29/12/2022 29/12/2022 Θέση για την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο τις τελευταίες ημέρες αλλά και για το απαγορευτικό των αρχών του καθεστώτος της Πρίστινα προς τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο να μεταβεί στην ιστορική έδρα του Πατριαρχείο στο Πετς, έλαβε η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης. Του Νικολάου Ζαΐμη Μπορεί σήμερα οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, που αποκλείουν...
29 Δεκεμβρίου, 2022 - 13:51
Τελευταία ενημέρωση: 29/12/2022 - 14:18

Κοσσυφοπέδιο: Αντίδοτο στα τεταμένα Χριστούγεννα, ο Ειρηνοποιός Χριστός

Διαδώστε:
Κοσσυφοπέδιο: Αντίδοτο στα τεταμένα Χριστούγεννα, ο Ειρηνοποιός Χριστός

Θέση για την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο τις τελευταίες ημέρες αλλά και για το απαγορευτικό των αρχών του καθεστώτος της Πρίστινα προς τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο να μεταβεί στην ιστορική έδρα του Πατριαρχείο στο Πετς, έλαβε η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Μπορεί σήμερα οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, που αποκλείουν δρόμους στο βόρειο τμήμα του επί 19 ημέρες, να συμφώνησαν να αρχίσουν να αίρουν τα οδοφράγματα από το πρωί, μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για να αποκλιμακωθεί η ένταση, ωστόσο, τα φετινά Χριστούγεννα για αυτούς είναι δύσκολα. Το κλίμα ανασφάλειας και προκλήσεων που επικρατεί εντείνει τους φόβους για διώξεις έναντι του Σερβικού πληθυσμού.

Καταγγέλλει το απαγορευτικό στον Πατριάρχη

Η Επισκοπή Ράκσας στην ανακοίνωσή της καταγγέλλει την απαγόρευση εισόδου στο Κοσσυφοπέδιο του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου χαρακτηρίζοντας την ως πράξη απολίτιστη και αποκορύφωμα της αλαζονείας που απειλεί περαιτέρω επιδείνωση των διεθνών σχέσεων.

“Τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, πρέπει να προστατεύονται επαρκώς, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Τα τελευταία 23 χρόνια, αντιμετωπίζουμε διακρίσεις σε εθνική βάση, πολεμική πολιτική ρητορική που απειλεί την ασφάλεια των πιστών μας, καθώς και τη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με ανοιχτή ασέβεια για δικαστικές αποφάσεις και νόμους, και με την επιλεκτική εφαρμογή της δικαιοσύνης. Είναι λυπηρό που αυτή η συμπεριφορά συνεχίζεται και μάλιστα εντείνεται και στις γιορτές των Χριστουγέννων. Η τελευταία παράνομη και εξαιρετικά απολίτιστη ενέργεια κατά του Σέρβου Πατριάρχη είναι το αποκορύφωμα της αλαζονείας που απειλεί περαιτέρω επιδείνωση των διεθνικών σχέσεων”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης Θεοδόσιος 

Έκκληση για ειρήνη, αποφυγή κάθε μορφή βίας

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Μακαριώτατος επρόκειτο να μεταβεί τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022, στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Πετς (Πεκίου), την ιστορική πρώτη Καθέδρα του Πατριαρχείου Σερβίας. Ωστόσο η απαγόρευση των αρχών της Πρίστινα εφαρμόστηκε παρά την δεδηλωμένη πρόθεση του Μακαριωτάτου να μεταβεί στη Μονή, όπως την είχε γνωστοποιήσει μέσω ανακοίνωσης του Πατριαρχείου Σερβίας.

Σύμφωνα με την Επισκοπή η ρητορική που εκδηλώνει ανοιχτό εθνοτικό μίσος προς κάθε τι σερβικό και ορθόδοξο απειλεί σε πισωγύρισμα ετών τις όποιες προσπάθειες για ειρήνη στην περιοχή. “Αυτή η κατάσταση δεν οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον όχι μόνο για τους Σέρβους, αλλά και για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και άλλες κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια”, αναφέρει.

“Τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η τελευταία κρίση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια συνεχίζεται, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει κάνει καμία πολιτική δήλωση επειδή δεν είμαστε πολιτική οργάνωση. Η Επισκοπή μας τόνισε δημόσια την ανάγκη για ειρήνη και αυτοσυγκράτηση και την επίλυση όλων των προβλημάτων μέσω του διαλόγου. Αυτό κάνουμε αυτή τη φορά, κάνοντας έκκληση σε όλους να δείξουν ευθύνη σε αυτήν την κατάσταση και να διατηρήσουν την ειρήνη και την ψυχραιμία, χωρίς να χρησιμοποιούν καμία μορφή βίας ή επιθετική ρητορική”, ξεκαθαρίζεται.

Αντίδοτο στη βία ο Ειρηνοποιός Χριστός

Η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της κάνει ακόμη μία έκκληση. Τις άγιες αυτές ημέρες που ο Χριστός Γεννάται , όλοι να εναποθέσουν τις ελπίδες και τις προσευχές τους σε Αυτόν, τον μόνο αληθινό Ειρηνοποιό, ο οποίος αποτελεί το μόνο αντίδοτο σε κάθε μορφή βίας και μισαλλοδοξίας.

“Η λογική και η ειρήνη να υπερισχύσουν της τρέλας και της υποκίνησης βίας. Όλοι οι πολίτες στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια να επιδιώξουν να ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια. Τα υπάρχοντα προβλήματα επιλύονται στο πνεύμα του σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων που ζουν σε αυτήν την περιοχή”, καταλήγει.

Κεντρική φωτογραφία: AP

Διαβάστε επίσης:

Η Πρίστινα απαγορεύει την επίσκεψη του Πατριάρχη Σερβίας στο Πετς

Κοσσυφοπέδιο: STOP στον Πατριάρχη Σερβίας στα σύνορα από την Αστυνομία εν μέσω τεταμένου κλίματος – Συνάντηση με τον Πρόεδρο Βούτσιτς την Τρίτη

Συνάντηση Πατριάρχη Σερβίας με Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά την ένταση στο Κοσσυφοπέδιο – Σε ετοιμότητα Στρατός και Αστυνομία

Οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο θα αρχίσουν να αίρουν τα οδοφράγματα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων