08/06/2022 08/06/2022 Το Πατριαρχείο Μόσχας εξήγησε για ποιο λόγο επελέγη από τη Σύνοδο ο Μητροπολίτης Χερσώνος και Δυτικής Ευρώπης κ. Αντώνιος ως νέος επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ). Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα «Οι εξωτερικές εκκλησιαστικές σχέσεις προϋποθέτουν ως πυλώνες στήριξης τις ξένες ενορίες, ενώ και η θέση που είχε διατηρήσει ο Αντώνιος ως προϊστάμενος του τμήματος...
08 Ιουνίου, 2022 - 16:13
Τελευταία ενημέρωση: 08/06/2022 - 16:32

Το Πατριαρχείο Μόσχας για την επιλογή του νέου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ

Διαδώστε:
Το Πατριαρχείο Μόσχας για την επιλογή του νέου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ

Το Πατριαρχείο Μόσχας εξήγησε για ποιο λόγο επελέγη από τη Σύνοδο ο Μητροπολίτης Χερσώνος και Δυτικής Ευρώπης κ. Αντώνιος ως νέος επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ).

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

«Οι εξωτερικές εκκλησιαστικές σχέσεις προϋποθέτουν ως πυλώνες στήριξης τις ξένες ενορίες, ενώ και η θέση που είχε διατηρήσει ο Αντώνιος ως προϊστάμενος του τμήματος του Πατριαρχείου για τα ιδρύματα του εξωτερικού, η οποία έως το 2009 ανήκε στο ΤΕΕΣ, εξασφαλίζει το έργο των ιερών ναών και των μοναστηριών της Ρωσικής Εκκλησίας στο εξωτερικό», είπε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Βλαντίμιρ Λεγκόιντα, στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

 

Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Βλαντίμιρ Λεγκόιντα

 

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι ο νεοδιορισθείς πρόεδρος του ΤΕΕΣ έχει μεγάλη εμπειρία στον τομέα της εξωτερικής εκκλησιαστικής διοίκησης, αφού ηγήθηκε και της Εξαρχίας του Πατριαρχείου Μόσχας στη Δυτική Ευρώπη.

Πριν από αυτό, εξάλλου, ο νέος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος υπηρετούσε στο Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων ως προσωπικός γραμματέας του προέδρου, που, εκείνη την εποχή, ήταν ο σημερινός Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, θυμάται ο Λεγκόιντα.

Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιον, η σειρά της διεύθυνσης-διαχείρισης των εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων έχει διατηρήσει τη συνέχεια.

Ωστόσο, μετά τη χθεσινή εξέλιξη οι φήμες στη Μόσχα ότι βρέθηκε είτε φταίχτης είτε εξιλαστήριο θύμα για την κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί με την Ουκρανική Εκκλησία, «φούντωσαν».

Την επόμενη μέρα της απομάκρυνσης του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα από τη θέση του προέδρου του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και του διορισμού του στη Μητρόπολη Βουδαπέστης-Ουγγαρίας, η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται ως μια πραγματική επανάσταση στο προσωπικό της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Κύριλ Σουλίκα στην ιστοσελίδα realtribune.ru.

Μάλιστα, στο άρθρο του δημοσιογράφου κρίνεται ότι ο Πατριάρχης Μόσχας φαίνεται να ορίζει και διάδοχο, αλλά και φταίχτη!

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έκανε μια πραγματική επανάσταση όσον αφορά στο προσωπικό της. Φαίνεται ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος αποφάσισε τόσο για τον διάδοχό του όσο και και για το ποιος ήταν υπεύθυνος για την διάσπαση με την Ουκρανική Εκκλησία. Ένοχος είναι ο Ιλαρίων, ο οποίος δεν θα είναι πλέον ο διάδοχος. Η Ιερά Σύνοδος απέλυσε τον Ιλαρίωνα από τη θέση του προϊσταμένου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων και τον έστειλε να γίνει Μητροπολίτης στη Μητρόπολη Βουδαπέστης-Ουγγαρίας. Ο Ιλαρίων έχασε, επίσης, και τις άλλες θέσεις του, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του μέλους της Ιεράς Συνόδου» σημειώνει ο Σουλίκα.

Ο Μητροπολίτης Χερσώνος και Δυτικής Ευρώπης Αντώνιος (Sevryuk) έγινε πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων και μόνιμο μέλος της Ιεράς Συνόδου. «Ο νεαρός Μητροπολίτης, γεννημένος το 1984, αναφέρεται με νόημα ως «το παιδί του πατριάρχη». Εδώ είναι ο διάδοχος. Και η ανάληψη αυτής της θέσης «λέει» ότι ο Κύριλλος σύντομα θα αποσυρθεί.

Πριν φύγει για την Ευρώπη, ο Αντώνιος υπήρξε Αρχιγραμματέας του Πατριάρχη. Έξι χρόνια πέρασαν από την μοναχική κουρά του έως την χειροτονία του στο βαθμό του Επισκόπου και δέκα χρόνια έως τη χειροτονία του σε Μητροπολίτη. Θεωρείται ο πιο επιτυχημένος εκ των Μητροπολιτών», προσθέτει ο Σουλίκα.

Διαβάστε ακόμα: Τη Μητρόπολη Βουδαπέστης-Ουγγαρίας αναλαμβάνει ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ

Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων