05/03/2022 05/03/2022 Σε ένα κείμενο για τις διαφορετικές αντιδράσεις του κόσμου σχετικά με την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Vasile Bănescu, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου της Ρουμανίας, αναλύει τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο πραγματικός Χριστιανός σε σχέση με τον μη Χριστιανό μπροστά στη φρίκη του πολέμου. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Ο Βασίλ Μπανέσκου τονίζει τη σημασία των ηθικών πράξεων,...
05 Μαρτίου, 2022 - 15:55
Τελευταία ενημέρωση: 05/03/2022 - 15:56

Ο πραγματικός Χριστιανός μπροστά στη φρικαλεότητα του πολέμου

Διαδώστε:
Ο πραγματικός Χριστιανός μπροστά στη φρικαλεότητα του πολέμου

Σε ένα κείμενο για τις διαφορετικές αντιδράσεις του κόσμου σχετικά με την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Vasile Bănescu, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου της Ρουμανίας, αναλύει τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο πραγματικός Χριστιανός σε σχέση με τον μη Χριστιανό μπροστά στη φρίκη του πολέμου.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο Βασίλ Μπανέσκου τονίζει τη σημασία των ηθικών πράξεων, των ειρηνευτικών λόγων, αλλά και του διαχωρισμού, χωρίς περιττή διπλωματία, του δίκαιου από το άδικο, της αλήθειας από το ψέμα, της ειλικρίνειας από την συνενοχή, της ανθρωπιάς από το απάνθρωπο, του καλού από το κακό.

“Σε μια πραγματικά κρίσιμη στιγμή για τη Χριστιανική Ευρώπη, η Δημοκρατία πρέπει να παραμείνει πολιτικά ιερή. Οι Χριστιανοί, ανεξαρτήτως δόγματος, αλλά και όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ενωμένοι γύρω από τις παγκόσμιες ηθικές αξίες, τις αξίες που εξαλείφουν την ανεξέλεγκτη παρόρμηση στη μαζική δολοφονία, τη θηριωδία, την επιθετικότητα κατά των γειτόνων, την στέρηση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου”, επεσήμανε ο Βασίλ Μπανέσκου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη του μηνός, το Πατριαρχείο Ρουμανίας, δια του εκπροσώπου του κ. Βασίλ Μπανέσκου, ανανέωσε την έκκλησή του για αλληλεγγύη προς τους Ρουμάνους Ορθόδοξους Χριστιανούς της Ουκρανίας, καθώς και προς όλα τα θύματα αυτού του πολέμου.

«Οι τελευταίες ημέρες της κλιμάκωσης του πολέμου της Ρωσίας και Ουκρανίας και, αναπόφευκτα, ενάντια στις αξίες της δημοκρατίας στα ευρωπαϊκά κράτη δημιούργησαν τις τραγικές συνθήκες μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στην οποία έχουν φτάσει εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι άνθρωποι, κυρίως μητέρες και παιδιά», τόνισε ο κ. Βασίλ Μπανέσκου.

«Σε αυτό το κορεσμένο από βάσανα πλαίσιο, το Πατριαρχείο της Ρουμανίας ανανεώνει το πρόσφατο μήνυμα του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ για αλληλεγγύη προς τους Ρουμάνους Ορθόδοξους Χριστιανούς στην Ουκρανία, αλλά και με όλα τα αθώα θύματα αυτού του πολέμου τόσο κοντά στη Ρουμανία, και προτρέπει όλους τους κληρικούς και οι λαϊκοί να κινητοποιηθούν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο και να συμμετάσχουν σε φιλανθρωπικές πράξεις δωρεάς, που είχαν σκοπό να προσφέρουν πραγματική υποστήριξη και παρηγοριά σε αυτούς που τώρα συνθλίβονται από τον φόβο, την αδυναμία και τα βάσανα», είπε ο κ. Βασίλ Μπανέσκου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πατριαρχείου Ρουμανίας τόνισε επίσης ότι «οι οριακές καταστάσεις που περνάμε είναι και αυτές που υποδηλώνουν τον πραγματικό βαθμό εκχριστιανισμού μας».

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο:

Ο πραγματικός Χριστιανός σε σχέση με τον μη Χριστιανό μπροστά στη φρίκη του πολέμου

Ένας αληθινός Χριστιανός, κληρικός ή λαϊκός, εμπνευσμένος από το Ευαγγέλιο, έχει ηθικό καθήκον να σχετίζεται με σαφήνεια και επάρκεια με την πραγματικότητα, ειδικά όταν κατακλύζεται από αδικία, ιδεολογικό μίσος και δολοφονίες χιλιάδων αθώων ανθρώπων.

Ο αληθινός Χριστιανός θα αντιδράσει με ηθικές πράξεις και ειρηνευτικά λόγια όταν γύρω του γίνονται βασανιστήρια και επικρατεί ο θάνατος, διαχωρίζοντας χωρίς περιττή διπλωματία, το εκκλησιαστικό, δίκαιο και αληθινό από το άδικο, ψευδές και απάνθρωπο.

Ο πραγματικός Χριστιανός δεν θα παραπλανηθεί από τις ψευδείς ειδήσεις και την προδοτική αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα, επειδή είναι  πιστός σε μια πραγματική Χριστιανική Ευρώπη,

Και πάνω απ’ όλα, ο πραγματικός Χριστιανός έχοντας γνώση της ευρωπαϊκής ιστορίας της οποίας είναι και μέρος, μπορεί να ξεχωρίζει τα θύματα από τους επιτιθέμενους.

Ένας αληθινός Χριστιανός διαθέτει πνευματική διαύγεια και ηθική, πνευματική σοφία, που του επιτρέπουν να διακρίνει τον άξιο και αυθεντικό Προκαθήμενο της Εκκλησίας από τον ηθικά παραιτημένο ο οποίος είναι συνένοχος στα πιο αποτρόπαια πράγματα που μπορεί να διαπράξει ο άνθρωπος: τον κατακτητικό πόλεμο, τον τρόμο, τα βασανιστήρια και τη μαζική δολοφονία ανθρώπων.

Οι Ρουμάνοι κληρικοί και λαϊκοί, κινητοποιημένοι από τη χριστιανική κοινή λογική δραστηριοποιούνται στις Αρχιεπισκοπές της Ρουμανικής Εκκλησίας που βρίσκονται στις περιοχές όπου ήρθαν οι πρόσφυγες, εξαιτίας ενός πολέμου που προκλήθηκε από ένα ιμπεριαλιστικό όραμα.

Σε μια πραγματικά κρίσιμη στιγμή για τη Χριστιανική Ευρώπη, η Δημοκρατία πρέπει να παραμείνει πολιτικά ιερή.  Οι Χριστιανοί, ανεξαρτήτως δόγματος, αλλά και όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ενωμένοι γύρω από τις παγκόσμιες ηθικές αξίες, τις αξίες που εξαλείφουν την ανεξέλεγκτη παρόρμηση στη μαζική δολοφονία, τη θηριωδία, την επιθετικότητα κατά των γειτόνων, την στέρηση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.

Πρέπει όλοι μαζί να έχουμε το θάρρος να ομολογήσουμε την αλήθεια εγκαίρως, να αντισταθούμε σθεναρά στη βαρβαρότητα, να αγωνιστούμε για τη σωτηρία με κάθε κόστος, και να υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή κουλτούρα του διαλόγου.

Αμέσως μετά την έναρξη της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν στο πλευρό των προσφύγων που ήρθαν στη Ρουμανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, προσφέροντάς τους τροφή και υλική βοήθεια, πνευματική βοήθεια, υπηρεσίες μεταφοράς και διαμονής.

Για το σκοπό αυτό κινητοποιήθηκαν Μητροπόλεις της χώρας και του εξωτερικού μαζί με τις ΜΚΟ της Εκκλησίας.

Οι πρωτοβουλίες υποστήριξης προσφύγων συντονίζονται μέσω της πλατφόρμας « Η χαρά του να προσφέρεις», όπου παρέχεται υλική βοήθεια και στην οποία μπορούν να εγγραφούν εθελοντές.

Διαβάστε ακόμη:

Πατριαρχείο Ρουμανίας: Έκκληση για αλληλεγγύη στους Ουκρανούς πρόσφυγες

Εκστρατεία αιμοδοσίας για τους πρόσφυγες της Ουκρανίας

 

Πηγή φωτογραφιών: ziarullumina, basilica

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων