30/12/2022 30/12/2022 Ως “άκυρη” από κανονικής άποψης θεωρεί η Ρωσική Εκκλησία την καθαίρεση του Μητροπολίτη Κλίν Λεωνίδα Γκορμπατσόφ από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σύμφωνα με απόφαση την οποία έλαβε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας, η οποία συνήλθε στη Μονή Ντανίλοφ στις 29 Δεκεμβρίου, υπό την Προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κυρίλλου, στην...
30 Δεκεμβρίου, 2022 - 9:03
Τελευταία ενημέρωση: 30/12/2022 - 10:28

Η Μόσχα θεωρεί “άκυρη” την καθαίρεση του Μητροπολίτη Κλιν από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Διαδώστε:
Η Μόσχα θεωρεί “άκυρη” την καθαίρεση του Μητροπολίτη Κλιν από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Ως “άκυρη” από κανονικής άποψης θεωρεί η Ρωσική Εκκλησία την καθαίρεση του Μητροπολίτη Κλίν Λεωνίδα Γκορμπατσόφ από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σύμφωνα με απόφαση την οποία έλαβε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας, η οποία συνήλθε στη Μονή Ντανίλοφ στις 29 Δεκεμβρίου, υπό την Προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κυρίλλου, στην τελευταία για φέτος συνεδρίασή της.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Έναν ακριβώς χρόνο μετά την Ρωσική εισπήδηση στην Αφρική, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό ένα εσωτερικό χτύπημα στο ιεραποστολικό έργο  που επιτελεί το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο στην Αφρική, η Μόσχα επέλεξε τον τρόπο με τον οποίο απαντά επισήμως πλέον στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας σχετικά με την απόφαση που έλαβε τον περασμένο μήνα να καθαιρέσει τον Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα. Η Ρωσική Εκκλησία δεν αναγνωρίζει συνεπώς την καθαίρεση του Μητροπολίτη ούτε τα βαρύτατα κανονικά παραπτώματα που του αποδίδει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Πηγή φωτογραφίας: patriarchia.ru

Τι οδήγησε στην απόφαση

Τι οδήγησε στην απόφαση ο Μητροπολίτης Λεωνίδας; Η εισπήδηση και αντικανονική λειτουργία της Ρωσικής Εξαρχίας στην Αφρική. Με πρόφαση την διαποίμανση των Ορθοδόξων στη Μαύρη Ήπειρο η Ρωσική Εκκλησία δημιούργησε τον Δεκέμβριο του 2021 την Εξαρχία. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας διαμαρτυρήθηκε έντονα και κατήγγειλε την απόφαση αυτή ενημερώνοντας και τις άλλες Εκκλησίες για όσα συμβαίνουν εντός των εδαφών δικαιοδοσίας της. Μάλιστα, είχε προειδοποιήσει το Πατριαρχείο Μόσχας ότι αν δεν σταματήσει την εισπήδηση στα εδάφη του θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα που ορίζονται από τους Ιερούς Κανόνες.

Η καθαίρεση

Οι μήνες πέρασαν, κανένα σημείο επαφής και επικοινωνίας δεν βρέθηκε για το ζήτημα με την Ρωσική Εκκλησία να συνεχίζει τη δράση της στην Αφρική, αποσπώντας σε πολλές περιπτώσεις κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με πρόφαση τα χρήματα.

Μη βλέποντας άλλη λύση κατά τη συνεδρίαση των τακτικών εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τον περασμένο Νοέμβριο στο Κάιρο ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος μαζί με τα μέλη της Συνόδου έλαβαν μία ιστορική απόφαση, η οποία ήταν ομόφωνη. Να σταματήσει η μνημόνευση του Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κυρίλλου και ο Έξαρχος της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική να καθαιρεθεί.

Αναλυτικότερα, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της στις 22 Νοεμβρίου 2022 με ομόφωνη απόφαση, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχέιου Αλεξανδρείας αποφάσισε όπως διακόψει τη μνημόνευση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου, καθαιρέσει από το υψηλό υπούργημα της Αρχιερωσύνης τον Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα Γκορμπατσώφ, Έξαρχο στην Αφρική, ενώ καταδίκασε και τις θεωρίες για την διαποίμανση του Ρωσικού κόσμου ανά την υφήλιο.

Ο Μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας (Πηγή φωτογραφίας: patriarchia.ru)

Ως προς το σκεπτικό της απόφασης της καθαίρεσης από το “υψηλό υπούργημα” της Αρχιερωσύνης του Μητροπολίτη, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας του καταλόγισε αποδεδειγμένα βαρύτατα κανονικά παραπτώματα. Χαρακτηριστικά  πρόκειται για:

  1. εισπήδηση σε δικαιοδοσία παλαιφάτου Εκκλησίας,
  2. καθιέρωση αντιμηνσίων,
  3. διανομή αγίου Μύρου,
  4. εξαγορά διά χρημάτων γηγενών κληρικών ακόμη και καθηρημένων,
  5. φατρία,
  6. εθνοφυλετισμό κ.α.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου 

Δεν αναγνωρίζει την καθαίρεση Ρωσική Εκκλησία

Οι αντιδράσεις από την πλευρά της Μόσχας υπήρξαν χλιαρές μέχρι και την χθεσινή απόφαση. Μάλιστα, η αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας και η μνημόνευση από τον Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρο του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφανίου φαίνεται πως είναι η βαθύτερη αιτία του χάσματος των δύο Εκκλησιών. Κάτι άλλωστε που τόνισε από την πρώτη στιγμή ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Αυτό επιβεβαιώνει και η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας καθώς θεωρεί ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος συμπορεύεται με τους “σχισματικούς”. Παράλληλα, θεωρεί “άκυρη” από πλευράς των Ιερών Κανόνων την καθαίρεση του Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα καθώς και όλες τις σχετικές αποφάσεις που λαμβάνονται για τον Ρωσικό κλήρο που δρα στην Αφρική.

Πηγή φωτογραφίας: patriarchia.ru

Η ρεαλιστική πλευρά της ιεραποστολής

Πάντως η Ρωσική Εκκλησία δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να σταματήσει τη δράση της στην Αφρική. Σε προχθεσινή συνέντευξη σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ο καθηρημένος Μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας έκανε λόγο για ανέγερση ναών στην Ουγκάντα και μίλησε για το έργο της “ελληνικής εκκλησίας”.

Το έργο που επιτελείται στην Αφρική από τους Ορθόδοξους Ιεραποστόλους, είναι έργο της Εκκλησίας του Χριστού. Δεν εμπεριέχει εθνικά στοιχεία. Η καθημερινότητα και το έργο το αποδεικνύουν. Ο δρόμος για την επίλυση αυτού του ζητήματος είναι μεγάλος όπως δείχνουν τα γεγονότα. Από την επιμονή σε λάθος κινήσεις και ενέργειες που δεν ωφελούν, μόνη ζημιωμένη βγαίνει η Ορθοδοξία. Τα λόγια του Πατριάρχη κ.κ. Θεοδώρου πριν λίγες ημέρες στη ΕΡΤ για το αθόρυβο ιεραποστολικό έργο αποτυπώνουν την ρεαλιστική πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης: 

Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος δεν θα μνημονεύει πλέον τον Μόσχας Κύριλλο – Περνά στην αντεπίθεση μετά τη δημιουργία ρωσικής Εξαρχίας στην Αφρική

Ο απόηχος της Συνόδου στο Κάιρο, η αντίδραση του Κλιν Λεωνίδα μετά την καθαίρεση και η πρόκληση των νέων Επισκόπων

Η ιεραποστολή προχωρά παρά τις ενοχλήσεις της Ρωσικής Εξαρχίας

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: patriarchia.ru

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων