23/01/2023 23/01/2023 Με τον υπουργό Βακουφίων της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας σεΐχη Αλ-Σαγιέντ συναντήθηκε την Κυριακή, 22 Ιανουαρίου, στη Δαμασκό, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, Mητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος, ο οποίος με ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κυρίλλου πραγματοποιεί επίσκεψη στη Συρία. Στη συνάντηση παρέστησαν ο Μακαριώτατος...
23 Ιανουαρίου, 2023 - 14:41
Τελευταία ενημέρωση: 23/01/2023 - 15:53

Στον Υπουργό Βακουφίων της Συρίας ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ

Διαδώστε:
Στον Υπουργό Βακουφίων της Συρίας ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ

Με τον υπουργό Βακουφίων της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας σεΐχη Αλ-Σαγιέντ συναντήθηκε την Κυριακή, 22 Ιανουαρίου, στη Δαμασκό, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, Mητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος, ο οποίος με ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κυρίλλου πραγματοποιεί επίσκεψη στη Συρία.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης, ο Μητροπολίτης Χαλεπίου και Αλεξανδρέττας κ. Εφραίμ και ο Επίσκοπος Σελευκείας κ. Ρωμανός, ιεράρχες του Πατριαρχείου Αντιοχείας, καθώς και τα μέλη της αποστολής της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, η οποία διεξήχθη σε θερμή, φιλική ατμόσφαιρα, όπως αναφέρει το mopspat.ru, συζητήθηκαν ζητήματα των διαθρησκειακών επαφών, καθώς και της ανθρωπιστικής βοήθειας, που παρέχει η Ρωσική Ομοσπονδία και οι θρησκευτικές κοινότητες της Ρωσίας στον λαό της Συρίας.

Ο υπουργός Βακουφίων χαρακτήρισε «ευλογημένη» την ημέρα, κατά την οποία τελέσθηκαν από τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη τα θυαρανοίξια των δύο ορθοδόξων ιερών ναών, που είχαν καταστραφεί συνεπεία των εχθροπραξιών και τώρα έχουν αναστηλωθεί.

Επίσης ζήτησε να διαβιβαστεί η ευγνωμοσύνη του στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το ρωσικό στρατό «για όσα έχετε κάνει για εμάς, στεκόμενοι πλάι μας στον αγώνα κατά της παγκοσμίου τρομοκρατίας».

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις αναμνήσεις του από την επίσκεψη στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο του 2022, τη μετάβαση στο ΤΕΕΣ, καθώς και τη συνανάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κύριλλο, επισημαίνοντας ότι στο γραφείο του τοποθέτησε τη φωτογραφία από τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας. Απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη κ. Αντώνιο ζήτησε να μεταφέρει στον Πατριάρχη Κύριλλο τους χαιρετισμούς και την ευγνωμοσύνη του.

Όπως επεσήμανε ο σεΐχης Μ.Α.Σ. Αλ-Σαγιέντ, ο συριακός λαός και ο πρόεδρος της Συρίας «στέκονται στο πλευρό της Ρωσίας» κατά τον παρόντα δύσκολο καιρό. «Γνωρίζουμε ότι σήμερα η Ρωσία υπερασπίζεται τις πανανθρώπινες αξίες, οι οποίες είναι ίδιες τόσο για τους χριστιανούς, όσος και για τους μουσουλμάνους». Δεν αγωνίζεται για τον εαυτό της, αλλά για τη δικαιοσύνη. Εμείς, οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί είμαστε στο πλευρό σας στον αγώνα αυτό και σε αυτές τις δυσκολίες».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος ευχαρίστησε τον υπουργό για τη φιλοξενία. «Είμαι πολύ χαρούμενος που Σας ξανασυναντώ, τώρα πλέον στη γη της Συρίας», επεσήμανε μεταφέροντας στον συνομιλητή του τις θερμές ευχές εκ μέρους του Πατριάρχη Μόσχας.

Ο ιεράρχης μοιράσθηκε με τον υπουργό Βακουφίων τις εντυπώσεις του από την επίσκεψη στη Συρία, αναφέροντας ειδικότερα ότι στις 21 Ιανουαρίου από κοινού με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη μετέβη στο Μετόχι της Ρωσικής Εκκλησίας στη Δαμασκό και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του παρ’ αυτώ Κέντρου Αποκατάστασης και Προσθετικής Παίδων. «Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έλαβε ενεργό μέρος στη δημιουργία αυτού του Κέντρου και τώρα συνεχίζει να υποστηρίζει τη δράση του. Μείναμε εντυπωσιασμένοι από όσα είδαμε. Από τη μία, ήταν φοβερό να βλέπουμε τον πόνο και τις ταλαιπωρίες των απολύτως αθώων παιδιών, αλλά από την άλλη, είναι χαροποιό ότι σε σύντομο διάστημα ήδη τριακόσια παιδιά υποβλήθηκαν επιτυχώς σε θεραπεία και αποκατάσταση σε αυτό το Κέντρο. Υπογράψαμε χθες τη συμφωνία για τη συνέχιση της συνεργασίας μας για το επικείμενο έτος», ανέφερε.

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου η αποστολή της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Αντώνιο είχε τη χαρά να συνοδεύσει τον Πατριάρχη Ιωάννη στα εγκαίνια των δύο αναστηλωθέντων ναών. Αντιπαραβάλλοντας τα αισθήματα από τη συμμετοχή στα γεγονότα αυτά με την αναστάσιμη χαρά ο Σεβασμιώτατος κ. Αντώνιος ανέφερε: «Και στις δύο πόλεις, το Αρμπίν και το Αζ Ζαμπαντάνι μέχρι σήμερα σώζονται τα τρομακτικά ίχνη του πολέμου. Με γυμνό μάτι βλέπει κανείς το πόσα ακόμη χρειάζονται αποκατάσταση προκειμένου να επαναφέρουμε την πόλη στην κανονική ζωή. Αλλά είναι πολύ συγκινητικό ότι από τα πρώτα κτήρια, που οι κάτοικοι και της πρώτης και της δεύτερης πόλεως θέλησαν να αναστηλώσουν, ήταν οι ναοί. Όπως γνωρίζεται η χώρα μας και προσωπικά ο πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν στήριξαν αμέριστα τις πρωτοβουλίες αυτές. Χάρη στο ρωσικό κράτος οι ναοί αυτοί αναστηλώθηκαν και σήμερα ο Μακαριώτατος τους συνέκρινε με τις πανέμορφες νύφες».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ υπογράμμισε ιδιαιτέρως ότι και στις δύο πόλεις σε αυτό το τόσο σπουδαίο για τους ντόπιους χριστιανούς γεγονός ήταν παρόντες εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κοινότητας. «Διά γυμνού οφθαλμού μπορεί κανείς να παρατηρήσει πόσο αγαθές και αδελφικές σχέσεις διαμορφώθηκαν εδώ μεταξύ των χριστιανών και των μουσουλμάνων. Όπως ανέφερε σήμερα ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιωάννης, οι πραγματικά θρήσκοι, για τους οποίους η πίστη αποτελεί προτεραιότητα, πάντοτε κομίζουν το μήνυμα της ειρήνης, της αγάπης και της αλληλοκατανόησης. Το ότι στην ίδια οδό υπάρχουν και ναός και μουσουλμανικό τέμενος, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα τού πώς οι εκπρόσωποι διαφόρων θρησκειών, αλλά πραγματικά θρήσκοι, οφείλουν να συνυπάρχουν».

Κατά την περαιτέρω συζήτηση ο υπουργός Βακουφίων υπογράμμισε ότι οι μουσουλμάνοι της Συρίας τρέφουν αγάπη προς τους χριστιανούς. Ακόμη, με ευγνωμοσύνη επεσήμανε τον τεράστιο ρόλο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία στη Δαμασκό του Κέντρου Αποκατάστασης και Προσθετικής Παίδων, όπου λαμβάνουν πολύτιμη βοήθεια παιδιά, που υπέφεραν κατά τις εχθροπραξίες.

Πηγή: mospat.ru

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η καμπάνα ήχησε και πάλι στο Αρμπίν – Πατριάρχης Αντιοχείας: “Τα παιδιά μας στη Συρία έχουν πληρώσει βαρύ λογαριασμό για ό,τι συνέβη”

Πατριαρχείο Μόσχας: Ο Βολοκολάμσκ Αντώνιος επισκέπτεται το Πατριαρχείο Αντιοχείας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων