10/04/2024 10/04/2024 «Πίστη και επιστήμη για την υγεία» είναι ο τίτλος της σημερινής ομιλίας του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ στο διεπιστημονικό συνέδριο «Πίστη και επιστήμη – πηγή υγείας», που διοργάνωσε η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία σε συνεργασία με την ANTIBIOTICS SA Iaşi, στην Πατριαρχική Κατοικία. «Η πολυπλοκότητα των προβλημάτων σχετικά με την προστασία της υγείας των ανθρώπων...
10 Απριλίου, 2024 - 18:12
Τελευταία ενημέρωση: 10/04/2024 - 17:52

Ρουμανίας Δανιήλ: Η Εκκλησία είναι «πνευματικό νοσοκομείο»

Διαδώστε:
Ρουμανίας Δανιήλ: Η Εκκλησία είναι «πνευματικό νοσοκομείο»

«Πίστη και επιστήμη για την υγεία» είναι ο τίτλος της σημερινής ομιλίας του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ στο διεπιστημονικό συνέδριο «Πίστη και επιστήμη – πηγή υγείας», που διοργάνωσε η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία σε συνεργασία με την ANTIBIOTICS SA Iaşi, στην Πατριαρχική Κατοικία.

«Η πολυπλοκότητα των προβλημάτων σχετικά με την προστασία της υγείας των ανθρώπων στη σημερινή κοινωνία απαιτεί συνδυασμένες προσπάθειες και προσεγγίσεις, με επίκεντρο τον άνθρωπο», τονίζει στην αρχη της ομιλίας του ο Μακαριώτατος.

«Από την αρχή, μεταξύ της χριστιανικής πνευματικότητας και της ιατρικής επιστήμης υπήρξαν συγγένειες και συνεργασία για την κατανόηση των αιτιών του πόνου και την αναζήτηση κατάλληλων μεθόδων και μέσων για τη θεραπεία ασθενειών και την απόκτηση σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας. Η ζωή και η υγεία είναι δώρα Θεού και η Εκκλησία πάντα φροντίζει τους πάσχοντες, για να εκπληρώσει την εντολή του Κυρίου, του Ιατρού των ψυχών και των σωμάτων: «Γυμνός και με ντύσατε, άρρωστος και μ’ επισκεφθήκατε, φυλακισμένος κι ήρθατε να με δείτε» (Κατά Ματθαίον 25:36)», επεσήμανε.

«Για κάθε άνθρωπο, η υγεία αποτελεί ιδανικό, αλλά κανείς δεν μπορεί να την εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα σε αυτόν τον παροδικό κόσμο. Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας αναφέρουν ότι η υγεία εξαρτάται από τη σχέση μας με τον Θεό Δημιουργό. Οι ασθένειες είναι συνέπεια της απόστασής μας από τον Θεό, και η θεραπεία θεωρείται ως μια συνεχής διαδικασία επιστροφής σε Αυτόν, την πηγή της ζωής», τόνισε. «Η Εκκλησία είναι «πνευματικό νοσοκομείο»», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην ποιμαντική δράση της Εκκλησίας, είπε ότι «αφορά την παροχή φροντίδας για τους αρρώστους μέσω συγκεκριμένων πράξεων αγάπης, δηλαδή μέσω των  κοινωνικο-φιλανθρωπικών και κοινωνικοιατρικών εγκαταστάσεων που διαχειρίζονται οι ενορίες, σε συνεργασία με γιατρούς και φαρμακοποιούς από δημόσια ή ιδιωτικά κέντρα υγείας, μέσω της παρηγοριάς και μέσω της φιλανθρωπικής βοήθειας σε άρρωστους και ανήμπορους. Έχουμε ιερείς οι οποίοι συνδυάζουν την ιεροσύνη με την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος εξασφαλίζοντας έτσι την άμεση σύνδεση μεταξύ των δύο τομέων».

«Πρότυπα θυσίας και προσφοράς στους πάσχοντες, αποτελούν οι άγιοι προστάτες των κοινωνικοϊατρικών ιδρυμάτων της Εκκλησίας και που εμπνέουν όλους τους χριστιανούς γιατρούς και φαρμακοποιούς στην προώθηση της προληπτικής ιατρικής , στη συνεργασία γιατρών και ιερέων για την καλλιέργεια εμπιστοσύνης και ελπίδας, στην προώθηση των αξιών της αδελφοσύνης και της κοινοτικής φροντίδας, στην αύξηση της προσβασιμότητας όλων των ασθενών σε ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες» , κατέληξε.

 

 

Φωτογραφίες: ziarullumina

Πηγή: basilica

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων