14/04/2019 14/04/2019 Ο Άγιος Σάββας, ο Διαφωτιστής της Σερβίας και ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος της αυτοκέφαλης Σερβικής Εκκλησίας, είναι ο αγαπημένος άγιος των Σέρβων Ορθοδόξων πιστών. Ανακηρύχθηκε πολιούχος των σχολείων και των σπουδαστών από τον πρίγκιπα Miloš Obrenović (1780-1860) και σήμερα πολλά σχολεία στη Σερβία και στη Σερβική διασπορά έχουν πάρει το όνομά του προς τιμή του. Ο...
14 Απριλίου, 2019 - 9:58

H Εκκλ. της Ρουμανίας θεσπίζει αργία για τη μειονότητα των Σέρβων στη χώρα

Διαδώστε:
H Εκκλ. της Ρουμανίας θεσπίζει αργία για τη μειονότητα των Σέρβων στη χώρα
Ο Άγιος Σάββας, ο Διαφωτιστής της Σερβίας και ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος της αυτοκέφαλης Σερβικής Εκκλησίας, είναι ο αγαπημένος άγιος των Σέρβων Ορθοδόξων πιστών. Ανακηρύχθηκε πολιούχος των σχολείων και των σπουδαστών από τον πρίγκιπα Miloš Obrenović (1780-1860) και σήμερα πολλά σχολεία στη Σερβία και στη Σερβική διασπορά έχουν πάρει το όνομά του προς τιμή του.
Ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος είπε για τον Άγιο Σάββα: “Από όποιο σημείο κι αν ξεκινάμε από τον πολιτισμό, την τέχνη ή την πνευματικότητα, όλα τα μονοπάτια  συγκλίνουν προς τον άγιο Σάββα, την πλέον σημαντική προσωπικότητα της ιστορίας και του πολιτισμού, αλλά κυρίως της πνευματικότητας της Σερβικής Εκκλησίας. Η πολιτιστική ιστορία των Σέρβων ξεκινά με την προσωπικότητά του και αυτό είναι ένα μεγάλο δώρο προς το Σερβικό λαό. Έθεσε σε κίνηση τον τροχό της σερβικής ιστορίας και του πολιτισμού, που εξακολουθεί να περιστρέφεται μέχρι σήμερα”.
Τώρα ο Άγιος Σάββας θα γιορτάζεται επίσημα και στη Ρουμανία στις 27 Ιανουαρίου, μετά την υιοθέτηση από την ρουμανική Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 10 Απριλίου, του νομοθετικού σχεδίου για τη θέσπιση της γιορτής του ως αργία της σερβικής μειονότητας στη Ρουμανία, σύμφωνα με το  Basilica News Agency.
Το σχέδιο εγκρίθηκε ομόφωνα και από τους 246 βουλευτές που ήταν παρόντες στην ψηφοφορία.
Σύμφωνα με τον Slavoliub Adnagi, που εμπνεύστηκε το νομοσχέδιο, “Ο Άγιος Σάββας αποτελεί η ιστορική και θρησκευτική προσωπικότητα που έδωσε στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και στο λαό των Σέρβων το πνεύμα και τη δύναμη να ξεπεράσουν τις κακουχίες. Τα γεγονότα που θα διοργανωθούν προς τιμήν της ημέρας του Αγίου Σάββα θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προβολή της εικόνας της Ρουμανίας στον κόσμο και θα συμβάλουν ουσιαστικά στη διατήρηση των αξιών της σερβικής μειονότητας στη χώρα και στην προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων