03/08/2023 03/08/2023 Στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου υπέρ του αγέννητου παιδιού που πραγματοποιείται στην Ιερά Μονή Coșula της πόλης Μποτοσάνι στην Ρουμανία, αλλά και των πολλών εκστρατειών της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας κατά των αμβλώσεων, μαθητές Γυμνασίου εκπαιδεύονται στο πώς μπορούν να παράσχουν βοήθεια και υποστήριξη στις μητέρες και στα αγέννητα παιδιά τους. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Συνολικά...
03 Αυγούστου, 2023 - 15:50
Τελευταία ενημέρωση: 03/08/2023 - 15:02

Ρουμανία: Μαθητές συμμετέχουν σε Θερινό Σχολείο υπέρ του αγέννητου παιδιού

Διαδώστε:
Ρουμανία: Μαθητές συμμετέχουν σε Θερινό Σχολείο υπέρ του αγέννητου παιδιού

Στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου υπέρ του αγέννητου παιδιού που πραγματοποιείται στην Ιερά Μονή Coșula της πόλης Μποτοσάνι στην Ρουμανία, αλλά και των πολλών εκστρατειών της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας κατά των αμβλώσεων, μαθητές Γυμνασίου εκπαιδεύονται στο πώς μπορούν να παράσχουν βοήθεια και υποστήριξη στις μητέρες και στα αγέννητα παιδιά τους.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Συνολικά δεκαπέντε μαθητές Γυμνασίου από τις περιοχές Βασλούι, Σουτσεάβα, Ιάσιο, και Ιαλομίτα συμμετέχουν σε μια εντατική εκπαίδευση υπέρ της ζωής που θα διαρκέσει έξι ημέρες. Τις γνώσεις που θα αποκομίσουν καλούνται να τις εφαρμόζουν στην κοινότητα στην οποία ανήκουν.

Μαζί τους είναι και πέντε νέοι έμπειροι σε δραστηριότητες υπέρ της ζωής, αλλά και που με τη σειρά τους είναι πρόθυμοι να μάθουν και να εμβαθύνουν περισσότερο μέσω αυτής της ανταλλαγής εμπειριών με τους νεότερους από αυτούς.

Ειδικός καλεσμένος του Θερινού Σχολείου είναι ο καθηγητής Ηθικής Θεολογίας και Βιοηθικής Petru Cernat, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τα εργαστήρια Φιλοσοφικά Θεμέλια του Σύγχρονου Κόσμου και Ταυτότητα του Εμβρύου.

Ο π. Florentin Lupașcu, εκπρόσωπος του Τμήματος Υπερ της Ζωής Vita της Ιεράς Μητρόπολης Μολδαβίας και Μπουκοβίνης, θα παρουσιάσει το έργο του συγκεκριμένου Τμήματος.

Είναι η πρώτη χρονιά που πραγματοποιείται το Θερινό Σχολείο στην περιοχη Μολδαβία της Ρουμανίας, το οποίο ενθάρρυνε την τοπική συμμετοχή. «Θέλω να μάθω πώς θα μπορούσα να βοηθήσω μια εγκυμονούσα που αντιμετωπίζει δυσκολίες», έγραψε στην αίτηση συμμετοχής της μία μαθήτρια, και δημοσίευσε το basilica.ro. «Αυτό που θα ήθελα από αυτό το θερινό σχολείο είναι να κάνω μακροχρόνιες φιλίες με άλλους ανθρώπους και μαζί τους να καταφέρω να οργανώσω νέες δραστηριότητες υπέρ της ζωής στην κοινότητα», πρόσθεσε.

Το Θερινό Σχολείο είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα υπέρ της ζωής για νέους που ξεκίνησε το Students for Life Association και το Romania Association for Life το 2019.

Σε παλαιότερη ομιλία του ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ είχε τονίσει: «Για τους Χριστιανούς, η γέννηση παιδιών δεν υποβιβάζει ποτέ μια γυναίκα σε μια καθαρά βιολογική πραγματικότητα, αλλά δείχνει την πνευματική της δύναμη, η οποία έγκειται στην ικανότητα να θυσιάζεται για την αγάπη. Οι πράξεις μας υπέρ της ζωής γίνονται η έκφραση της φιλεύσπλαχνης αγάπης και φροντίδας του Θεού και υπενθυμίζουν στη γυναίκα ότι έχει μια μοναδική δύναμη και κλίση, αυτή του να δίνει ζωή» (Δαιβάστε αναλυτικά ΕΔΩ).

Ακόμη, η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία, με ανακοίνωσή της, έχει καταγγείλει πολλές φορές αιτήματα ορισμένων ΜΚΟ που απαιτούν τη κρατική χρηματοδότηση για τη διενέργεια αμβλώσεων, αψηφώντας τη στάση ουδετερότητας που κρατά το κράτος απέναντι σε ζητήματα που άπτονται της ηθικής, της ελευθερίας της συνείδησης και των θρησκευτικών αρχών.

«Η άμβλωση είναι και παραμένει νόμιμη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό είναι και ηθικό. Το όριο μεταξύ του “επιτρεπτού” και του “πιθανού” είναι αυτό που πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά και υπεύθυνα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Η Εκκλησία, εκτός από την τέλεση των Μυστηρίων, συμβάλλει στη διατήρηση της ηθικής τάξης στην κοινωνία, στον προσανατολισμό της πνευματικής προσοχής των ανθρώπων στα ουσιώδη πράγματα, όπως η ζωή, η εκπαίδευση, η σχέση μας με το πλησίον μας, και η σωτηρία του ανθρώπου από το κακό. Η άμβλωση αποτελεί έγκλημα», επισημαίνεται.

Στη συνέχεια, στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου γίνεται έκκληση για διατήρηση της ζωής: «Η Εκκλησία καλεί (δεν επιβάλλει) τον σεβασμό και την προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, υποστηρίζοντας πάντα πως το υψηλότερο ιδανικό είναι η ζωή η οποία αποτελεί θείο δώρο». (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Με πληροφορίες από Basilica (Ștefana Totorcea) – Φωτογραφίες: Students for Life

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων