18/02/2022 18/02/2022 Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Ρώμαν και Μπακάου κ. Ιωακείμ ανέπτυξε το θέμα «Ο Επίσκοπος μπροστά στις προκλήσεις της τρίτης χιλιετίας», κατά τη διάρκεια της οποίας, μεταξύ άλλων, τόνισε  ότι «δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για την ποιμαντική στρατηγική του Επισκόπου απέναντι στις προκλήσεις της τρίτης χιλιετίας χωρίς μια συνεπή ανάλυση...
18 Φεβρουαρίου, 2022 - 21:17

Ομιλία Αρχιεπισκόπου Ρώμαν για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Εκκλησία

Διαδώστε:
Ομιλία Αρχιεπισκόπου Ρώμαν για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Εκκλησία

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Ρώμαν και Μπακάου κ. Ιωακείμ ανέπτυξε το θέμα «Ο Επίσκοπος μπροστά στις προκλήσεις της τρίτης χιλιετίας», κατά τη διάρκεια της οποίας, μεταξύ άλλων, τόνισε  ότι «δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για την ποιμαντική στρατηγική του Επισκόπου απέναντι στις προκλήσεις της τρίτης χιλιετίας χωρίς μια συνεπή ανάλυση του παρόντος».

«Η χριστιανική αντίληψη της ζωής, η χριστιανική πνευματικότητα, η εσωτερική στάση που ορίζει τον Χριστιανό, όλα αυτά τίθενται υπό αμφισβήτηση. Υπάρχει μια ολοκληρωτική άρνηση του Χριστιανισμού και μια τάση για αντικατάστασή του», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ο οποίος παρατηρεί ότι «η εποχή της τρίτης χιλιετίας φαίνεται να χαρακτηρίζεται από τη νοοτροπία της άνεσης».

«Οι άνθρωποι ενθουσιάζονται όλο και περισσότερο με τον εαυτό τους και το ασηπτικό περιβάλλον στο οποίο θέλουν απεγνωσμένα να ζήσουν. Η αναζήτηση μιας άνετης ζωής με κάθε κόστος γίνεται όλο και περισσότερο ένα αδιαμφισβήτητο προσωπικό και συλλογικό ιδανικό. Η άνεση φαίνεται να είναι μια από τις νέες θρησκείες που ο άνθρωπος μερικές φορές ασυνείδητα διαμορφώνει. Προωθείται από την παγκοσμιοποίηση, την τεχνολογία, τον αυξημένο καταναλωτισμό. Έτσι, ο άνθρωπος χωρίς άνεση μπορεί να τρομοκρατηθεί. Αν βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με την πραγματικότητα και τη δική του συνείδηση, θα ένιωθε κενός και ανίσχυρος. Η άμεση ικανοποίηση, η άνεση φαίνεται να διαλύουν τους φόβους του και να τον μετατρέπουν σε έναν ευτυχισμένο σκλάβο», ανέφερε.

Σε εποχές που η αλήθεια υποστηρίζεται όλο και περισσότερο ότι είναι σχετική, «ο Επίσκοπος της τρίτης χιλιετίας, ως προς την πληρότητα της χάρης του, είναι ο ίδιος με τον Επίσκοπο των πρώτων χριστιανικών αιώνων. Ωστόσο, οι ποιμαντικές μέθοδοι πρέπει να προσαρμόζονται στους καιρούς, λαμβάνοντας συνεχώς υπόψη την πατερική και βιβλική δομή τους», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε τον Επίσκοπο της τρίτης χιλιετίας ως «πρότυπο επικοινωνίας και κοινωνίας», ως «ιεράρχη σε διάλογο με τον κόσμο» και «χαρισματικό κήρυκα του Ευαγγελίου».

Προς το τέλος της ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «η μόνη διέξοδος από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο κόσμος από την αποτυχία των Χριστιανών που απέτυχαν να είναι αληθινά Χριστιανοί, είναι η στροφή του κόσμου στον Χριστιανισμό. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κόσμος μπορεί να βελτιωθεί μόνο όταν ο άνθρωπος έχει ανανεωθεί».

«Αυτή η ανανέωση πρέπει να είναι ο στόχος της ποιμαντικής αποστολής του Επισκόπου της τρίτης χιλιετίας», κατέληξε.

 

Πηγή φωτογραφίας:  Basilica.ro / Mircea Florescu

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων