16/11/2021 16/11/2021 Ο π. Dumitru Staniloae γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1903 στο Vladeni της κομητείας Brasov. Υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα της Ορθοδοξίας, Καθηγητής Θεολογίας, φιλόσοφος, ιστορικός, δημοσιογράφος και μεταφραστής, που ενέπνευσε τον σεβασμό στους Ρουμάνους ιερείς και λαϊκούς. Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα Ο πατέρας Dumitru Stăniloae προτάθηκε να αγιοκαταταχθεί το έτος 2025, οπότε και συμπληρώνονται 140 έτη από την...
16 Νοεμβρίου, 2021 - 14:37
Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2021 - 14:44

118 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Ρουμάνου θεολόγου π. Δημητρίου Στανιλοάε

Διαδώστε:
118 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Ρουμάνου θεολόγου π. Δημητρίου Στανιλοάε

Ο π. Dumitru Staniloae γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1903 στο Vladeni της κομητείας Brasov. Υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα της Ορθοδοξίας, Καθηγητής Θεολογίας, φιλόσοφος, ιστορικός, δημοσιογράφος και μεταφραστής, που ενέπνευσε τον σεβασμό στους Ρουμάνους ιερείς και λαϊκούς.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Ο πατέρας Dumitru Stăniloae προτάθηκε να αγιοκαταταχθεί το έτος 2025, οπότε και συμπληρώνονται 140 έτη από την αυτοκεφαλία της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και 100 από την απόκτηση του καθεστώτος της Πατριαρχίας.

Μάλιστα, στις αρχές του Οκτώβρη ο  μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, με αφορμή την 28η επέτειο από την κοίμηση του σπουδαίου θεολόγου τέλεσε το μνημόσυνο στον τάφο του μακαριστού πατρός Δημητρίου, ο οποίος φοίτησε στο Ομολογιακό Λύκειο Ανθρωπιστικών Σπουδών «Andrei Şaguna» και στη συνέχεια, το 1922, σπούδασε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Τσερνίβτσι (δυτική Ουκρανία). Πήρε το πτυχίο του από την Θεολογική Σχολή και έλαβε υποτροφία για σπουδές εξειδίκευσης στην Αθήνα.

Το φθινόπωρο του 1928, στο Τσερνίβτσι της Ουκρανίας, υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο: «Η ζωή και το έργο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Δοσίθεου και οι δεσμοί του με τα ρουμανικά εδάφη», υπό την καθοδήγηση του καθηγητή V Loichiţă.

Τον Ιανουάριο του 1929 πήγε για σπουδές στο Βερολίνο, με τους καθηγητές Hans Lietzmann και Reinhold Seeberg, μετά στο Παρίσι και το Βελιγράδι, για να σπουδάσει Βυζαντινολογία και Δογματική και τεκμηρίωση για το πρωτότυπο έργο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

Με την επιστροφή του στη χώρα διορίστηκε αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Θεμελιώδους Θεολογίας της Θεολογικής Ακαδημίας, όπου δίδαξε για 17 χρόνια.

Στις 5 Οκτωβρίου 1930 παντρεύτηκε τη Μαρία (το γένος Mihu), δύο χρόνια αργότερα χειροτονήθηκε ιερέας και ένα χρόνο αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, γεννήθηκε η κόρη του, Λυδία.

Τον Ιούνιο του 1936 διορίστηκε πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας στο Sibiu, θέση που κράτησε μέχρι το 1946.

Μετέφρασε τον πρώτο τόμο της Φιλοκαλίας στο Sibiu, το 1946, και την ίδια χρονιά μετατέθηκε κατόπιν κλήσεως στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, στο τμήμα Ασκητικής και Μυστικιστικής Θεολογίας.

Από το 1950 συμμετείχε στις συναντήσεις που οργάνωσε η ομάδα Rugul aprins, στην οποία δεν ήταν μέρος, αλλά όπου έδωσε διαλέξεις πολλές φορές.

Το 1958 ξεκίνησε ένα νέο κύμα συλλήψεων στη Ρουμανία και στις 4 Σεπτεμβρίου συνελήφθη και αργότερα εξορίστηκε στο Aiud. Αποφυλακίστηκε πέντε χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο, και εργάστηκε ως υπάλληλος στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Συνόδου.

Έχει λάβει τιμητικούς τίτλους από πολλά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο:

1976 – Επίτιμος Διδάκτωρ της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
1980 – Του απονεμήθηκε το βραβείο «Dr. Leopold Lucas ”του Πανεπιστημίου του Tübingen.
1981 – Επίτιμος Διδάκτωρ του Ορθόδοξου Ινστιτούτου «Saint Serge» στο Παρίσι.
1982 – Επίτιμος Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.
1981 – Βραβεύτηκε στο Λονδίνο με την τιμητική διάκριση «Σταυρός του Αγίου Αυγουστίνου του Καντέρμπουρυ», για θεολογικές και χριστιανικές αρετές.
1991 – Επίτιμος Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
1992 – Επίτιμος Διδάκτωρ της Σχολής Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου.

Έγινε μέλος της Ρουμανικής Ακαδημίας το 1990 και τακτικό μέλος από το 1991.

Έφυγε από τη ζωή στις 5 Οκτωβρίου 1993.

Πηγή: ο τόμος π. Dumitru Stăniloae. Βιβλιογραφία , έκδοση του Πατριαρχείου Ρουμανίας, Βουκουρέστι – 2013.

Φωτογραφία: Αρχείο Εφημερίδας Lumina

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων