14/02/2022 14/02/2022 Η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης δέχθηκε με μεγάλη ανησυχία τα νέα για τις τελευταίες επιθέσεις στους ναούς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια. Την ημέρα όπου εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών, διαρρήχθηκε η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, στο χωριό Ντρένοβσε της Κόσοβσκα Καμένιτσα. Από την εκκλησία αφαιρέθηκε χρηματικό ποσό. Της Σβετλάνα...
14 Φεβρουαρίου, 2022 - 13:39
Τελευταία ενημέρωση: 14/02/2022 - 13:42

Ανησυχία της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης για συνεχείς επιθέσεις σε εκκλησίες

Διαδώστε:
Ανησυχία της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης για συνεχείς επιθέσεις σε εκκλησίες

Η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης δέχθηκε με μεγάλη ανησυχία τα νέα για τις τελευταίες επιθέσεις στους ναούς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια. Την ημέρα όπου εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών, διαρρήχθηκε η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, στο χωριό Ντρένοβσε της Κόσοβσκα Καμένιτσα. Από την εκκλησία αφαιρέθηκε χρηματικό ποσό.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Οι επιθέσεις σε σερβικές ορθόδοξες εκκλησίες στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια είναι συνεχείς και έχουν γίνει ιδιαίτερα συχνές τους τελευταίους μήνες.

Προηγουμένως, σε ένα άλλο περιστατικό διάρρηξης, όλα τα τζάμια στα παράθυρα και η πόρτα εισόδου της εκκλησίας του Αγίου Ηλία στο χωριό Νεκοντίμ κοντά στο Φεριζάι είχαν σπάσει.

Πρόκειται για την έκτη επίθεση στους ναούς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια από την αρχή του έτους.

Το Σαββατοκύριακο γράφτηκαν προκλητικά γκράφιτι στο Δημοτικό Σχολείο Braća Aksić στο χωριό Rabovac κοντά στο Lipljan και η υπόθεση αναφέρθηκε στην αστυνομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του έτους έχουν σημειωθεί τριπλάσια περιστατικά με εθνοτικά μηνύματα κατά Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης καλεί τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές να διερευνήσουν αυτές τις τελευταίες υποθέσεις και να οδηγήσουν τους δράστες στη δικαιοσύνη. Ακόμη απευθύνει έκκληση στους διεθνείς εκπροσώπους να επηρεάσουν τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου, καθώς πολλές από τις επιθέσεις είναι αποτέλεσμα της αντιπολίτευσης η οποία εκφράζει μια ρητορική μίσους εναντίον Σέρβων.

Όπως ανέφερε και σε παλαιότερα δημοσίευμα του Πρακτορείο Ορθοδοξία, την 1η Φεβρουαρίου 2022, στο χωριό Zupče, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, η αστυνομία συνέλαβε έναν φερόμενο δράστη, Αλβανικής καταγωγής, από το χωριό Košutovo, ο οποίος είναι βασικός ύποπτος για μια σειρά από διαρρήξεις και λεηλασίες σερβικών ορθόδοξων εκκλησιών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια.

Μόνο μέσα σε έναν μήνα, διέρρηξαν δυο φορές την εκκλησία του Αγίων Πατέρων στο Zupče, μία στις 26 Δεκεμβρίου 2021, καθώς και μία στις 18 Ιανουαρίου 2022, όταν έσπασε ένα παράθυρο στην εκκλησία και αφαιρέθηκε ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό.

Την εκκλησία της Αναλήψεως του Κυρίου στη Jagnjenica επίσης την διέρρηξαν δύο φορές, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Στην εκκλησία Ιωάννης ο Βαπτιστής στο Donji Varag, στις 30 Ιανουαρίου 2022, δράστης βεβήλωσε τις ορθόδοξες εικόνες και πήρε τα χρήματα που βρήκε εκεί.

Ως επί το πλείστον, αυτές οι επιθέσεις σε εκκλησίες έχουν εθνικό και θρησκευτικό υπόβαθρο, επειδή στρέφονται ειδικά κατά της σερβικής κοινότητας. Αυτή η σειρά διαρρήξεων και επιθέσεων έχει προκαλέσει αναταραχή στον τοπικό σερβικό πληθυσμό, ο οποίος αναζητά ισχυρότερη προστασία από τις αρχές επιβολής του νόμου.

 

Διαβάστε ακόμη:

Η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης κοντά στις πολύτεκνες οικογένειες

Μαυροβουνίου Ιωαννίκιος: Η νεολαία μας δεν έγινε λεία ναρκωτικών και εγκληματικότητας

Σερβίας Πορφύριος: Γιατί είναι σημαντικό να προσευχόμαστε στον Άγιο Σάββα

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων