17/08/2023 17/08/2023 Για διασάλευση της εκκλησιαστικής ενότητας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας, αφήνοντας αιχμές για πολιτική ανάμειξη, κάνει λόγο η Ρωσική Εκκλησία με δήλωση της Διεύθυνσης του Πατριαρχείου Μόσχας επί των υποθέσεων του εγγύτερου εξωτερικού. Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις ενέργειες του Λετονού Προέδρου προκειμένου η Τοπική Εκκλησία να διαχωριστεί από το Πατριαρχείο Μόσχας η Εκκλησία της...
17 Αυγούστου, 2023 - 9:06
Τελευταία ενημέρωση: 17/08/2023 - 9:07

Το Πατριαρχείο Μόσχας για την κατάσταση στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας

Διαδώστε:
Το Πατριαρχείο Μόσχας για την κατάσταση στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας

Για διασάλευση της εκκλησιαστικής ενότητας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας, αφήνοντας αιχμές για πολιτική ανάμειξη, κάνει λόγο η Ρωσική Εκκλησία με δήλωση της Διεύθυνσης του Πατριαρχείου Μόσχας επί των υποθέσεων του εγγύτερου εξωτερικού.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις ενέργειες του Λετονού Προέδρου προκειμένου η Τοπική Εκκλησία να διαχωριστεί από το Πατριαρχείο Μόσχας η Εκκλησία της Λετονίας έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Αφορμή αυτή τη φορά αποτέλεσε η εις επίσκοπον Βαλμιέρ χειροτονία του αρχιμανδρίτη Ιωάννη Λιπσάνς η οποία τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Ρίγας την Κυριακή 13 Αυγούστου, παραβιάζοντας τον Καταστατικό Χάρτη της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση από τη Μόσχα που ήρθε δύο ημέρες αργότερα.

“Με κατανόηση αντιμετωπίζουμε τις περίπλοκες πολιτικές περιστάσεις, στις οποίες κινείται σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας, αλλά τούτο δεν αποτελεί αφορμή για την διασάλευση της εκκλησιαστικής ενότητας. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία μέλλει να συνέλθει εις εύκαιρον, θα πρέπει εξ απόψεως των ιερών κανόνων να αξιολογήσει τα όσα εξελίσσονται σήμερα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας”, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης του Πατριαρχείου Μόσχας επί των υποθέσεων του εξωτερικού.

“Καλούμε όλα τα πιστά τέκνα της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας να εντείνουν τις άγιες προσευχές τους, να διαφυλάσσουν απαρεγκλίτως την ενότητα της Αγίας Ορθοδοξίας και υπό το ωμοφόριο του Προκαθημένου μας, του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου, να συνεχίσουν τη βιοτική αυτών πορεία, χωρίς να ενδώσουν στην πίεση και το δέλεαρ των εξωτερικών καταστροφικών δυνάμεων”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Το αίτημα και οι αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται ότι η Εκκλησία της Λετονίας είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της να αποκοπεί από την Εκκλησία της Ρωσίας. στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου της Λετονίας Έγκιλς Λέβιτς, το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε τις σχετικές τροπολογίες, επικαλούμενο ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Οι τροπολογίες προβλέπουν ότι έως τις 31 Οκτωβρίου του ιδίου έτους η Εκκλησία της Λετονίας οφείλει να εναρμονίσει τον καταστατικό χάρτη της με το νόμο, κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές σε αυτόν. Από την πλευρά της η Μόσχα εμφανίστηκε αρνητική σε μία τέτοια ενέργεια δηλώνοντας την αντίθεσή της. Φαίνεται πως ένα χρόνο μετά τα πράγματα παραμένουν στην ίδια τροχιά με την Εκκλησία της Λετονίας να προβαίνει σε ενέργειες που δεν βρίσκουν σύμφωνη της Εκκλησία της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης: 

Ο Πρόεδρος της Λετονίας καταθέτει νομοσχέδιο για τον διαχωρισμό της εκκλησίας από το Πατριαρχείο Μόσχας

Τόμο αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Λετονίας θα ζητήσει η Κυβέρνηση

Λετονία: «ΝΑΙ» στην Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας και την απόσχιση από το Πατριαρχείο Μόσχας είπε η Βουλή

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων