16/02/2022 16/02/2022 Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος εξέδωσε συγχαρητήριο μήνυμα στον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ για την επανεκλογή του ως Προέδρου της Γερμανίας, ο οποίος έλαβε 1045 από τις 1437 ψήφους στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής (13 Φεβρουαρίου) η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής, Μπέρμπελ Μπας, η «Ομοσπονδιακή Συνέλευση»...
16 Φεβρουαρίου, 2022 - 13:17
Τελευταία ενημέρωση: 16/02/2022 - 13:57

Συγχαρητήριο μήνυμα Πατριάρχη Μόσχας προς τον Πρόεδρο της Γερμανίας

Διαδώστε:
Συγχαρητήριο μήνυμα Πατριάρχη Μόσχας προς τον Πρόεδρο της Γερμανίας

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος εξέδωσε συγχαρητήριο μήνυμα στον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ για την επανεκλογή του ως Προέδρου της Γερμανίας, ο οποίος έλαβε 1045 από τις 1437 ψήφους στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής (13 Φεβρουαρίου) η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής, Μπέρμπελ Μπας, η «Ομοσπονδιακή Συνέλευση» εξέλεξε και πάλι στην Προεδρία της χώρας τον Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ και μάλιστα από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, με την προβλεπόμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων. Συγκεκριμένα, επί συνόλου 1.437 ψήφων, υπέρ του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ ψήφισαν 1.045 εκλέκτορες. Τον καθηγητή Οικονομικών και υποψήφιο του εθνολαϊκιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) Μαξ Ότε επέλεξαν 140 μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης. Την ψήφο τους στον εκλεκτό του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Γκέρχαρντ Τράμπερτ, ιατρό και κοινωνικό λειτουργό, έδωσαν 96 εκλέκτορες. 58 ψήφους έλαβε η αστροφυσικός Στέφανι Γκεμπάουερ, υποψήφια με το μικρότερο συντηρητικό κόμμα των «Ελεύθερων Ψηφοφόρων», ενώ άκυρες κρίθηκαν 12 ψήφοι.

Ο Μακαριώτατος εξέδωσε το παρακάτω μήνυμα:

“Σεβασμιώτατε, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε!

Σας συγχαίρω θερμά για την επανεκλογή σας ως Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Η εμπιστοσύνη που σας έδειξαν οι βουλευτές βεβαίως μαρτυρεί την αναγνώριση των υπηρεσιών σας προς τον γερμανικό λαό και το μεγάλο κύρος που αποκτήσατε στην κοινωνία με την προηγούμενη θητεία σας σε αυτόν τον υπεύθυνο τομέα.

Εκτιμώ ιδιαίτερα την ευγενική στάση της κρατικής ηγεσίας της χώρας στις ανάγκες των ρωσόφωνων κατοίκων της Γερμανίας, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σας εύχομαι καλή υγεία και τη βοήθεια του Θεού στην επικείμενη υπηρεσία σας, και σε όλο τον γερμανικό λαό – ειρήνη και ευημερία.

Με εκτίμηση”

Ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ είναι ο πρώτος σοσιαλδημοκράτης που επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Στις πρώτες του δηλώσεις εξέφρασε την ικανοποίησή του, ευχαρίστησε όσους τον εμπιστεύθηκαν και διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει «υπερκομματικός», αλλά όχι αδιάφορος εφόσον απειλείται η Δημοκρατία. Υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσει την δεύτερη θητεία με περιοδεία στα ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας. Παράλληλα, σε μία εκτενή αναφορά στο ζήτημα της Ουκρανίας, εξέφρασε την ανησυχία του για επικείμενη πολεμική σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη, λέγοντας ότι «η Ρωσία φέρει την ευθύνη» για την κλιμάκωση. «Μην υποτιμάτε την ισχύ της Δημοκρατίας» τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, απευθυνόμενος μάλιστα προσωπικά στον ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν, από τον οποίο ζήτησε να «λύσει τα δεσμά» που έχει επιβάλει στην Ουκρανία και να αναζητήσει μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους μία διπλωματική διέξοδο. Αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι μάλλον ασυνήθιστο για έναν πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκφωνεί ομιλία περίπου 20 λεπτών, εν είδη προγραμματικών δηλώσεων, μετά την εκλογή του.

Στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση για την εκλογή Προέδρου συμμετέχουν όλοι οι βουλευτές της Ομοσπονδιακής Βουλής, καθώς και ίσος αριθμός προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, της επιστήμης, του θεάματος και του αθλητισμού. Ως μέλος της Συνέλευσης έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση, μετά την αποχώρηση από την καγκελαρία, η Άνγκελα Μέρκελ. Το παρών έδωσαν επίσης στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, μεταξύ άλλων, ο προπονητής της Εθνικής Γερμανίας Χάνσι Φλικ, ο ποδοσφαιριστής της Μπάγερν Μονάχου Λέο Γκορέτσκα, ο πιανίστας Ιγκόρ Λέβιτ, ο δημοφιλής τραγουδιστής Ρόλαντ Κάιζερ, και η ηθοποιός Σιμπέλ Κεκιλί.

Η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης έγινε με πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας λόγω της πανδημίας. Οι συμμετέχοντες φορούσαν διαρκώς προστατευτική μάσκα, ενώ είχαν διαμοιραστεί σε ένα δεκαόρωφο κτίριο, προκειμένου να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας.

Ο Όλαφ Σολτς, επικεφαλής του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, σημείωσε: «Ο Frank-Walter Steinmeier έχει ήδη δείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να μιλήσει απευθείας στους πολίτες, διασφαλίζοντας τη συνοχή της κοινωνίας μας και δίνοντας κατεύθυνση. Και τώρα χρειαζόμαστε ηγεσία λόγω των δυσκολιών που βιώνουμε σήμερα σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού και Φυσικά, για την ασφάλεια στην Ευρώπη».

Ο Σταϊνμάγερ προηγουμένως ήταν επικεφαλής του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, στο πρώτο και το τρίτο υπουργικό συμβούλιο του συνασπισμού της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι, λόγω της αυξανόμενης πόλωσης της γερμανικής κοινωνίας, θα είναι πιο δύσκολο για τον Σταϊνμάγερ να εκπληρώσει το ρόλο του μεσολαβητή και του συντονιστή κατά τη δεύτερη θητεία του.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα συγχαρητήρια μηνύματα που έλαβε από πολιτικούς:

 

Διαβάστε ακόμη:

O Πατριάρχης Μόσχας για την Ημέρα Ορθόδοξης Νεολαίας

Ο Πατριάρχης Μόσχας συγχαίρει τον Όλαφ Σόλτς

Παράσημο στον Μεντβέντεφ απένειμε ο Πατριάρχης Μόσχας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων