26/09/2023 26/09/2023 Τον αγώνα της για την ειρηνική εξεύρεση λύσεων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια συνεχίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία μετά και τα τελευταία γεγονότα της Κυριακής που κρατούν τεταμένη την  κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Οι αιματηρές συμπλοκές που σημειώθηκαν μεταξύ Σέρβων και αστυνομίας του Κοσόβου στο χωριό Μπάνισκο κοντά στην Ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου, η οποία...
26 Σεπτεμβρίου, 2023 - 9:22
Τελευταία ενημέρωση: 26/09/2023 - 11:43

Κοσσυφοπέδιο: Κατέρρευσαν οι ισχυρισμοί για εμπλοκή της Εκκλησίας στα αιματηρά γεγονότα – Αυτοψία Επισκόπου και EULEX στη Μονή Μπάνισκο

Διαδώστε:
Κοσσυφοπέδιο: Κατέρρευσαν οι ισχυρισμοί για εμπλοκή της Εκκλησίας στα αιματηρά γεγονότα – Αυτοψία Επισκόπου και EULEX στη Μονή Μπάνισκο

Τον αγώνα της για την ειρηνική εξεύρεση λύσεων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια συνεχίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία μετά και τα τελευταία γεγονότα της Κυριακής που κρατούν τεταμένη την  κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Οι αιματηρές συμπλοκές που σημειώθηκαν μεταξύ Σέρβων και αστυνομίας του Κοσόβου στο χωριό Μπάνισκο κοντά στην Ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες ως καταφύγιο μετά το περιστατικό, οδήγησαν την Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης να διαψεύσει κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη, συνδράμοντας στις έρευνες των αρχών. 

Του Νικολάου Ζαΐμη

Η κίνηση να οχυρωθούν οι δράστες στον περιβάλλοντα χώρο της μονής θεωρήθηκε ύποπτη από το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου με ΜΜΕ να στοχοποιούν την Ορθόδοξη Σερβική Εκκλησία για εμπλοκή της στην όλη υπόθεση, αλλά κάτι τέτοιο απέχει από την πραγματικότητα. Πέραν της καταδίκης της δολοφονικής επίθεσης που στοίχησε τη ζωή στον κοσοβάρο αστυνομικό, η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης διέψευσε τα σενάρια περί ανάμειξης δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι σε κίνδυνο τέθηκε και η ζωή μοναχών και επισκεπτών που βρίσκονταν την ώρα της ενέργεια εντός της ιστορικής μονής.

Σε ένδειξη της μέριμνας της Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο για την διαφύλαξη των ιερών της από κάθε έκνομη ενέργεια που θα διακινδυνεύσει την ειρήνη στην περιοχή, για την οποία καθημερινά αγωνίζεται η Τοπική Επισκοπή, ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος επισκέφθηκε χθες, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, τη Μονή Μπάνισκο και συνομίλησε με τον Ηγούμενο π. Δανιήλ.

Πηγή φωτογραφίας: eparhija-prizren.com

Η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης διέψευσε κάθε εμπλοκή

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, ο ισχυρισμός ότι οι αρχές ασφαλείς της EULEX ( European Union Rule of Law Mission in Kosovo) και της αστυνομίας του Κοσόβου εντόπισαν στη Μονή μεγάλη ποσότητα όπλων. Το επιχείρημα κατέρρευσε καθώς τίποτα δεν βρέθηκε κατά τις έρευνες το οποίο θα μπορούσε να αποδείξει ότι υπάρχει εμπλοκή στο συμβάν από την πλευρά των μοναχών. Τον ισχυρισμό αυτό που προέβαλαν ορισμένα ΜΜΕ διέψευσε κατηγορηματικά και ο Επίσκοπος κ. Θεοδόσιος ο οποίος ενημερώθηκε αναλυτικά για τα όσα συνέβησαν την Κυριακή αλλά και τις μετέπειτα δύσκολες στιγμές που έζησαν οι μοναχοί.

Οι κατηγορίες περί εμπλοκής της Εκκλησίας σε ενέργειες στήριξης τέτοιου είδους επιθέσεων δεν είναι κάτι καινούργιο. Συχνά το καθεστώς της Πρίστινα, με υποκινητή τον Πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι, κατηγορεί την Ορθόδοξη Εκκλησία ακόμη και για στήριξη με όπλα σε Σέρβους. Μάλιστα, τους ισχυρισμούς αυτούς είχε προβάλει πρόσφατα και μέλος του Βρετανικού Κοινοβουλίου προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Σερβικής Εκκλησίας η οποία για πολλοστή φορά προέβη σε διάψευση των κατηγοριών.

Οι έρευνες και τα ευρήματα

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας η EULEX  και η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου μετέβη στο μοναστήρι για να κάνει έρευνες. Η EULEX και η αστυνομία δεν βρήκαν τίποτα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το μοναστήρι και την αδελφότητα, ούτε στους χώρους του μοναστηριού ούτε την εκκλησία, που βρίσκονται εντός των τειχών της μονής και ήταν κλειδωμένα κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Ωστόσο, σε δύο σημεία στον προαύλιο χώρο της μονής βρέθηκαν πυροβόλα όπλα και μέρη εξοπλισμού, τα οποία οι ένοπλοι πέταξαν κατά την υποχώρηση από το μοναστήρι. Επίσης, δεν βρέθηκαν ίχνη αίματος στο μοναστήρι και καθ’ όλη τη διάρκεια του συμβάντος δεν υπήρξαν θύματα εντός των τειχών της μονής.

Οι αρχές πήραν επίσης δακτυλικά αποτυπώματα καθώς και καταθέσεις από τους πιστούς, οι οποίοι στη συνέχεια, συνοδευόμενοι από την αστυνομία και την EULEX, ταξίδεψαν με προορισμό το Νόβι Σαντ μέσω της διάβασης Jarinje.

Ο ηγούμενος Δανιήλ, κατά τις έρευνες στη μονή, έδειξε στην EULEX και την αστυνομία όλους τους χώρους όπου διαπιστώθηκε ότι οι μοναχοί και οι πιστοί δεν συμμετείχαν με κανέναν τρόπο στα τραγικά γεγονότα.

Πηγή φωτογραφίας: eparhija-prizren.com

Η Εκκλησία προσηλωμένη στις ειρηνικές ενέργειες και τον διάλογο

Μετά και τις τελευταίες έρευνες η μοναστική ζωή ομαλοποιείται σιγά σιγά, ενημερώνει η Επισκοπή Ράσκας η οποία όπως τονίζει προέβη στη σχετική δημοσίευση για τις έρευνες θέλοντας να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση απαντώντας παράλληλα και στα ΜΜΕ που την στοχοποιούν, ότι ουδεμία σχέση έχει με τα όσα συνέβησαν.

“Ο Επίσκοπος Θεοδόσιος συνεχίζει να καλεί όλους να κατευνάσουν την ένταση και να διατηρήσουν την ειρήνη συνεχίζοντας τις επαφές με την KFOR, την EULEX και τους πρεσβευτές της Quinte, για την προστασία των ιερών και του πιστού λαού μας. Η Εκκλησία μας παραμένει σταθερά αποφασισμένη και προσηλωμένη στην επίλυση όλων των προβλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια μέσω ειρηνικών ενεργειών και διαλόγου, καταδικάζοντας κάθε μορφή απειλών και βίας”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Το αιματηρό περιστατικό

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου περίπου 30 ένοπλοι άνδρες ταμπουρώθηκαν στη Μονή στο χωριό Μπάνισκο όπου υπήρχαν προσκυνητές και μοναχοί. Νεκρός έπεσε από τους πυροβολισμούς ένας Κοσοβάρος αστυνομικός.

Μία ημέρα μετά τα γεγονότα, όπως μεταδίδει το RTS, η κατάσταση ασφαλείας εξακολουθεί να είναι τεταμένη, σύμφωνα με την αστυνομία στην Πρίστινα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ η γενική εισαγγελία του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι βρέθηκε ακόμη ένα πτώμα άνδρα σε δάσος 1,5 χιλιόμετρο μακριά από το σημείο της συμπλοκής. Ο εισαγγελέας Ναίμ Αμπάζι επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για μέλος της ομάδας των Σέρβων ενόπλων που συγκρούστηκαν με την αστυνομία και ανέφερε ότι πλησίον του υπήρχε τζιπάκι φορτωμένο με οπλισμό. Έτσι, ο αριθμός των Σέρβων που σκοτώθηκαν κατά τις προχθεσινές ένοπλες συγκρούσεις ανέρχεται στους τέσσερεις. Αναλυτές στο Κόσοβο αλλά και στην Σερβία εκτιμούν ότι οι νεκροί θα είναι περισσότεροι αφού από τους 30 περίπου ενόπλους Σέρβους που είχαν ταμπουρωθεί στην Μονή του Αγίου Στεφάνου είναι γνωστή η τύχη μόνο των έξι – τεσσάρων που σκοτώθηκαν και δύο που συνελήφθησαν.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και τέσσερα άτομα που θεωρούνται συνεργάτες των δραστών. Όλοι οι συλληφθέντες κρίθηκαν προφυλακιστέοι και κατηγορούνται για απόπειρα κατάλυσης της συνταγματικής τάξης, απειλή για την ασφάλεια του κράτους ενώ ο ένας αντιμετωπίζει την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική ενέργεια.

Πηγή φωτογραφίας: AP

Οι ΗΠΑ κάλεσαν για αποκλιμάκωση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής καταδίκασαν με δριμύτητα τις επιθέσεις κατά της αστυνομίας στο βόρειο Κόσοβο και κάλεσαν τις κυβερνήσεις του Κοσόβου και της Σερβίας να φροντίσουν για την αποκλιμάκωση της έντασης, δήλωσε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Οι αυτουργοί του εγκλήματος αυτού πρέπει να λογοδοτήσουν μέσω διαφανούς διαδικασίας έρευνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Το περιστατικό καταδίκασε το βράδυ της Κυριακής ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι καμία εμπλοκή δεν είχε ούτε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας λέγοντας ότι οι ένοπλοι Σέρβοι κατέφυγαν στην Μονή στο Μπάνισκο γιατί είχαν τραυματίες και ζήτησαν βοήθεια.

Σύμφωνα με το Reuters οι εντάσεις αυξήθηκαν μετά τις συγκρούσεις στο βόρειο Κόσοβο τον περασμένο Μάιο, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό περίπου 90 στρατιωτών των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και 50 Σέρβων διαδηλωτών. Οι Αλβανοί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου, ενώ οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία στη βόρεια περιοχή του. Εδώ και καιρό απαιτούν την εφαρμογή της συμφωνίας του 2013 που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ε.Ε. για τη δημιουργία ένωσης αυτόνομων δήμων στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: 

Βούτσιτς: Καμία εμπλοκή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στα επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο

Κόσοβο: Ηρεμία αλλά και ανησυχία μεταξύ μοναχών και πιστών στο Μοναστήρι Bajska

Κόσοβο: 30 ένοπλοι οχυρώθηκαν σε Μονή στο Μπάνισκο – Ένας νεκρός

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Σερβικά μοναστήρια και εκκλησίες 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων