση από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας του Επισκόπου Ζαράισκ Κωνσταντίνου η Ρωσική Εκκλησία, η οποία κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση αποφάσισε να τον αναβαθμίσει από εκτελώντα χρέη Εξάρχου στην Αφρική, σε Πατριαρχικό Έξαρχο Αφρικής.  

Η ρωσική εισβολή στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και στην ιεραποστολή στην Αφρική έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, με το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας να μην αφήνει περιθώρια στη δράση των απεσταλμένων της Μόσχας, προβαίνοντας στην καθαίρεσή τους από το υψηλό υπούργημα της Αρχιερωσύνης. Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου στο Κάιρο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αποφάσισε να καθαιρέσει τον ασκόντα χρέη Εξάρχου της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική, Επίσκοπο Ζαράισκ Κωνσταντίνο, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον επίσης καθαιρεμένο Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα, πρώτο Έξαρχο που όρισε η Ρωσική Εκκλησία στην Αφρική.

Το Πατριαρχείο Μόσχας δεν είχε σχολιάσει επίσημα την απόφαση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με τον οποίο έχει διακόψει τη μνημόνευση μετά την απόφαση να αναγνωρίσει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β’ και η περί αυτόν Ιερά Σύνοδος την Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας. Η επίσημη αντίδραση ήρθε χθες, Τρίτη 12 Μαρτίου 2024, κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας στη Μονή Ντανίλοφ.

Ενεργώντας όπως και στην περίπτωση του Κλιν Λεωνίδα, το Πατριαρχείο Μόσχας θεωρεί “άκυρη” την απόφαση του Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Μάλιστα, αποφάσισε όχι μόνο να διατηρήσει στη θέση του τον καθαιρεμένο Ζαράισκ Κωνσταντίνο, αλλά να τον ορίσει επίσημα στη θέση του Εξάρχου Αφρικής.

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του ο Ζαράισκ Κωνσταντίνος μετέβη πριν λίγες ημέρες στη Τανζανία της Αφρικής στο πλαίσιο “ιεραποστολικής περιοδείας”. Ωστόσο, οι περιοδείες αυτές στο κανονικό έδαφος μιας άλλης Εκκλησίας, μόνο διχασμό μπορούν να επιφέρουν στην ενότητα της Εκκλησίας. Η πληγή της ρωσικής εισπήδησης στην Αφρική όχι μόνο δεν επουλώνεται, αλλά ανοίγει ακόμη περισσότερο με αυτές τις ενέργειες.

Διαβάστε επίσης: Συλλείτουργο ενότητας η απάντηση στον καθηρημένο Ρώσο Έξαρχο στην Αφρική για την εισβολή στην Τανζανία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων