18/12/2020 18/12/2020 Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μαυροβουνίου, Βλαντιμίρ Λεποσάβιτς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ότι η κυβέρνηση ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση τροποποίησης του νόμου για τις θρησκευτικές ελευθερίες, χθες, και ότι έχουν αρθεί όλες οι επικίνδυνες ασάφειες. «Οι θρησκευτικές κοινότητες έχουν εκφράσει την άποψη ότι είχαν λίγο χρόνο να σχολιάσουν και το σέβομαι αυτό. Ο στόχος του...
18 Δεκεμβρίου, 2020 - 17:31
Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2020 - 17:35

Λεποσάβιτς: “Έχουν αρθεί όλες οι επικίνδυνες ασάφειες”

Διαδώστε:
Λεποσάβιτς: “Έχουν αρθεί όλες οι επικίνδυνες ασάφειες”

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μαυροβουνίου, Βλαντιμίρ Λεποσάβιτς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ότι η κυβέρνηση ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση τροποποίησης του νόμου για τις θρησκευτικές ελευθερίες, χθες, και ότι έχουν αρθεί όλες οι επικίνδυνες ασάφειες.

«Οι θρησκευτικές κοινότητες έχουν εκφράσει την άποψη ότι είχαν λίγο χρόνο να σχολιάσουν και το σέβομαι αυτό. Ο στόχος του νόμου δεν είναι να καθορίσει τη θέση των θρησκευτικών κοινοτήτων, αλλά να τις θέσει σε ισότιμη βάση και να τις προστατεύσει από διάφορες επιρροές. Και η δυνατότητα εφαρμογής αντισυνταγματικών διατάξεων εμφανίζεται στις αρχές Ιανουαρίου, οπότε έπρεπε να αλλάξουμε επειγόντως το νόμο “, δήλωσε ο κ. Λεπόσαβιτς.

Υπενθυμίζεται ότι από το καινούργιο κείμενο έχουν διαγραφεί όλα τα άρθρα που αφορούσαν την καταγραφή, με σκοπό την απαλλοτρίωση, των Εκκλησιών και της Εκκλησιαστικής περιουσίας. Οι αλλαγές αυτές πληρούν τις προϋποθέσεις της Ιεράς Μητρόπολης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας αφού με τις τροποποιήσεις οι Εκκλησίες της Μητρόπολης δεν χάνουν τη νομική τους υπόσταση. Ακόμα ορίζεται ότι όποια θρησκευτική κοινότητα είναι εγγεγραμένη στο Μητρώο του Κράτους θα έχει νομική οντότητα ενώ έχουν διαγραφεί τα άρθρα 62, 63 και 64 που έφεραν τη ρήξη της Μητρόπολης Μαυροβουνίου και κατά συνέπεια του Πατριαρχείου Σερβίας με το προηγούμενο καθεστώς της χώρας.

«Ο νέος νόμος δεν εισάγει διακρίσεις»

Την ικανοποίησή του για τις τροποποιήσεις που έγιναν στον νόμο για τις θρησκευτικές ελευθερίες στο Μαυροβούνιο εκφράζει ο Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος, τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας.

«Οι ρυθμίσεις αυτές δεν εισάγουν διακρίσεις και δεν επιτίθεται σε καμία θρησκευτική κοινότητα της χώρας» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αν η κυβέρνηση εγκρίνει τελικά αυτή την πρόταση, τότε θα πρόκειται για μία αποδεκτή λύση.

«Είδα αυτό το κείμενο του νόμου και εάν δεν υπάρξουν άλλες τροπολογίες, συμφωνώ απολύτως με αυτό που προτάθηκε. Πρόκειται σίγουρα για έναν πιο προηγμένο και σύγχρονο νόμο από αυτόν που είχε εγκριθεί νωρίτερα», δήλωσε ο Επίσκοπος Ιωαννίκιος, υπογραμμίζοντας ότι πλέον όλες οι θρησκευτικές κοινότητες είναι ίσες: «Αυτός ο νόμος δεν αναφέρεται σε καμία θρησκευτική κοινότητα και ισχύει για όλους ισότιμα ​​και χωρίς διακρίσεις».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων